• aslında önemli olan bir konudur ve üzerine de araştırmalar yapılmıştır. bu durumun var olması osmanlı'nın anadolu'ya bakış açısını salt sömürü gözüyle oluştuğunu kabul etmemizi gerektirmez. evet osmanlı bir rumeli devletidir. bu yadsınamaz gerçeğin yanı sıra selçuklu'da çağının en uygar devletlerinden biri olarak zaten anadolu'yu imar vazifesini bir hayli yerine getirmiştir. kendi memleketim olan sivas özelinden bahisle; bir selçuklu şehri olan sivas'ta bir çok fakülte ve külliye iç içe, çami han köprü gibi eserler de keza vihtyaca cevap verecek her noktadadır. ulu camii, gök medrese, buruciye medresesi, şifahiye medresesi, çiftaminareli medrese, divriği ulu camii vb eserlerle donatılmış bir şehre osmanlı daha ne yapacakti ki. buna rağmen halen ayakta olan han ve camiiler de yapılmıştır osmanlı zamanında.
    ben de şahsen osmanlı'dan ziyade bir selçuklu hayranı olarak osmanlının çoğu zaman anadolu'yu salt asker deposu gibi gördüğü ve üst yapı hizmetlerinde yeterince önem vermediği düşüncesinde olmakla beraber, eserler özelinde fazla suç atamıyorum. zira ruhları şad olsun selçuklular yeterince imara girişmişler.
  • doğru tespittir ve nedeni anarşinin faydalarına dayanmaktadır. beylikler döneminde anadolu'da birbirinden değerli yüzlerce selçuklu eseri inşa edilmiştir. kökenleri selçuklu'ya dayanan bir sürü bağımsız beylik, bir sürü kültür, gerçek bir anadolu mozayiği. halbuki beylikler dönemi bitip osmanlı merkeziyetçiliği başlayınca önemli eserlerin de ardı arkası kesilmiştir. mimarların mimarı, dünyanın en büyüğü mimar sinan olmasaydı, osmanlı iyice fakir bir kültür mirası bırakmış olacaktı, burası kesin..
  • doğru tespittir, zira osmanlı anadolu yerine rumeli'ye odaklanmıştır. şaşırılacak bir şey yok, mesela anadolu selçuklu'nun fethettiği sinop ile osmanlı'nın fethettiği filibe'yi (bulgaristan) düşünelim. osmanlı sinop'u aldığında şehirde zaten alaattin camii var, han var, hamam var. filibe'de ise hiç biri yok. doğal olarak osmanlı sinop'a ikinci bir eser yapmak yerine filibe'ye cuma camii gibi eserler yapmayı tercih etmiştir.

    bugünden örnek vereyim, adana'da hava limanı var, mersin'de yok. şimdi, mersin'e hava limanı yapılıyor, bundan 200 sene sonra, biri gelse, bak şu adamlara, nüfusu daha fazla koca adana varken, mersin'e hava limanı yapmışlar demesi mantıklı olur mu? olmaz. osmanlı'yı anadolu'da daha az eser inşa etti diye etti diye eleştirmek de bundan farksızdır.
  • kpss tarih sorularının çözümü için insanın aklının bir köşesinde olması gereken, doğru cevaba yönlendirebilecek tespittir.
  • allah bilir toplasan 50 tane çıkmaz osmanlı eseri anadoluda. ama bizim anadoluya sorsan en eyü osmanlıdır. 3-5 tane osmanlı askeri mezarı görüp o mezar taşını eser sanıp osmanlı çoh böyüh yeaaa diye iç çeker. hatta selçuklu eserini dahi osmanlı eseri sanan milyonlarca davar var bu coğrafyada. daha da ileri gideyim o böyüh osmanlının bilmem kaç yüzyıl hüküm sürdüğü başkenti istanbul’da osmanlı eserinden çok bizans eseri yoksa eşşek gibi anırırım. ha bak o bizans eserlerini de osmanlının sanan davarlar da var. kendilerini es geçmeyelim. ayrıca; selçuklu devleti candır
  • kendini osmanlı torunuyum diye adlandıranların yine kendine sorması gereken sorudur. her şeyden önce osmanlı bir soydur ve o saray efradı bir deden yoksa osmanlı torunu değilsin. ayrıca o çok sevdiğin osmanlı döneminde demiryolu bile batılı ülkelere verilen imtiyazlar ölçüsünde ve onların ticaret alanını kapsayacak biçimde inşa edilmiştir. 1900 lü yıllara gelindiğinde ankara'dan öteye demiryolu yoktur. o koskoca, yüce, ulu denilen osmanlı'da 1856 dan 1923 e kadar 67 yılda 8.619 km inşaat edilmişken 1923-1940 yılları arasında yani sadece 17 yılda ve bir yandan osmanlı'nın bıraktığı borçları ödeyen gencecik bir cumhuriyette 3.208 km. yol tamamlanır.
  • devşirmelerin yönetime gelmiş olması ve osmanlı'nın ancak yavuz döneminde anadolu'yu tam hakimiyetine almış olması anadolu'nun osmanlılarda imarını engellemiştir. yavuz sonrası osmanlı artık bir devşirme devletidir ve anadolu türk ve alevidir. osmanlı iktidarını elinden alır diye türkleri sevmez, sunni devşirme ulema aleviyi sevmez, böylece anadolu hep geride kalır. anadolu kadar halk tarafından osmanlıya isyan edilen başka bir coğrafya da olmamıştır.
  • osmanlı'nın anadolu'yu kaynak olarak kullanıp sömürdüğünü, selçukluların ise anadolu'yu yurt olarak görüp bayındır bir hale getirdiğinin net bir göstergesi.

