• duduk, zil, bagirti, gurultu v.s ile uyanirsiniz. ilk olarak nerede oldugunuzu idrak etmekte zorlanabilirsiniz.
    bir suru adam, donla, terlikle, pijama ile odada gezmektedir.
    birbirinin ayni yuzlerce dolap icinde, ortalarda olan dolabinizi bulmaya cali$irsiniz. tra$ takimi, di$ firacasi, macun, sabun, havluyu toparladiktan sonra istikamet banyodur, mar$ mar$.
    banyoyu gorunce once bir duraklarsiniz, ben sonra geleyim, diye. daha sonra saate ve koridora bakinca bunun iyi bir fikir olmadigini anlarsiniz.
    ayni aynada tra$ olmaya cali$an 2-3 ki$i, lavaboda ayagini yikarken ayni lavaboda di$ fircalamaya cali$an adamlar, bir taraftan gelen bok kokulari, tuvalet icin sira bekleyenler, tikanmi$ lavabolar... sabah tuvalete gitme ali$kanliginiz varsa gotunuzu terbiye etmeniz menfaatinizedir.
    bir $ekilde banyo faslini atlatiktan sonra, yeni elbiseler giyilir, botlar kuralina uygun baglanmaya cali$ilir, yatak asla duzgun yapilamaz ama zaten zamanla ogrenilecektir. aynaya bakilir ama kar$indaki ki$i hic mi hic tanidik degildir.
    kahvaltidan sonra ilk ictima icin di$ardasindir.
  • standart techizatla birlikte size verilmis olan "12'den once uyandirmayin" tabelanizi yataginizin basucuna asmadiysaniz, sabah 0500 siralarinda cavusunuz basiniza gelir ve ayicikli ponpon terliklerinizi yataginizin onune koyarken elinde hazir tuttugu robdesambiri(???) size dogru tutarak, kalkmanizi saygili bir ses tonu ile rica eder. iste tam bu anda "daha once neden gelmemisim ki" diye dusunursunuz.. boyle baslar ilk sabah..
  • sabahın beşinde duyduğunuz "lan hala uyanmadınız mı?" bağırtısı bir an "evi mi bastılar lan!?" dedirtse bile panikle açılan gözlerin gerçeği kavraması uzun sürmez: dün öğleden sonra teslim olunmuştur ve evet askerdesindir, askersindir...
  • ilk geceniz nasil olursa olsun, askerligin ba$ladigini anladiginiz an bu sabah olacaktir, cunku gece gece "kogu$ yat" duymasaniz bile (bazi birliklerde var idi, komutanin ne kadar titiz olduguna bakar), sabahki "kogu$ kalk!" kacinilmazdir. $imdi en onemli parametreyi sunalim siz daha askere gitmemi$ sevgili dostlara: kogu$unuzun insan profili. eger tum acemi kisa donemler bir arada iseniz, o zaman durum fena degil, cunku etrafinizda en az sizin kadar $a$kin girla adam var, kalabaliga kaynayip gozlem yapmak icin iyi bir firsat. hele bir gece onceden de kanka yapmi$saniz, +1 free attack bonus sizindir. kalabaligi takip edin. buyuk ihtimal cavu$lariniz da kisa donemdir, manga cavu$unuza yapi$in, o ne yaparsa onu yapin. ote yandan, karma bir kogu$ta yattiysaniz, zaten nobet degi$imidir, bagirma cagirmadir, turkudur $arkidir derken ne sikime uyudunuz, uyanin. hemen diger acemi kisa donemleri bulun, bir guvenlik cemberi olu$turun, en yakin ust devreniz kisa donem cavu$u bulun ve ona yamanin. tamam, $imdi uyandiniz, gunaydin.

    ufak bir pasajla uyandirilma konusuna da deginelim. uyandirilma i$lemi farkli $ahislar tarafindan icra edilebilir, bunlarin en korkuncu herhangi bir komutan tarafindan icra edilenidir, sirasi ile takim komutani, boluk komutani, tabur komutani ve hattizatinda alay komutani (daha ustu zaten generaldir, yataklar bile hazirol vaziyetinde kalkar) olabilir bu $ahislar, ayaga kalkmanizin yani sira bir de ta$aklarinizi kompresore vermi$lercesine tekmil vermeniz gerekir ki, ilk sabah boyle uyanan arkada$lar genelde askerligi yakarlar. ikinci ihtimal, manga komutaniniz olan cavu$unuz sizi uyandirir, aralarinda en insaflisi o olacaktir tahminen, "abi/baba/usta/hoca" diyerek sizi hafif silkeleyip uyandiracaktir, kiymetini bilin. en son da x bir nobetci cavu$, astsubay tarafindan uyandirilacaksiniz ki, en degi$keni budur. kimisi kogu$a girer duduk otturur, eger cavu$ ise 10 gun icinde herifle kavga edersiniz zaten, astsubay ise "mnakodum" diye kalkarsiniz; kimisi de gur bir sesle "arkada$lar gunaydin" diye bagirir, ceker gider.

