*

  • ön edit: yazıyı tamamen gözden geçirdim, güncelledim, biraz toparladım. insanlara daha fazla bilgi sunabileceğim bir de blog açtım.
    https://almanyadadoktorluk.wordpress.com/
    inceleyebilirsiniz. şimdi entry'e devam.

    kendi hikayemi anlatayim size. bu ise bas koymus herkes icin pek cok noktayi aciklayacaktir. 2012 eylul ayinda almanya olayina karar verdim ve ciddi olarak arastirmaya basladim. 2013 subat ayinda ise ıstanbul’da özel bir almanca kursuna kayit oldum(bakirköy eurolang. kapanmis sanirim.) sikca tavsiye edilen goethe bana gore özellikle ilk kurlarda gereksiz yavas ve gereksiz pahali. yabanci dil ögrenmek biraz da kisisel yetenek tabi ki. nihayetinde subatta kursa baslayan ve ayni surecte aile hekimi olarak calisan ben eylul ayinda b1 seviyesine ulastim ve artik gemileri yakma zamani geldigine karar verip istifa ettim, almanya’da 5 ayligina dil kursuna kayit oldum.

    eylul 2013’ten subat 2014’e kadar almanya’da dil egitimine devam ettim. ocak ayi icinde b2 dil sertifikasini aldim, is aramaya basladim. yani diyecegim o ki sifirdan almanca dilini ogrenmek 1 senemi aldi. sizin de en az asagi yukari bu kadar bir sureye ihtiyaciniz olacaktir. söylemek isterim ki almanya’daki 5 aylik dil kursu da ucuz bir harcama olmuyor. dil egitiminin tamamini turkiye’de tamamlama sansiniz da var. örnekleri de mevcut ama bunu ben sahsen tavsiye etmem, cunku belli bir seviyeden sonra (bana gore b1) gunluk hayatinizda almanca kullanmadiktan sonra dilinizi gelistirmeniz cok zor. almanya’da belli bir süre almanca kursu almak o kultur farkini, ilk soku, gurbet acisini atlatmak icin de guzel oluyor. pek bir sorumlulugunuz olmadigi icin ilk zamanlari daha eglenceli gecirebiliyorsunuz.

    bu noktada güncel durumla benim zamanim arasindaki ilk fark ortaya cikiyor. benim zamanimda sadece b2 sertifikasi is aramak ve meslek izni almak icin yeterli olurken suanda ek olarak fachsprachenprüfung denilen c1 seviyesinde bir almanca tibbi dil sinavina girmek mecburi olmus durumda. dolayisiyla eyaletine göre is bulmadan önce veya sonra bu sinavi vermeniz gerekiyor. sinav örneklerini ilerleyen zamanlarda gruba atmayi düsünüyorum. kendi hikayeme döneyim;

    b2 sertifikasi ile is aramaya basladim. 1 ay boyunca sadece aradim, elle tutulur hicbir sey bulamadim. bence karsilasacaginiz ilk ciddi zorluk is bulmak. ılk baslayacaginiz bolum icin sifir beklenti sahibi olmanizi tavsiye ederim. en kolay is bulunan bolumler psikiyatri(psikosomatik), dahiliye(kardiyoloji ve gogus dahil) ve nöroloji. tanidigim neredeyse butun yabanci doktorlar yola bu 3 bolumden biri ile basliyorlar. almanya’daki saglik ve uzmanlik egitimi sisteminin turkiye ile alakasi olmadigini belirtmeliyim. örnegin dahiliye ile baslayip 1 sene sonra baska bolume gidebilirsiniz, bu 1 senelik dahiliye elinizde durmaya devam eder. baska yerde 3 sene ortopedi yaparsiniz, sonra ondan da vazgecer yine bambaska bir yerde 4 sene daha dahiliye yaparsiniz, dahiliye uzmani olursunuz. memnun kalmazsiniz sonra yine gider ortopedi devam eder hem ortopedi hem dahiliye uzmani olursunuz. turkiye’deki gibi istifa edince uzmanligin yanmasi benzeri baglayiciliklar yok, siz nasil ister, nerede kendinizi rahat hissederseniz o sekilde yapabilirsiniz, bir kaybiniz da olmaz.

