• kişinin dünya nimetlerini kendi isteği doğrultusunda elinin tersiyle itmesi hastalığı. anoreksik insanlar kendilerini hiçbir zaman yeteri kadar zayıf görmezler. sürekli bir kilo verme ihtiyacı söz konusudur ve işin kötü tarafı, bu bilinçli kilo verme işi çoğunlukla kişinin hayata gözlerini yummasıyla son bulur.

    anoreksik insanlar bu hastalıklı düşüncelerle doğmazlar. çevrelerindeki bilgisiz insanlar yüzünden böyle olurlar. siz, yakın çevrenizdeki insanların gözlerinin içine bakarak "götün de kocaman oldu, birkaç kilo versen güzel olur", "pantolonun kenarından fışkıran yağların gerçekten korkunç! yemek yemeği hemen kesmelisin", "yemiş yemiş, öküz gibi olmuş hala da yiyor" vb.. şekillerde hitap ettikten sonra onların koşa koşa spor salonlarına gideceğini sanıyorsanız ya çok safsınız ya da kocaman bir aptalsınız. kırıcı laflarınız karşı tarafta onarılmaz yaralar açıyor ve bu insanları böyle olmaya resmen siz zorluyorsunuz, sonra da bu hastalığın pençesine düştükleri için onları kınıyorsunuz. düşüncelerinizi insan gibi, karşı tarafın da insan olduğunu unutmadan, uygun bir dille dile getirseniz ne kimse kırılır ne de fazla kilolarından kurtulmak adına genç yaşta hayata gözlerini yumar.

    anoreksik insanlarla konuşma şerefine erişirseniz kendilerine kilolu zamanlarında nasıl hissettiklerini sorun. bir çoğunun bu hale gelmesinin sebebi, daha fazla yemek yemeğe haklarının olmadıklarını düşünmeleri.

    en yakınımdan, en canımdan can olan 12 yaşındaki kuzenimden örnek vereyim size. okula ilk başladığı zamanlarda diğer çıtı pıtı arkadaşlarının yanında daha bir uzun kalması, biraz yapılı görünmesi sebebiyle arkadaşlarının onu dışlamasıyla bazı şeylerin temelleri inceden atılır. evde kiloya takıntılı bir anne yaşamaktadır. doğumdan hemen sonra aldığı kiloları fazlasıyla vermiş, eskisinden de güzel vücut hatlarının tadını çıkartırken çocuğunun durgunlaşmaya başladığını fark edememiş ya da fark etmek istememiştir. bu sıralarda kızımız ergenliğe girmiş, boy atmış, dikkat çekmeye başlamıştır.
    kahramanımız önce en sevdiği ıvır-zıvırlardan vazgeçer, zamanla da kendini bilinçli olarak aç bırakır. bir süre kimse olaya uyanmaz, "ergenlik çağında uzayıp boy atması, buna bağlı olarak zayıflaması normaldir" denir. sonraları evde sofra kurulduğunda genç ergenin masaya teşrif etmemesi, hüngür hüngür ağlaması "yemicem ben yeeeaa" triplerine girmesi aile reisini çileden çıkarır. anne ve baba önce kızlarıyla konuşmaya çalışırlar ama ergen oldukça zekidir; mutlaka kaçmanın bir yolunu bulur.
    son çareleri doktor ve psikiyatrdır. yaklaşık 1.5 senedir bu ikisi arasında mekik dokuyorlar ve hala başarılı olabilmiş değiller.

    sonuç olarak elimizde bu sefer de çok zayıf olduğu için arkadaşları tarafından dışlanan, yeterli besini almadığı için büyümesi duran, adet görmeyen ve büyük ihtimal asla çocuğu olmayacak anoreksik genç bir kız; bütün bu olanlar için ölümüne kendini suçlayan gözü yaşlı bir anne; eşinin ve kızının durumuna içi kan ağlayan bir baba var.

