• başlığın tam hali "anne ve babanın 23 gün boyunca nusaybin'de sokağa çıkamaması" şeklinde olacaktı ama malum karakter sınırı.

    öncelikle, başlığı nasıl bir şekilde açacağımı bilemedim. anlam karmaşası yaratmış olabilirim. bunun için herkesten özür dilerim.

    umarım kimsenin anlamak zorunda kalmayacağı bir durum olarak kalır. umarım bunu anlamak zorunda kalmazsınız. umarım bu acıyı yaşamazsınız.

    23 koca gün!

    mardin valiliği tarafından nusaybin’de uygulanan sokağa çıkma yasağı 23. gününe girdi. bu süre zarfında anne ve babam evden çıkamadı. 23 gündür her allah'ın günü arayıp iyi olup olmadıklarını öğrenmeye çalışmaktan yoruldum. 23 gündür eve stokladıkları yiyeceklerle karınlarını doyurmaya çalışıyorlar. bu sabah konuştum annemle, iyiymiş. yemekleri varmış yeterince. komşumuz şehir dışına göç etti. tavuklarını anneme bırakmış. "her gün 2-3 yumurta çıkıyor kahvaltıda onları yiyoruz" diyor bana.

    bizimkiler şehir dışına çıkamadı. fakiriz biz evet. sadece bir evimiz var. hayatları boyunca yaptıkları tek birikim o ev. yalan olmasın babamın bir de arabası var.

    annem kapatıyor telefonu sonra. annemle uzun konuşmayı sevmem. çünkü telefonda sürekli ağlıyor. dayanamıyorum sözlük. dayanamıyorum annemin ağlamasına. babamı arıyorum. "baba nasılsın?" diyorum.
    iyiyim oğlum, paran var mı?
    var babacım, siz nasılsınız? işyeri ne durumda. (23 gündür kapalı ulan. ne soruyorsun?)
    ...

    sonra o da kapatıyor. oturuyorum masaya birkaç sigara yakıyorum. ciğerim yanıyor. yapamıyorum.

    lütfen yeter artık. savaşınız yerin dibine batsın. benim için savaşıyorsanız, savaşmayın. istemiyorum savaş falan.

    çocukluğumun geçtiği sokaklar hendeklerle dolu. ilk aşkımın elinden tuttuğum yollarda el yapımı patlayıcılar var. yaşadığımız evlerde insanlar ölüyor. bir asker geliyor nusaybin'e. daha önce hiç görmediği sokaklarda canını veriyor... atanamadı diye sırf parasız kalmamak için polis olan bir abi ölüyor.

    neden? ne için? kimin için?

    edit: kardeş olmadığımızı ve inşallah ölmemiz gerektiğini söyleyen insanlar var. üzülerek okuyorum. orda polis abi yazmıştım halbuki. o da insan. ona üzüldüğümü nasıl göstereyim sana, göstersem de nasıl anlayacaksın ki zaten. annem ve babam 50 yaşında insanlar. siyasetle ne işleri olur? olsalar da ölmek zorunda değil mi? pisliksiniz.

    nusaybin'de kalan herkes terörist değil mi? anne ve babam da öyle. tekrar söylüyorum. umarım bu durumu anlamak zorunda kalmazsınız.
  • uykusuzlugun birtakim genclerde ad hominem argumantasyona sebep oldugunu gozler onune seren uzucu durum.
  • insanların tuttukları bir taraf uğruna, ya da tutmadıkları bir taraf uğruna ne denli insanlıktan çıkabileceklerini gördüğümüz başlık.

    bir kişi çıkmış annesinin ve babasının zor durumunu anlatmış, sözlük üzerinden dertleşmiş bir nevi. diğeri de çıkmış beddua ediyor. neyin kini bu ? adamın anası babası kafana silah mı dayadı ? kardeşini mi dövdüler yolda yürürken ? topun onların bahçesine kaçtı da topunu mu patlattılar? adam biz ölüyoruz da dememiş sadece, asker ölüyo bi polis abi ölüyo demiş.