    anlatacak cok sey var. ıs bulamadim, zorluklar yasadim falan derken bi tanidik vasitasiyla hannover yakinlarinda bir sehirde(sana klinikum hameln) bir turk kardiyoloji uzman doktoru oldugunu ogrendim. ona ulastim, gel hastane ile gorus dedi. gittim gorustum. tamam dediler seni ise aliriz ama once 3 aylik bir hospitasyon yapman gerekiyor. ben zaten dunden raziydim, hemen kabul ettim. 400 euro maasla intörn gibi ortada dolanip hastalardan anamnez, kan falan aldim. bu 3 ay benim almanya yolculugumdaki en zorlu 3 aydi. hastanenin bana verdigi rezil bir yurtta kaldim. almancam yeterli degildi, yapmak istediklerimi yapamiyordum. 2. ayin sonunda sefle gorustugumde almancan yeterli degil kardes sen bizde bi 3 ay daha hospitasyon yap, sonra gel yine bakariz dedi. peki kardes dedim, bu seften umidi kesip yeni is aramaya basladim. malesef yine hüsranla sonuclandi. 1 ay is aradim, donus alamadim.

    bu is arama olayi biraz kisiye bagli. benimle ayni surecteki baska bir arkadasim benden bir kac ay sonra is ariyorum diye baslayip bir haftada 5 gorusme yapti, yapabildi. eger cvniz dolu ise, almancaniz iyi ise, sosyal iletisimi iyi olan, aktif bir insansaniz is bulmasi cok daha kolay olabiliyor. sekil 1a yani; 2 ay arayis, sifir gorusme ben, bir hafta arayis 5 gorusme, arkadasim.

    bu noktada kendimden umidi kestim, danismanlik sirketleri ile gorusmeye basladim. alman danismanlik sirketleri var, turk danismanlik sirketleri var. alman olanlar para almiyorlar ama genelde approbation(diploma denkligi) ve c1 dil seviyesi istiyorlar. bende ikisi de yoktu. o yuzden turklere yoneldim. bir is görüsmesi ayarladilar. haziran 2014te borkum adasina gittim, hastaneyle gorustum, anlastim, meslek iznini(berufserlaubnis) al, gel, basla dediler.

    bu noktada sunu soylemem lazim, bu sirketlerin haddinden fazla pahali oldugunu dusunuyorum. zaten pahali olduklari icin en basta onlarla anlasmamis, bu yola tek basima girmistim. lakin is aramaktan dolayi bosta gecirdiginiz her ay 2000-2500 euro kayip demek, bu aklinizin bir kenarinda dursun. ben verdigim karardan pisman degilim, simdi olsa ne yapacagimi bilecegim icin sirkete falan gerek olmadan kolaylikla is bulabilirdim ama o zamanin sartlariyla yine olsa yine sirketle anlasirdim sanirim. benim zamanimda böyle bloglar, facebook gruplari, whatsapp gruplari yoktu, bana neler yapmam gerektigini anlatan örnekler olmadi. bu yola ilk cikanlardandim, bunun da etkisi var tabi ki. günümüz caginda sirketlerin etkilerinin azaldigini düsünüyorum.

    haziran 2014. hastane ile anlastim. vizemi uzatmam, meslek iznimi almam lazim. sirket bu konuda da yardimci oldu. alman yabanci memuru vizemi almanya’da donusturmedi, oturum izni almak icin turkiye’ye donmek zorunda kaldim. berufserlaubnis (meslek izni) icin gerekli evraklari sirkete verdim, onlar benim adima ben türkiye’deyken basvuruyu yaptilar. saniyorum temmuz ya da agustos ayi icinde 2 yillik meslek iznim(berufserlaubnis) cikti. daha sonra bu meslek izni ve hastanenin benim icin hazirladigi ise alim kagidi ile birlikte vizeye basvurdum, eylul ayinda vize cikti, ekim 2014 itibari ile dahiliye uzmanlik egitimime basladim.

    en bastan hesaplarsak subat 2013’te dil kursuna yazilmam ile baslayan surec 1 bucuk sene icinde ekim 2014’te uzmanlik egitimine baslamamla nihayete ermis oldu. mu?

    malesef henüz degil. ıse basladim, evet ama b2 seviyesi almanca ile burada doktorluk yapmak guc. kesinlikle b2 hasatanedeki is hayatiniz icin yetersiz bir dil seviyesi. c1’e ulasmayi mutlaka goze almak gerekiyor. bunun yaninda sadece 2 senelik bir meslek izni almistim, denklik(approbation) hala yapmam gerekenler vardi.

    bu diploma denkligi meselesi her eyalette cok farkli olabiliyor. bazi eyaletler tibbi bilgi sinavi olmadan asla vermezken bazilari veriyor. benim ilk aldigim gecici meslek izni(berufserlaubnis) öncesinde sinav isteyen eyaletler bile var. bazi eyaletlerse yabanci doktor hic almiyor denebilir. dolayisiyla tibbi bilgi sinavina illa gireceksiniz veya girmeyeceksiniz demek baslangicta da sonrasinda da imkansiz. sinava girmeyeceksiniz diyemedigimize gore de isler kotu giderse bu sinava da girmeyi kabul ederek bu yola cikmak gerekiyor.

    benim durumumda is yerinde her sey cok guzel gitti. 10 numara bir sef, 10 numara calisma sartlari, sifir mobbing, hastalarla guzel iliskiler, cok yogun olmayan calisma temposu, sifir kavga sifir gurultu. ayda 3-4 maksimum 5 nöbet. maas da 2000-2500 civari ile basladim. bi 6 ay kadar bekledim, biraz kafami dinledim, sonra approbation, yani denklik icin basvurdum. ılk gelen cevap tabi ki 3. dunya ulkesinden geldiginiz icin size direk denklik veremeyiz, ya sinava girin ya da aldiginiz tip egitiminin avrupa ile denk oldugunu bize kanitlayin oldu.

    bu noktada ben sadistim, kagit kurek ugrasmam, dahiliye, cerrahi ve bir de rastgele secilecek baska bir bolumden 3 hocanin karsisina cikip sozlu sinava girmeyi secerim diyen varsa onlarin yapacagi basit. oturacaklar, gerekli kitaplardan calisacaklar. sorulan sorular tus gibi degil, atiyorum dahiliye hocasi geliyor diyabet nedir, nasil tani koyarsin, nasil tedavi edersin seklinde gunluk pratikte karsina cikabilecek seyleri soruyor ama tabi ki dogru ve guzel cevaplayabilmek gerekiyor. bence sinavda esas sikinti olan sinavin almanca olmasi. bir suru azeri, rus falan oturup 2-3 ay calisip geciyorlar sinavi. gözünüzde cok fazla büyütülecek kadar zor degil.

    ben sadist degilim sinava gerek yok aga diyorsaniz, ki ben de oyle dedim, universitenizden tip egitiminiz sirasinda gordugunuz ders saat sayilarini alip yetkili kuruma sunuyorsunuz, onlar da sizin aldiginiz dersleri alman müfredati ile karsilastiriyor. sinav ortalamalari, transkript degil, ders saatleri.

    burada da bir guncelleme oldu. artik bazi eyaletlerde sadece ders saatlerinin listesi degil, 300-400 sayfayi bulabilen ayrintili tip fakültesi müfredatini talep etmeye basladilar. bu da alinir, sikinti degil ama almanca tercümesi cok pahali oluyor. bazi eyaletler ingilizce de kabul ediyormus.

    benim ilk asamada ders saatleri denk cikmadi. 4 eksik ders cikti. bunlari gormemissiniz, ya gordugunuzu kanitlayici ek belge sunun ya da buyrun sinava girin dediler. gormedigim bu dersler de cevre tibbi, is tibbi, palyatif tip ve psikosomatik anasini satayim. ders olsalar gam yemeyecegim.

    bu noktada da sirket 10 numara bir yardim yapti ve bu kurumu arayarak hangi dersten kac saat eksik oldugunu ogrenip bana bildirdi. normalde soylemiyorlar. ben de türkiye’ye gittim, hocalarla gorustum, yalvardim, yakardim, kavga ettim, anlattim, ugrastim ve bu derslerin baska dersler icinde konu olarak okutulduguna dair belge aldim. bu belgeyi kuruma verdigimde de buyrun hocam denkliginiz hayirli olsun diye gonderdiler denkligi.