    $imdi ilk dersinizi almak uzeresiniz, tuvalete ve lavabolara ula$tiginiz zaman gordugunuz kuyruk ramazandaki pide kuyrugu degildir. kafanizin bir kenarina hemen not ediniz, 4-6 kogu$ nobetcisine sizi bir 5-10 dakika erken uyandirmasini soylemek hic de fena bir fikir olmayabilir. nacizane onerim, once girin hacetinizi gorun, ardindan gidin tra$inizi olun. zira tra$ sonrasi hela kuyrugu cok daha cekilmez oluyor ve genelde kogu$ tuvaletleri kahvaltidan sonra kitleniyor. ali$madi iseniz, yaraklarda olabilirsiniz, zira buyuk ihtimalle soguk su ile tra$ olacaksiniz*. neyse, bitirdiyseniz hela faslini, buyrunuz giyininiz. "ulan bu nereye gelecek? bu botlarin baglamasi nasil olacak, cavu$uuum?" gibi feryatlar cikacaktir, siz bagiran degil dinleyen olun ziyade. basittir, botun bilek kismina kadar duz gelir baglar, bilekteki son dort tanesi capraz olarak gecer. sonra bir de kamuflaj pantolonun pacalari var ki, o eglenceyi size birakiyorum. palaska ayarlamayi da zaten komutandan fircayi yemeden ogreneceginiz yoktur, bo$verin.

    yataklar toplanmadi ise, hemen oraya da deginelim. yatili okudu iseniz, mutlaka yaninizda cengelli igne vardir ve yataginizin car$afini dort ko$esinden sabitlemi$sinizdir, bravo. yalniz bazi birliklerin boluk astsubaylari cinstir, igneleri "car$afi yirtiyor" diye yasaklami$lardir, o yuzden yatagin alt kismindan ignelemekte fayda var. yorgan katlamayi da anlatmayayim, onu da eglenerek ogreneceksiniz askeriyede.

    ilk gunden dolap kontrolu olmaz, ama siz yine de ufak ufak dolap yerle$tirme duzenine bir goz atin, $imdilik bo$ gecebilirsiniz. e kahvalti var, hadi boluk di$ari! ictima di$aridadir ve silahlidir, ictimadan once yeni po$etler ve alt devreler mintikaya, hadi ulan!

    gunaydin.
  • sevgiliden ayrildiktan sonraki ilk gun gibi birsey olabilir. buyuk belirsizlik demektir muhtemelen.
  • - dirsek temas araligi, hizaya gel!...
    - ha? ne araligi?
    - tumsek siksek araligi dedi galba?...
    - tumsek mi sikicez?
    - dikkkkaaayyyttt. komtan solda! sola bak!
    - sol kolda kari var galba haci, $u siyah arabanin icinde herhalde....
  • benim gibi sanssiz bir insansaniz ilk sabahta saat 4 gibi ziller calar ne oldugunu anlamazsiniz...
    herkes kosusturmakta ve baskin var diye bagirmaktadir. bulundugunuz bolge ohal bolgesidir. bi an nooluyo lan diye dusunebilirsiniz. herkes silahliga kosmaktadir topunu tufegini alan disari don paca cikmaktadir. suursuzca alinan techizatla asagi indiginizde bunun sadece bir tatbikat oldugunu ogrenmek, minakoduklarim demek ve ilk sabaha boyle baslamak kimsenin basina gelmez isalla...

    (bkz: bu da boyle bir animdir)
  • sabah müzik eşliğinde uyanıp gayet temiz ve ferah tuvaletlerde traşınızı ve hatta isteyenler duşlarını aldıktan sonra kişinin bedenine göre verilen üniformalarınızı giyip kahvaltı için sıraya girersiniz. bu kadar güzellikten sonra acaba kahvaltı nasıl olacak diye düşünmeden de edemezsiniz ama tüm kuşkularınız kahvaltıyı görünce son bulacaktır çünkü askeriye özel bir yemek şirketiyle anlaşmıştır ve tüm yemekler dışarıdan gelmektedir.gayet leziz ve temizdir o kadarki sabah kahvaltılarında sucuk ve sosis bulmak bile mümkündür.ardından içtimaya çıkarsınız kısa bir bekleyişin ardından komutan gelip kısa bir konuşma yapıp havanın soğuk olduğunu ve eğitim yapılmayacağını bunun yerine konferans salonunda askerlikle ilgili konuşmalar yapılacağını söler ve bütün gün geyiklerin çevr.leceği konferans salonuna gider ve tüm günü neşe içersinde geçirirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap