• vekilharc sisteminden onceki son gondor krali ve dagilmasindan once son arnor krali.firiel ile evlidir.
  • sindarin de karsiligi "son kral" dir. arthedain in onbesinci ve son krali. dogumu sirasinda bir kahin onun son kral olacagini söyledigi için bu isim verilmisti. gondor krali ondoher in kizi firiel le evlendi; ondoher ile ogullarinin öldürülmesi üzerine gondor taci üzerinde hak iddia etti. witch-king (büyücü kral) in ülkesini istila etmesinin ardindan ogullarini lindon a göndererek sonuna kadar kuzey yaylalarinda ülkesinde kaldi; ered luin in kuzeyindeki cüce madenlerinde saklandi. yardim istemek için yanindaki adamlariyla birlikte lossoth (karadamlari) halkina sigindi. forochel de cirdan in gönderdigi gemiye bindiler ama gemi buzlarin arasina sikisti ve arvedui boguldu.
  • araphant oğlu arvedui, dunadan'ların ve orta dünya'nın kuzeyindeki arthedain'in son kralı. sindarin'deki anlamı "son kral"dır. (vedui: son) (ar: kral) amon sûl ve annúminas palantír'lerinin son koruyucusu.

    üçüncü çağ'ın 1944 yılında aynı zamanda babasının ölüm gününde tahta çıktı. krallığı witch-king ve ordusu tarafından yok edildikten sonra forodwaith'e kaçtı ve buradaki halk, kendisine yardım ederek hayatta kalmasını sağladı. lakin kendisi bu soğuk iklimle mücadele edemeyeceği için cindar tarafından kendisine bir gemi gönderildi. buradaki halkın rehberliğiyle güney'e doğru yelken açtı; lakin gemisi battı ve boğularak hayatını kaybetti. bu olayda "palantiri" olarak bilinen amon sûl ve annúminas taşları arvedui ile birlikte denizin derinliklerine gömüldü.
  • j. r. r. tolkien'in orta dünya efsanesinde yer alan bir kurgusal karakter.
hesabın var mı? giriş yap