    nihayetinde mart 2016 itibari ile sinava falan girmeden almanya’da diplomasi taninan bir doktor olmayi basardim. sonra sira dahiliyeden kurtulup esas istedigim bolume gecmeye geldi. approbation’u aldiktan ve 1-2 senelik is tecrübesini cebinize koyduktan sonra is bulmasi cok kolaylasiyor. radyoloji mi ftr mi derma mi secsem seklinde ufak simarikliklar yaptiktan sonra ftr’de karar kildim. ılk basvurdugum hastane sen gel mübarek dedi, insallah eylül basinda da yeni isime basliyorum. (basladim, 1 bucuk sene oldu, memnunum.)

    ıs hayatimin son 3 senesinin kisa bir ozeti böyle iste. 2 senelik dahiliye asistani olarak suan aldigim maas 4 nöbet ortalama 3300 civari.(suanda 3 bucuk senelik asistan, 4000’e yaklasti). gittigim yerde biraz daha artar diye umit ediyorum(artti) almanya sartlarinda iyi bir maas, hayatinizi cok rahat bir sekilde surdurebiliyorsunuz.

    calisma sartlari hastaneden hastaneye degisiyor. cok iyi yerler var, cehennemler var. biraz sans meselesi. yilda 30 is gunu iznim oluyor. tatildeyken de maas aliyorsunuz. hatta tatile ciktiginiz icin üstüne izin parasi veriyorlar.

    en basta yazdigim gibi zor bir sürec ama coooook zor degil. eger ben bu isi yapacagim arkadas diyip baslarsaniz gerisi gelir. benim tanidigim neredeyse butun turkler sinavsiz denklik aldi. sinava girenler de olmus. duydum. ben bu isi yapacagim diyip kafaya koyan neredeyse bütün tanidiklarim suan almanya’da asistan olarak calisiyor. benden sonra baslayan cok arkadasa yol gosterdim, cok arkadasi motive ettim. ıstedikten sonra oluyor , gozunuzu karartmayin. uzun bir yazi oldu ama umarim birilerine faydasi olmustur. herkese selamlar, yeni isimde bana dua edin. kendim almanya’da koblenz taraflarinda yasiyorum. bu taraflara yolu düsen olursa bir cay icmeye seve seve beklerim.

    edit: yaziyi yazdiktan sonra biraz zaman gecti, guncelleme yapmak istedim. oncelikle beni soracak olursaniz(sormadiniz di mi ?? ) mutluyum, bir sikinti yok. sadece almanya ve türkiye arasindaki yapisal farkliliklar nedeniyle ftr uzmani olarak türkiye’ye dönüsüm biraz sikintili olabilecek gibi duruyor. burada sifir poliklinik yapiyoruz, sifir yeni hasta aliyoruz. butun hastalar halihazirda tanili geliyor, biz sadece rehabilitasyonlarini duzenliyoruz. malum türkiye’de tip sistemi tamamen poliklinik uzerine kurulmus durumda. kismet artik.
  • b1 seviyesinde bir almanca ile mezun olunduğu gibi iş arama vizesine başvurup, gidip iş aranabilir mi? yeşillendirebilirseniz çok sevinirim.
  • turkler icin "hard work to do." usmle yolundan kaçan tıpçıların uğrak durağı.

