• kadın düşmanı olmadığını çok zaman sonra öğrendiğim zeus'un soyundan gelen yüce insan.
  • realist olmayan okurların uzak durması gereken filozof. öylesine saf ve gerçekçi incelemeler yapar ki, sizi kutunuzdan çıkarmaya zorlar.aslında tüm insanlığın özelliklerini yansıtır ve bunu öylesine sade bir dille yapar ki,bazı kişisel ve toplumsal problemlere cevaplar bulmamız zor değildir. ama bazılarımız bunu ilk etapta kaldıramayabilir.özellikle de peşimizmle arasına mesafe koyanlar okuyamaz,okumaz.
  • pek sevmesem de, bugün mantıklı bi cümlesiyle karşılaştım:

    ''insanları tanıdığımdan beri hayvanları severim.''
  • 22 şubat 1788-21 eylül 1860 yılları arasında yaşamış alman filozof. kant'ın en çok değer verdiği öğrencilerindendir. ahlak ve tanrı kavramlarını redder, insanın gerçeğe aldığı dış dünyasının sadece bir tasarım olacağını betimler. hakkında okunması gereken kitapların başında gelen "yaşam bilgeliği üzerine aforizmalar" tam bir baş yapıt olarak nitelendirilebilir. eserde yalnızlık kavramını oldukça farklı bir açıdan kaleme almıştır.
  • bir kısım seçmeler;

    * ''insanlar, bağışlandıklarında arsızlaşan, bu yüzden onlara yumuşak ve sevecen davranılamayan çocuklara benzerler. bir dostun ödünç alma isteğini reddetmekle o kişiyi yitirmeyiz ama ödünç istediği şeyi ona vermekle onu çok kolayca yitirebiliriz. bunun gibi bir dosta karşı gururlu ve onu biraz ihmal edici bir biçimde davranarak onu yitirmeyiz ama ona karşı çok fazla dostça ve kibar davranırsak onu yitiririz; çünkü bu davranışımız onu küstah ve katlanılmaz kılacaktır.''

    * “insanın içinde ne kadar çok şey varsa, başkalarından o kadar az şey ister.”
  • 'mutluluk, sonsuz değildir.''

    insan başta hiç mutlu değildir; ama bütün hayatını kendisini mutlu edeceğini sandığı bir şeyin peşinde çabalayarak geçirir; nadiren amacına ulaşır, ulaştığında da yalnızca düşkırıklığıyla karşılaşır. sonunda bir enkaz gibidir ve limana direkleri ve donanımları yok olmuş bir şekilde gelir. ondan sonra da mutluluk ya da mutsuzluk aynıdır. çünkü hayatı içinde bulunduğu her dakika yok olan andan fazlası değildir ve şimdi de sona ermektedir.
  • yaşam sürekli acı çekmektir der kendisi ve her sabah hatırlarım ne kadar büyük bir adam olduğunu.
  • kadınlar hakkında yazdıklarına verilen tepkilere bakınca(bkz: aşkın metafiziği) ya schopen'de
    ya da kadınlar da fena halde kuyruk acısı var dediğim yazar.
  • kişi, bazı insanların var olduğunu düşününce, bu dünyaya bela okumaktan az dahi olsa imtina eder. ironik ama schopenhauer o insanlardan biri benim için. kendisi bir yol göstericidir.
  • yangın korkusu yüzünden
    hep birinci katlarda oturmuş filozof.
hesabın var mı? giriş yap