• bu sene 1-4 temmuz tarihleri arasinda duzenlenecektir.
    program, konusmacilarla ilgili bilgiler ve linki soyle:

    -----------

    1-4 temmuz 2013

    friedrich nietzsche

    1 temmuz pazartesi
    19:00 athena tapınağı: tanışma, mavi deniz, şarap, güneşin batışı
    21:30 liman’da akşam yemeği (nazlıhan otel restaurant)

    2 temmuz salı
    12:00 john richardson (new york university): "nietzsche's naturalized values"
    13:15 kenneth gemes (birbeck college): “nietzsche on the value of truth”
    14:30 alexander aichele (martin luther university): "causation and reality: nietzsche on what there ıs."
    15:45 örsan k. öymen (ışık university): “nietzsche’s scepticism”
    17:00 christa davis acampora (hunter college): "nietzsche's critical philosophy"
    18:15 werner stegmaier (ernst-moritz-arndt university of greifswald): “subject(iv)ity: nietzsche, before and after”
    20:00 köyde akşam yemeği (assosyal otel restaurant)

    3 temmuz çarşamba
    12:00 ıvan soll (university of wisconsin-madison): "nietzsche on pleasure and power."
    13:15 simon may (king’s college london): “does nietzsche affirm life?”
    14:30 graham parkes (university college cork): “nietzsche's care for stone: the dead, dance, and flying”
    15:45 oruç aruoba (ındependent researcher): "a key to nietzsche: death."
    17:00 gary shapiro (university of richmond): "the time of the political after world-history."
    18:15 rainer hanshe (ındependent researcher): “zarathustra’s stillness: dreaming and the art of ıncubation”
    20:00 akşam yemeği
    22:30 antik tiyatro’da klasik müzik (anne monika sommer-bloch)
    23:00 antik tiyatro'da dyonisos ile symposium (oruç aruoba)

    4 temmuz perşembe
    15:00 truva ziyareti
    20:30 veda yemeği (assos terrace otel restaurant)
    not: tüm konuşmalar ve diyaloglar ingilizce’dir. herhangi bir çeviri yapılmamaktadır. tüm toplantılar assos terrace otel’de gerçekleşmektedir. (tel: 286-7640285).

    konuşmacılar hakkında kısaca:

    john richardson: new york üniversitesi felsefe bölümü öğretim üyesi. ilgi ve çalışma alanları: 19. ve 20. yüzyıl avrupa kıta felsefesi, antik yunan felsefesi, biyoloji felsefesi, nietzsche, heidegger, darwin ve aristoteles. “existential epistemology: a heideggerian critique of the cartesian project”, “nietzsche’s system”, “nietzsche’s new darwinism”, “heidegger” ve “the oxford handbook of nietzsche” (kenneth gemes ile) kitaplarının yazarıdır. alanında birçok makalesi bulunmaktadır.

    kenneth gemes: birbeck college (londra) felsefe bölümü öğretim üyesi. ilgi ve çalışma alanları: bilim felsefesi, mantık felsefesi, epistemoloji, nietzsche ve freud. “the oxford handbook of nietzsche” (john richardson ile) kitabının yazarı, “nietzsche on freedom and autonomy” (simon may ile) kitabının derleyicisidir. alanında birçok makalesi bulunmaktadır.

    alexander aichele: martin luther üniversitesi felsefe bölümü öğretim üyesi. ilgi ve çalışma alanları: metafizik, estetik, etik, epistemoloji, antik yunan felsefesi, hermeneutik, platon, aristoteles, kant ve nietzsche. “philosophie als spiel: platon-kant-nietzsche” ve “ontologie des nicht-seienden: aristoteles' metaphysik der bewegung” kitaplarının yazarıdır. alanında birçok makalesi bulunmaktadır.

    örsan k. öymen: ışık üniversitesi insan ve toplum bilimleri bölümü öğretim üyesi. ilgi ve çalışma alanları: epistemoloji, etik, kuşkuculuk, varoluşçuluk, sextus empiricus, hume, nietzsche, marx, heidegger ve sartre. “hume” adlı kitabın yazarı ve derleyicisidir. alanında birçok makalesi bulunmaktadır. “assos’ta felsefe” etkinliğinin kurucusu ve direktörüdür.

    christa davis acampora: city university of new york hunter college felsefe bölümü öğretim üyesi. ilgi ve çalışma alanları: modern avrupa kıta felsefesi, ahlak psikolojisi, siyaset felsefesi, nietzsche ve heidegger. “nietzsche’s beyond good and evil: a reader’s guide” (keith ansell pearson ile) ve “contesting nietzsche” kitaplarının yazarıdır. alanında birçok makalesi bulunmaktadır.

    werner stegmaier: ernst-moritz-arndt greifswald üniversitesi felsefe bölümü öğretim üyesi. ilgi ve çalışma alanları: etik, estetik, hermeneutik, din felsefesi, aristoteles, descartes, leibniz, kant, hegel, nietzsche, dilthey, derrida ve levinas. “der substanzbegriff der metaphysik. aristoteles - descartes –leibniz”, “bedingungen der zukunft. ein naturwissenschaftlich-philosophischer dialog” (karl ulmer ve wolf hafele ile), “philosophie der fluktuanz. dilthey und nietzsche”, “wirtschaftsethik als dialog und diskurs” , “nietzsches ‘genealogie der moral’”, “ınterpretationen. hauptwerke der philosophie. von kant bis nietzsche” , “levinas”, “philosophie der orientierung”, “nietzsche zur einführung” , “nietzsches befreiung der philosophie” kitaplarının yazarıdır. alanında birçok makalesi bulunmaktadır.