    ıspanyollar, bulgarlar, macarlar, son donemde ukraynalilar, yunanlar bu yolu kapatmis durumda tamamen, suriyelilerin gelmesiyle de patoloji, dahiliye, cocuk, genel cerrahi gibi kimsenin istemedigi branslar da dolmus bulunmakta.
    sen suriyeli alir misin, ister misin? ıstemezsin degil mi. adamlar da bizi istemiyor iste. suriyelileri zorunluluktan aldilar, diger avrupa ulkelerinden gocler de kontenjanlari doldurdu iste. tikildik kaldik burda aq.
  • iyi bir almancaya sahip olursan neden olmasın? fakat alanların tıp alanında aman aman bir gelişime katkı sunduklarını duymadım. örneğin göz denilince rusya israil akla gelir genel cerrahi alanında fransa kardiyoloji amerika japonya. bilmiyorum ama anotomi gibi patoloji gibi branşlarda almanya iyiymiş diye duymuştum.
    tıpta yurtdışından uzmanlık eğitimi alınmayacak tek alan psikiyatri dir. ihtisas yurtdışı olan psikiatristlere, yabancı kökenli olanlara gitmeyin sizi anlamaz bilmez kendinizi deli olarak bulursunuz.
  • bu başlığı açan mübarek adamın * zamanında bıraktığı/bırakacağı işe talip olmuşluğum var. sonra ben mi vazgeçtim, onlar mı beni istemedi artık hatırlamıyorum. eminim o küçük adada eğlenceli günlerim olurdu.
  • tıp fakültesi son sınıfa geçmek üzere olduğum şu günlerde kafamda kendine yer edinmeyi başarmış kocaman bir soru işareti.bu yollardan geçen,tavsiye vermek isteyen birisi yeşillendirebilirse çok memnun olurum.
  • bu konu ile ilgili birkaç sorum olacak. cevaplarsanız mutlu olurum.

    1. almanyanın doktor ihtiyacı önümüzdeki yıllarda da devam edecek mi? son yıllarda diğer ülkelerden de baya rağbet varmış sanırım buna rağmen boş pozisyonlar olacak mı?
    2. denklikte karşılaşabilecek sorunlar nelerdir? denkliğin sonuçlanması ne kadar sürüyor?
    3. işe yeni başlayan bir doktorun maaşı ne kadar?

    cevap anahtarı:

    almanya'nın sanıldığı gibi doktor kıtlığı yok, fakat halk çok şikayetçi doktorların azlığından. bu nedenle yönetim doktor sayısını sürekli artırmayı planlıyor. ek olarak isviçre ve amerika'ya alman doktorların göçü söz konusu.

    denklikte sorun yaşanmıyor, sadece gidince orada bir süre asistanlık yapıp bir sınavı geçmeniz gerekiyor.

    ilk olarak gittiğinizde asistan olarak 2200€'dan başlayan maaşlar alıyorsunuz. tam olarak bir doktor olarak çalışmaya başladığınızda maaşınız ortalama 3500€ net ücrete denk gelir, ki bu iyi bir maaştır
  • türkiye'deki tıpçı nüfusunun artışı ve ekonomik bazı sıkıntıları göz önünde bulundurarak naçizane tespitim mezun olana kadar bize kontenjan kalmayacağı yönünde. türkiye'ye tıkılıp kalmamak en büyük umudum bakalım zaman bize neler gösterecek.
  • buraya madde madde nedenler yazıp malumun ilanını bir daha yapmayacağım. fakat birinin yol göstermesine de ihtiyacım var. konu hakkında bilgisi olan, oraya gitme süreci ve diğer bilumum sorular hakkında yardımcı olabilecek kıdemlilerim yeşillendirir ise çok sevinirim.
  • deneyim, deneyim, deneyim..! bürokratik süreçlerle ilgili bulabildiğiniz her şeyi okuyun, facebook ve telegram gruplarına mutlaka katılın. özellikle telegram grupları bu konuda bilgi bankası işlevi görüyorlar, bu çok değerli bir şey. bu gruplarda sağlık sigortasından, denklik sürecine, işverenle yaşayabileceğiniz sıkıntılardan, işe başlarken göstermeniz gereken kızamık bağışıklık kanıtına kadar aklınıza gelebilecek her ama her konuda sizinle benzer süreçleri yaşamış bir sürü türk ve yabancı doktor var. gerekirse bu insanlarla iletişime geçin, herkese her konuda soru sorun (sakın çekinmeyin). kimse sizi özellikle bilgilendirmez, basic konularda 1-2 ay bekleyip saç baş yolmamak için almanya’ya gelir gelmez (hatta ilgili işlem için ikamet zorunluluğu yoksa gelmeden) başvurabileceğiniz her yere başvurun, e-mail atın, darlayın, ghosting yaparlarsa arayın. benim 8 ay sonunda öğrendiğim bu oldu, herkese başarılar…
hesabın var mı? giriş yap