    sorun tam olarak da bu değil mi zaten ? terör sadece bir yerlerde bomba mı patlatmak demek ? ya da patlatılan bombadan fiziksel olarak etkilenmek mi demek ? benim kardeşim gibi gördüğüm arkadaşım hakkarinin dağında polislik yapmaya çalışırken her şehit haberinde acaba o iyi mi diye düşünüyosam terörden etkilenmemiş miyimdir ?

    vikipedi'de terör şu şekilde açıklanmış:"terör ya da terörizm, siyasal, dinsel ve/veya ekonomik hedeflere ulaşmak amacıyla sivillere; resmî, yerel ve genel yönetimlere yönelik baskı, yıldırma ve her türlü şiddet içeren yolun kullanımını ifade eden terim"
    barış isteyen ve kendi ifadelerine göre masum olan bir insanın anasının babasının ölüm haberini istemek o lanet ettiğin teröre yardımcı olmaktan başka bir şey değil. sen de bi teröristsin benim gözümde çünkü sen de ülkenin şu andaki ayrışmış haline rağmen hala birilerini ötekileştirme derdindesin, o kişiye sözlü olarak şiddet uyguluyosun. hatta o kadar büyük şiddet uyguluyosun ki yazdıkların beni bile yaralıyor.

    bunları ezberden konuşnuş olmak için ya da "sevgi ve kardeşlik çok güzel oley" gibisinden yazmıyorum, bunları düşündüğüm için yazıyorum, bunları koyun gibi yaşamamak için yazıyorum, bunları insanı insana kırdırmaya çalışan kişilerin işini belki bir nebze de olsa zorlaştırırım diye yazıyorum.

    kimse gelip de burada ucuz klavye milliyetçiliği yapmasın. sen oku, öğren, vatanına milletine faydalı bi adam ol onda sonra ben milliyetçiyim de. klavye başında milletin anasına babasına beddua etmek ne bir kişiye ne de millete, vatana fayda sağlar.

    taraftar olmayalım, insan olalım.
  • öncelikle inşallah sağ salim kurtulurlar . ölün geberin diyen tipler de pkk kadar tehlikeli bu ülke için.

    insanların yaşadıkları tabi ki zor fakat dert yanlış yerde anlatılmış. bunu bize değil pkkye söyleyeceksiniz.

    her ne kadar sözlükte pkk sempatizanı çok olsa da pkk liderlerinin burada yazılanları okuyacak hali yok kürt kardeşlerimiz acıların sona ermesini istiyorsa pkkye tüm silahlı unsurlarını yurt dışına çek, bu hendekçilik işinden vazgeç diyecek başka çaresi yok.

    "savaş" olmasın demek iyi güzel de bu bir amaçtır sonuçtur, amaçları sonuçları konuşarak çözüm bulunamaz çözüm araçları/yolları konuşarak bulunur.

    "savaş" olmaması nasıl sağlanacak devlet güneydoğuyu terk mi etsin ne yapsın tamam alın kurun devletinizi mi desin böyle bir şeyi kim yapabilir? burada hümanizmden bahseden "savaş" olmasın diyen herkese sormak lazım pkk'nin silahlı unsurlarını sahadan çekmesi dışında "savaşı" durduracak bir çare var mı?

    "savaş" kelimesini hep tırnak içine aldım insanlar bu kelimeyi kullanıyor ama savaş açık taraflar arasında olur sivil halkın içine gizlenen teröristler ile güvenlik güçlerinin mücadelesine savaş demek doğru değil sanki.
  • bombalar tuzaklanırken de oradalar mı? diye sorulması gereken ailedir.
    allah kimseyi böyle durumlara düşürmesin, ama tuzaklanan bombalarla yüzlerce şehit verdikten sonra biz mağduruz da biraz komik oluyor.
  • başlığı okurken üzüldüm ama altına yazılanlara şok oldum. keşke komşusundan kalan iki tavuğun yumurtalarıyla kahvaltı yapan anne sıfatıyla bahsettiğimiz insan yerine sen ölsen. sen daha tehlikelisin
hesabın var mı? giriş yap