    keşke her şey daha farklı olabilseydi.
  • eksik ve yanlış bilgilerle dolu olduğumuzu düşündüğüm rahatsızlık. iki haftada 4 kilo verdim. en son ortaokuldayken bu kilodaydım. şu an kemiklerimin estetik olmayan şekilde çıkmaya başlamasından rahatsızım. yemek yemeyi unutuyorum çünkü iştahım yok. bir lokma yediğimde doyuyorum ama zorla yemek yemeye çalışıyorum. ailemden yardım istedim yemek yedirmeleri için, iki gün hiç bir şey yemeyip baygınlık geçirmek üzereyken. spor yapmıyorum. iki ay önce aldığım kıyafetlerim im içinde kayboluyor gibiyim. aynaya baktığımda şişman ve çirkin birini görmüyorum. kendimi görüyorum gayet de zayıfım. ilaç yan etkisi ya da stress bozukluğu sonucu da gelişebilecek bir durum. iştahsızlık zaten adı.
  • --- spoiler ---

    filme çekilmesi planlanan cin ali serisinde başrolü oynayacak olan ünlü sinema oyuncusu osman tüter, dün kaldırıldığı hastanede anoreksiyaya yenik düşerek hayatını kaybetti.

    --- spoiler ---

    (bkz: zaytung)
  • anoreksiya, bir insanın karman çorman olmuş hayatında kontrolü ele almak istemesiyle ortaya çıkan psikolojik kökenli bir hastalıktır. bu insanlar kontrol edebildikleri tek şeye, vücutlarına odaklanırlar. insanlar yemek yemeleri için baskı yaptıkça bunu reddetmek onları daha çok tatmin eder.

    kusma, kronik baş ağrıları, bağırsak ilaçları kullanımı gibi belirtiler varsa acilen yardım alınmalıdır.

    anoreksik insanlar normalin dışında zayıf olmalarına rağmen, sanki bir tür algı bozukluğu yaşıyor gibidirler. kendilerini asla yeterince zayıf bulmazlar. göreni dehşete düşürecek kadar kürdana dönseler bile, yeme düşüncesi akıllarına gelen son şey olur.
  • bugün anoreksik bir kızın videosunu izledim. hastalığı ile ilgili hatırladığı ilk şey babasının kendisi için "çok ağır" demesi, muhtemelen kucaktaki bir çocuk için söylenen basit bir şey. çocuklarımla konuşurken pozitif göndermeler yapıyor olmaya dikkat ediyorum, demek ki gerçekten önemliymiş. zor bir süreç, süründüren bir hastalık.
  • bulimia ile anoreksiya dışarıdan benzer görülse de aslında farklıdırlar. anoreksikler yemek yemeye karşı bir tiksinti hisseder ve yemek yemeyi redderler. bulimikler ise kontrolsüz bir biçimde (özellikle yaglı) yemek yeme istegi duyar ve tuketirler. ancak bu durumdan rahatsızlık duyup istifra yoluyla yediklerini cıkarırlar. bir sure sonra iki hastalık da kronikleşir. ancak bulimiklerin yaşam sansı anoreksiklere göre daha fazladır. anorexia nervosa yüzünden gerçekleşen ölümlerin sayısı ne yazık ki gözardı edilemeyecek kadar fazladır.
    ikisi de populer kültürün ne yazık ki alttan (hatta bence açıkca) desteklediği bozulmalardır.
  • yeme bozukluğu başladığı anda çevresindeki insanlarca farkedilip önlem alınması gereken kişi hastalığı.

    bu hastalığa bi yakalandınız mı zaman zaman yoklar. soğuk algınlığı gibi ne zaman yeniden ortaya çıkacağı belli olmaz. bir şekilde bilinçdışı bir davranış haline dönüşüyor zira yememek.
    her ne zaman ki ana öğün sayılacak yemeği anca çayla ittirerek 2-3 lokmada bırakmaya başlama aşaması gelmiştir, acilen etrafındaki insanlara söylenip yardım istenmesi gerekir.

    lokma sayısı ve öğün sayısı arttırılarak ve sürekli kontrol altında tutularak rutine dönmek mümkün. zaman ve sabır.

    bu hastalığın korku aşaması beni çok etkiliyor her defasında. yutarsam kusacak mıyım, kusarsam beslenememekten dolayı proteinlerden yemeye başlayacak mıyım, hissetmediğim açlıktan dolayı ölecek miyim gibi acayip tedirginlikler.
  • 79 yaşındaki anneanneme konan teşhis. tombik anneanne bilmem ne yalan yâni bende.
  • (bkz: #20890978)
  • vokal ve gitarlarda ulaş kıvanç'ın olduğu metal grubu. 'never dead' isimli bir albümleri bulunmaktadır.
hesabın var mı? giriş yap