• bir özbek destanı.
    özbeklerin hayatında oldukça önemli bir yere sahiptir. özbekistan ve komşu ülkelerinde otuzdab fazla anlatıcıdan derlendi. tam ve kısaltılmış halde yirmiden fazla baskısı mevcuttur. çeşitli antolojilerde, ders kitaplarında ve kılavuzlarda yer aldı; sahneye uyarlandı, üzerine makaleler yazıldı, birçok teze konu oldu.
  • ana kahramanı alpamış (hekimbek) olan türk destanıdır. yaygın olarak özbek sahasında anlatılır. destan içerisinde en sevdiğim pasaj şudur: (alpamış'ın gücünü göstermek amaçlı oluşturulduğu aşikardır)
    karacan ile alpamış kollarını açtı, ikisi sevgiyle kucaklaştı. alpamış: "nasılsın dosyum, iyi misin?" diye ellerini sıktı. karacan'ın yedi kaburgası kırıldı, karacan yuvarlandı kaldı. alpamış: "ne oldu dostum?" diye sordu. karacan sır vermeyip: "çocukken sara hastalığım vardı. o hastalık şimdi tekrar başladı." dedi. alpamış söyledi: "çaresi bulunan bir hastalıksa, iyileştirelim." karacan söyledi:"doğrusunu söyle, bu selamlaşma mı, yoksa vuruşma mı?" alpamış söyledi: "ne yaptım ki vuruşayım, seninle selamlaşmak niyetindeyim.
    karacan: -selamlaşman buysa, vuruşman nasıl?
    destanı okumak isteyenler için.
  • (bkz: şubar)
  • (bkz: alp er tunga destanı)
    (bkz: gılgamış destanı)

    ustam bana bi’ karışık yap:

    (bkz: alpamış destanı)
hesabın var mı? giriş yap