    ıvan soll: wisconsin-madison üniversitesi felsefe bölümü öğretim üyesi. ilgi ve çalışma alanları: metafizik, etik, estetik, varoluşçuluk, nietzsche, sartre, freud, hegel, schopenhauer ve camus. "ıntroduction to hegel's metaphysics" kitabının ve alanında birçok makalenin yazarıdır.

    simon may: king’s college london felsefe bölümü öğretim üyesi. ilgi ve çalışma alanları: etik, alman idealizmi, duygu felsefesi, schopenhauer, nietzsche ve heidegger. “love: a history” , “nietzsche's ethics and his war on ‘morality’” ve financial times gazetesi 2009 yılı yılın kitabı ödülü’nü alan “thinking aloud: a collection of aphorisms” kitaplarının yazarı ve “nietzsche on freedom and autonomy” (kenneth gemes ile) kitabının derleyicisidir. alanında birçok makalesi bulunmaktadır.

    graham parkes: university college cork felsefe bölümü öğretim üyesi. ilgi ve çalışma alanları: estetik, çevre felsefesi, çin felsefesi, daoist felsefe, budist felsefe, japon felsefesi, avrupa kıta felsefesi, heidegger ve nietzsche. “composing the soul: reaches of nietzsche's psychology” kitabının yazarıdır. nietzsche’nin “böyle konuştu zerdüşt” kitabını almanca’dan ingilizce’ye çevirdi. (oxford üniversitesi yayınları). alanında birçok makalesi, çevirisi ve derleme kitabı bulunmaktadır.

    oruç aruoba: ilgi ve çalışma alanları: epistemoloji, etik, hume, kant, kierkegaard, nietzsche, marx, heidegger ve wittgenstein. “benlik”, “sayıklamalar”, “kesik esintiler”, “geç gelen ağıtlar”, “ol / an”, “doğançay'ın çınarları”, “zilif”, “çengelköy defteri”, “ile ilişki defteri”, “yakın”, “ne ki hiç haikular”, “tümceler bir yerlerden bir zamanlar”, “de ki işte”, “yürüme”, “uzak”, “hani”, “olmayalı”, “ne otuz altı tanzaku” kitaplarının yazarıdır. nietzsche’nin “anti-christ” eserini almanca’dan türkçe’ye çevirmiştir. alanında birçok makalesi ve çevirisi bulunmaktadır.

    gary shapiro: richmond üniversitesi felsefe bölümü öğretim üyesi. ilgi ve çalışma alanları: etik, estetik, avrupa kıta felsefesi, amerikan felsefesi, kant, nietzsche, schopenhauer, hegel, peirce, gadamer, habermas, derrida ve foucault. “archaeologies of vision: foucault and nietzsche on seeing and saying”, “earthwards: robert smithson and art after babel”, “alcyone: nietzsche on gifts, noise, and women” ve “nietzschean narratives” kitaplarının yazarıdır. alanında birçok makalesi bulunmaktadır.

    rainer hanshe: ilgi ve çalışma alanları: etik, estetik, edebiyat ve felsefe, nietzsche. “the acolytes” ve “the abdication” kitaplarının yazarıdır. alanında birçok makalesi bulunmaktadır. merkezi new york’ta olan “the nietzsche circle”ın kurucularındandır.

    http://www.philosophyinassos.org/tr/index.htm
  • daha öncesinde birkaç defa katıldığım (2008, 2012, 2013 kış, 2012 yaz) ve felsefeyle ilgilenenler için oldukça güzel içerikleri olan etkinliktir. senede yaz ve kış (temmuz, şubat) olmak üzere iki kere assos'ta düzenlenir. sunumlar yazın kadırga koyu civarındaki terrace hotel'de, kışınsa assos liman'daki nazlıhan hotel'de yapılır.

    sunumlar içerik olarak genel olarak doyurucudurlar ve dikkatli dinleyen biri epey yeni şey & bakış açısı öğrenebilir. fakat benim gördüğüm kadarıyla bir şekilde 'din'in konu alındığı toplantılar felsefi tartışmadan çok, din kavramının olumsuzluklarına odaklanır ; yani bir anlamda din karşıtı bir görünüme bürünebilir. fakat toplantıları düzenleyenler bu konudaki 'ihtiyatlı' itirazlara atarlanmayacak insanlardır ve bazen konuşmacı (hoca) ile katılımcılar arasında felsefi açıdan hoş ve doğurgan tartışmalar geçebilir.

