• 64 bit destekli arm işlemcilerine olanak veren arm mimarisi, bu mimari ile birlikte arm işlemcilerle 4 gb ve üstü ram kullanılabilecek.
  • ipad air ve retina ekranlı ipad mini'de de kullanılan işlemci mimarisidir.
  • arm'ın armv7 sonrası geliştirdiği mikroişlemci mimarisi. armv8-a ile birlikte mimariye 64-bit desteği getirilmiş, yazmaç* sayısı arttırılmış, vektörel işlemlere** ve özellikle işlemcinin exception mekanizmasına ilişkin yenilikler eklenerek, komut seti genişletilmiştir. armv8-a profili özelinde belirtmek gerekirse, 64-bit çalışma modu (bkz: aarch64) ile birlikte geriye uyumluluk bakımından 32-bit çalışma modu da (bkz: aarch32) desteklenmektedir. floating point işlemler için double precision floating point desteği ve ieee 754-2008 uyumluluğu getirilmiştir. işletim sistemi perspektifinden bakıldığında, 64-bit çalışma modu için: 4, 16, 64 kb uzunluğunda sayfa* desteği sunulmuş ve işlemcinin yetki/güvenlik önceliklendirmelerine yönelik dört farklı yeni koruma modu (bkz: exception level) tanımlanmıştır. bunlar; el0: application, el1: rich os/guest os, el2: hypervisor/virtual machine, el3: firmware/trustzone modlarıdır. en düşük ayrıcalık* seviyesi el0'dır ve user mode'a karşılık gelmektedir. kernel mode ise el1'e karşılık gelmektedir. el2; sanallaştırma katmanı için ayrılmışken, en yüksek ayrıcalık düzeyi ise el3'tür.

    64-bit çalışma modu için, eski tip koşullu komutlar (bkz: conditional instruction) kaldırılmış ve yeni tip komutlar mimariye eklenmiştir. ayrıca armv7'de program counter'a karşılık gelen r15 yazmacına mov gibi bir sembolik makine komutu* ile doğrudan erişim mümkünken, armv8'in 64-bit çalışma modunda bu yasaklanmıştır ve pc yazmacı herhangi bir yükleme* veya veri işleme* komutunun hedef operandı olamaz. lakin tabiatıyla, program counter'ın implicit biçimde türlü makine komutu ile etkileşimi mümkündür. assembly perspektifinden bakıldığında ise klasik subroutine ve exception/interrupt handler dönüşlerinde program counter ve link register ile bx gibi bir dallanma komutu üzerinden oynaşmak yerine, komut setine x86 mimaridekine benzer şekilde ret ve eret* komutları getirilmiştir**.

    armv7'de de olduğu gibi yine uygulama alanına yönelik üç farklı profil tipi için implementasyonları mevcuttur. bunlar;

    - armv8-a (application)
    - armv8-r (real-time)
    - armv8-m (microcontroller)

    armv8-a, 64-bit ve 32-bit çalışma modlarını desteklerken, armv8-r ve armv8-m serisi işlemciler yalnızca 32-bit modda çalışmaktadır (daha doğru bir ifadeyle, bu profildeki işlemciler 32-bit'lik işlemcilerdir). öte yandan, genel amaçlı application serisi işlemciler sanal bellek* mekanizmasını desteklerken, real-time ve microcontoller serisi işlemciler yalnızca korumalı bellek* modelini kullanmaktadır. armv8 komut seti, yaygın kullanılan bazı temel hata düzeltme* ve kriptografi algoritmaları için (crc32, sha, aes, vb.) komutlar da barındırmaktadır. ayrıca armv8.1 ile birlikte mimariye bellek erişimi bağlamında atomik* yeni komutlar da eklenmiştir. mimarinin gelişimi ve eklentiler armv8.x versiyonları biçiminde devam etmektedir. apple'ın arm tabanlı yeni işlemcisi apple m1'in de etkisiyle (armv8-a mimarilidir), armv9'un geliştirilmesi öncesinde arm için armv8; 32-bit --> 64-bit risc mimariye geçişin simgesi olacak (belki de çoktan olmuş), önemli bir isa'dır.
  • armv8 mimarili bilgisayarlarda kurulum yaparken linux'a göre kurulum dökümantasyonu uygun olamayabilir, dikkat ediniz. illegal instruction, hatası verebilir. openblas core type = armv8 ile çalıştırmanız işe yarayabilir.
hesabın var mı? giriş yap