• yeryuzunde herhangi bir noktadan yerin merkezine 90 derece ile kazsak dunyanin obur tarafindan yer yuzune cikacagimiz nokta.
  • türkiye için güney pasifikte yeni zelanda'nın doğusunda bir yerlere denk gelir. kazma küreğe davranmadan önce tekrar düşünmek, vücud hala kararlıysa kolluk, can simidi falan almak gerekebilir.
  • ingilizce "antipode" kelimesinin türkçeleşmişi.

    noktanın kendisine "antipodal nokta" ya da kısaca "antipodal" denebiliyor.

    motamot "karşıt ayak" gibi bir şey olduğu için, kontrpiye (ters ayak) kelimesi ile benzeşiyor.
  • bir yerin antipot'unu kolaylıkta görmek için http://www.antipodemap.com/ sitesi kullanılabilirdi.
    artık kullanılamıyor. kullanılanı bulunca yazarım tekrar.
  • etimolojisi itibarıyla "ayakları terste olan"demektir. platon tarafından diğer yarım kürede yaşayan, dolayısıyla yunanlılara göre "baş aşağı olan" insanları belirtmek için kullanılır. sonra coğrafi bir terim haline gelmiştir.

    teolog ve simyacı raymond lulle (1235-1315) der ki « eğer dünya yuvarlaksa -ki biz buna inanıyoruz- ve eğer antipodelar yaşıyorsa, onlara göre başları üzerinde olan ve düşmesi gereken bizleriz. ama düşmüyoruz. o halde, yaşam antipodelarda biz de olduğu kadar mümkündür."
  • bir cografi terim. dunyanin tam kure olmamasindan ortaya cikan, daha dogrusu anlam kazanan bir kavramdir. x yerinin antipod'u $eklinde kullanilir. x yerinin, dunyanin normal duru$unda ekvatorundaymi$ gibi kalmasini saglayacak kutup noktasinin hesabidir.
    yani x yerinin antipod'u, x yeri yeni ekvator imi$ gibi cizilen yeni dunya yuzeyinde kutbun yeridir.
  • türkiye'nin antipod'u güney pasifik denizinin dogusunda bir bölgede bulunur mesela.
    kabaca, new york'un antipod'u avustralya'nin perth sehridir denebilir.
    ayni sekilde, madrid'in antipod'u auckland, pekin'in antipod'u buenos aires, jakarta'nin antipod'u da bogota sayilabilir.

    tüm dünyanin bir antipod haritasi icin: http://upload.wikimedia.org/…ldmapwithantipodes.png
  • sözgelimi, jules verne'in voyage au centre de la terre kitabını okuduk, dromomaniamız tetiklendi ve bu yolculuğu yapmaya karar verdik.

    bir tbm ve bir adet şakülle bulunduğumuz noktayı kazmaya başladık. dünya'nın çapı 12742 km, tbm'in ilerleme hızı günlük ortalama 35 ft (35x0,3048 mt= 10,67 mt/gün). sabit bir hızla ilerledik, manto katmanini vs. de geçtik, hızımızı alamadık ve 3272 yıl sonra harekete başladığımız yerin, tam simetriği (dunya'nin merkezine gore) olan yere vardık. evet burası, antipot noktamız.

    antipot noktasının formülasyonu tam olarak şöyledir:
    bulunduğumuz yerin, enlemi: x olsun, boylamı ise y.
    antipot noktamızın, enlemi: -x, boylamı ise: y± 180 (-180 ile +180 arasında olmalı).

    istanbul için ele alacak olursak; istanbul 41 derece kuzey enlemi, 29 derece doğu boylamında yer alır. istanbul'un antipot noktasının koordinatlari ise; -41 derece güney, 180-29=151 derece batı boylamıdır (güney pasifik okyanusu'nda bir yer ).

    ek olarak, antipodes adaları adını, ingiltere'nin antipot noktası olduğu için almıştır. aslında birebir antipot noktası değildir, fransa-britanya arasında, manş denizi'nde bir yere tekabül eden yerin antipotudur.
  • direkt ilçe, mahalle,ev bazında bakabilmek için buyrunuz
  • mesela türkiye'nin antipotu x şehri ise, bu demektir ki dünya üzerinde türkiye'den en uzaktaki yer bu x şehridir.

    bu şehir de, yahut mercan resifi mi ne zıkkımsa artık, yeni zelanda ve şili arasında, güney pasifik okyanusunun ortalarında bir yerde... hiç fena değil. hiiiç fena değil.
hesabın var mı? giriş yap