    bunun dışında, bir insan sırf assos'un mevsimine göre hep ayrı ayrı açan güzelliğini görmek için dahi gidebilir bence bu toplantılara. misalen, 2013 şubatta düzenlenen toplantıda sunumların yanı sıra gökyüzünde iki gün boyunca harikulade bulut kümeleri ve kış güneşinin birlikteliğiyle oluşan manzaranın keyfini çıkarmıştık.

    son olarak, katılan insanlar rahattırlar genelde. orada akşam içmelerinde hocalarla veya içinde yaşadığı dünyaya kafa yoran insanlarla tanışma / muhabbet etme / içme imkanı da bulabilirsiniz. senenin en güzel etkinliklerinden olsa gerek.
  • bilim ve din konulu kimi konuşmalara şuradan ulaşılabilecek olan etkinliktir: http://www.youtube.com/…4iycs4iprsichgcjnklit2ozp4j
  • senede iki defa yapılan etkinliktir.
  • türkçe olursa yapılamayacak olandır.
  • 2013-2014 toplantılarının videolarına şu kanaldan ulaşabilirsiniz.
  • 3-6 temmuz 2017 tarihleri arasında assos terrace hotel'de düzenlenecek felsefe toplantısı, isteyen herkes katılabiliyor. yabancı hocalar konuk edileceği için toplantıların ingilizce dilinde düzenleneceğini de ekleyelim. ayrıntılı bilgi için bakınız.
  • 2-3 şubat 2018 tarihlerinde memleketimde düzenlenecek önemli bir organizasyondur. bu sene gündem doğumunun iki yüzüncü yılı olması hasebiyle karl marx.

    ayrıntılar için sizi şöyle alalım:

    http://haber.sol.org.tr/…rl-marx-konusulacak-221268
  • "18 yil !

    31 etkinlik.

    umarim son olmaz."

    bakalim etkinlik boyunca neler ogrenecegiz...

    not: duzenlenmeye aday entry.
  • önümüzdeki etkinliğin tarihi ve konusu ilan edilmiştir.

    7-8 şubat 2020
    antik çağ'da anadolu'da felsefe ve bilim

    7 şubat cuma günü yapılacak konuşmalar:
    (bkz: örsan k. öymen) ''aydınlanma ve anadolu''
    cengiz iskender özkan- ''miletos'un felsefi ve bilimsel devrimi''
    (bkz: cemil güzey) ''joker: efesos günlükleri''

    8 şubat cumartesi ise şöyle:
    (bkz: hatice nur erkızan) ''antik anadolu aydınlanması: kosmos'tan anthropos'a''
    (bkz: ömer aygün) ''aristoteles anadolu'da: yaygın aristoteles okumasının bir eleştirisi''
    (bkz: doğan göçmen) ''epikuros'ta ahlak felsefesinin temeli olarak ontolojik kurgulama ve epistemolojik tasarım''
    (bkz: ömer aygün) ''antik yunanca elyazmalarının tarihine bir giriş''

    son gün aynı kişiyi iki defa konuşturacaklar sanırım. bitiminde, gecesinde ise klasikleşen partileri var. kapsamlı bilgi http://www.philosophyinassos.org/tr/

    gelmeyi düşünen ve hocaları tanımayanlar için söz konusu sitede gerekli akademik bilgileri mevcut. ama bu ''şurdan mezun, şunları yazdı'' ifadeleri çok da anlamlı sayılmaz. dolayısıyla bir miktar öznellik katarak birkaç küçük not geçeyim.

    iki defa konuşacağını öğrendiğimiz ömer hoca müthiştir. konuşmasının hem biçimiyle hem de içeriğiyle çeker. kaçırmayın.
    örsan hoca assos'un bir nevi ''kurucusu'' olduğu için her assos'ta konuşma yapar. her etkinlikte konuştuğu için midir, bu bir formaliteye mi dönüşmüştür bilinmez ancak konuşması inanılmaz ölçüde monotondur. anlattığı konudan en ufak bir heyecan duymadığını düşündürtür dinleyenlere. fakat çok iyi bir adam, kaliteli bir akademisyendir. yine de biraz bile olsa uykusuzluk çekiyorsanız konuşmasını es geçmenizi şiddetle öneririm.

    cemil güzey assos'ta dinleyip dinlebileceğiniz en renkli adamdır. yaşına rağmen kıpır kıpırdır. anlattığı konuyu tutkuyla anlatır. konuştuğu süre haricinde şarap ya da rakı içerken gözlemleyebilirsiniz. yanına gidip rahatça sohbet edebilirsiniz. zırvalayan kişilere karşı sinirlenmez, kızmaz, sadece güler.
hesabın var mı? giriş yap