• doğru olan söylem sonuçta genç nesil olarak pek araştırmayı sevmiyoruz.
  • bir şekilde türkiye ile ilgili bir araştırma yapmayan ya da türkiye'ye yolu düşmemiş bir yabancının atatürk'ü bilmesi gerçekten de pek mümkün değildir. hitler, bin ladin, saddam, humeyni gibi adamlar daha çok bilinir. çok biliniyor olmaları çok da sevildikleri anlamına gelmiyor gördüğünüz gibi... bugün amerikan televizyon ve sinema endüstrisi olmasa hangimiz lincoln'ü ya da washington'ı bilirdi? ortalama bir yunanlı atatürk'ü çok iyi bilir. belki bir ingiliz de bilir... zira ortak bir geçmiş var. fakat ortak ve dramatik bir geçmişimizin olmadığı bir ülkenin vatandaşı atatürk'ü niye tanısın? müthiş bir sinema endüstrimiz mi var? ya da onun hakkında dünya edebiyat listelerine girmiş eserlerimiz mi var? nereden bilecek haritada türkiye'yi gösteremeyen adam atatürk'ü? ama bana en ilginç gelen nokta bazı atatürkçülerin bundan da rahatsız olması. bugün ortalama bir türk vatandaşına ho chi minh desen ya aval aval yüzüne bakar ya da babandır deyip ağız burun dalar!

    not: atatürk ile ho chi minh'i karşılaştırmıyorum. lütfen yanlış anlaşılmasın. hem atatürkçülerden hem de vietnamlılardan böyle bir benzetme yaptığım için özür diliyorum.
  • yapilan genelleme insanin arkadas cevresinin kendisi gibi olmasindan oturu cikan sonuc gibi, 4 senedir italya gibi avrupanin aptallarinin olusturdugu bir memlekette yasamama ragmen arkadaslik kurdugum insanlarin yuzde 90 i turkiyenin yerinide ekonomisinide kurucusunu da taniyor. sende avrupadaki devrimcileri bilmezsin tahminen ama che ne yazikki kapitalizmin eline dusup dunyaya pazarlanip ustunden katrilyonlarca para kazanildigi icin ismini bilirsin, ama sadece yuzeysel ismini bilirsin iste kisaca oyle insanlar ataturku bilmese de olur
  • justin bieber'ı bilip de atatürk'ü bilemedilerse çok da tasalanma genç!
  • hitler'i vb. diktatörleri herkes tanıyo da ne oluyo demek istediğim durum. adının duyulmasından çok, yaptıklarının mühim olduğunu düşünüyorum. bu durumda varsın tanınmasın, hiç umurumda değil.
  • kisisel gozlemlerim ve tecrubelerim ile uyusmayan durum.

    bir suredir egitim icin amerika birlesik devletleri'nde bulunuyorum. bulundugum sehirde ve bolgede degisik ulke ve kulturlerden bircok insan yasiyor. eger konu turkiye ya da ortadogu ile ilgili yasan siyasi ve politik gelismeler ile yakindan alakali ise benim icin sasirtici bir gozlem olsa da ataturk'un turkiye'ye sekuler ve laik kimligi kazandirmasi konusu gundeme cogu zaman geliyor.

    ozellikle turkiye'de yasayan insanlarin buyuk bir cogunlugunun musluman olmasi, son zamanlarda ortadogu ve islam cografyalarinda yasanan gelismeler bu konuyu tetikleyen en onemli etkenlerin basinda geliyor. zira cogunlugu musluman olan bir halka sahip laik devlet yapisi ozellikle avrupalilar ya da amerikalilar acisinda ilginc bir konu.
hesabın var mı? giriş yap