• adorno tarafından desteklenen ama adorno'yu desteklemeyen besteci. adorno viyana okulunda schonberg'in öğrencisi olmuştur ama schonberg adorno'nun müzikal yönünü ve yeteneğini eleştirmiştir. bu durum adorno'yu felsefeye yöneltmiştir. denir.
  • 12 toncu besteci (bkz: arnold schoenberg)
  • 1874-1951 yılları arasında yaşamış avusturya asıllı amerikalı tonalite karşıtı besteci/devrimci. amerikan vatandaşı olduktan sonra schönberg olan ismini schoenberg olarak mahkeme kararıyla değiştirmiştir. en etkileyici yanı da kendi kendini yetiştirmiş olmasıdır.
  • aydin esen in her iki lafindan biri.
  • bu arkadasi dinlemek ayni anda 12 degisik dil konusan 12 degisik kisiyle muhabbet etmek gibi bir sey olsa gerek. ne oluyor ne bitiyor anlamanin imkani yoktur.
  • "sanatsa halk için değildir, halk içinse sanat değildir."

    arnold schönberg
  • (bkz: atonal muzik)
  • schönberg, arnold - (doğ. 1874) besteci. viyana da doğdu. besteciliğe anton bruckner ve richard strauss etkisinde eserler vererek başlamıştır. ilk eseri olan "verklaerte nacht"adlı bir yaylı çalgılar seksteti ile öğretmenleri alexander von zemlinsky ve gustav mahler'in dikkatini çekmiştir. bundan sonra tarzını değiştirmiş ve özellikle resim sanatının etkisinde kalmıştır. atonal ve koyu "expressionist" eserlerini bu tarihten sonra yazmaya başlamıştır. albert giaud'nun yirmi bir şiiri üzerine bestelediği "pierrot lunaire" ve "sprechstimme" adlı yarı konuşma yarı vokal eserleri ile bir devrim olarak kabul edilimiş ve müizikte "expression-ism" doğmaya başlamıştır. "jacob's ladder" (1917) adlı oratoryosunda yeni okulun on ikilik ses ıskalasını kullanmış, böylece teknik "expressionism"in esaslarını kurmuştur.
    schönberg piyano ve çelloyu kendi çalışmaları sayesinde öğrenmiştir. 1894 yılına kadar alexander von zemliskiy'den ders almış, kendisini geliştirmiştir. bundan sonra öğretmen olarak çalışmıştır. bugünkü isviçre müziğinin başta gelen kişiliklerinden olan alban berg, schönberg'in teori,armoni ve tonaltesini tamamıyla benimsemiştir."wozzek"adlı operasında expressionistique atonal" tarzı kullanmıştır. schönberg 1933 yılında amerika'ya gitmiş. ve boston konservatuvarına profesör olmuştur. 1940 yılından beri amerikan vatandaşıdır. "harmonielehre - armoni bilgisi" ve "an outline for composition" adlı iki eseri vardır.
  • tahminimce kendisi "neye karsi ciksam da devrim yapsam?" diye dusunup sonunda atonalite kavramini ortaya atmistir. tonaliteyle de bir alip veremedigi yoktur aslinda. hani bir sekil yapar ya insan oyle iste.
hesabın var mı? giriş yap