    osmanlı, olanca yatırımı anadolu haricindeki yerler olan (başkent) istanbul'a, rumeli'ye ve arabistan'a yapmış. adamlar yığınla para harcayıp hicaz demiryolu yapmış lan var mı ötesi? git mesela köprüler, kervansaraylar var balkanlarda. anadolu'da ne var?

    olanlar hep selçuklu eseri.
  • ne yazık ki bu doğrudur. osmanlı devleti anadolu'yu pek de umursamamış, istanbul ve çevresinde verdiği eserleri burada vermeye ihtiyaç duymamıştır. hatta anadolu'ya dönüp bakıldığını bile zannetmiyorum.
    geçen gün tarihotağ adlı kanalda mollafulari nickli zatın söylediğine göreyse, anadolu osmanlı'nın eserleri ile doluymuş. kendisi türk tarihi bölümünde okuduğunu iddia ediyor bir de. ülkenin aydın kesimi böylesine körleşmişse gelecekten pek de umutlu olmasak iyi olacak.
    ve yalnızca bu şahsiyet değil, gruptaki her bir insan ısrarla osmanlı'nın anadolu'da yüzlerce eser verdiğini iddia etti. hayır, 10 tane say diyorum. saymaya çalıştıkları eserlerinse hangi ülkeye ait olduğunu tahmin edebilirsiniz diye umuyorum:)
    düşünce özgürlüğünden dem vuran bu basit insanlar, osmanlı'ya haklı bir eleştiride bulunan insanları umursamazca gruptan atabiliyorlar. bunu sosyal medya temsilcilerine belirttiğimdeyse "azcık osmanlı eseri öğren" diyor. hayır canım, ben yine öğreneyim de sen istersen bir de türkçe öğren.
    düşünce özgürlüğünden dem vuran bu zavallılar, kendi düşüncelerine karşı en ufak bir eleştiriyi bile kabul edemeyen bir avuç akıllı.
    işin komik kısmıysa; düşünce özgürlüğü için çabalayan bu zavallı insanların, ellerine geçen en ufak otoritede kendi renklerini, basit tabiatlarını belli ediyor oluşu.
  • şu anda osmanlı’ya ecdat edebiyatı yapan bölgeler başta olmak üzere, anadolunun büyük kısmı için geçerli olan durum. balkanlar’ı gezenler aradaki farkı net anlar. osmanlı için asıl değer verilen yerler hep rumeli olmuştur.
    milliyetçiyim diye geçinenlerdeki osmanlı hayranlığı ayrı bir tezat, osmanlı ümmetçi bir devlettir ve türklerin diğer tebaa’lardan bir farkı yoktur devletin gözünde. milliyetçilerin favori beyliği anadolu selçuklu devletinin de mirasçısı olan karamanoğlu beyliği olmalıdır.
hesabın var mı? giriş yap