• birinci dünya savaşından önce nüfusunun yarısının müslüman olduğu erivan'daki türk taşınmazlarının akıbetini merak ettirendir.

    edit: başlık başımıza kalmış. fuzuli bir entri vardı buralarda.
  • bizzat ermenilerin, içinden şehit aldıkları ailelere yapılan dağıtımdır. ermenilerin aldıkları canların diyetidir. savaştan çıkmış bir devletin şehidinin ailesine sahip çıkma refleksidir. son derece yerindedir.
    haberi yazan yavşak dün tarihin arka odası programını izlemiş ve büyük bir habercilik başarısı göstererek, söz konusu kitap ve döneme göz atmadan haberi yazmış. programda bunun anlattığım şekilde olduğu aynen söylendi.
    savaş sonrası türkiye' den kaçan ermenilerin malları, yine ermenilerin canlarını aldıklarına verilmiştir. bunu devlet adamlarına verildi şeklinde başlık atan haberci ahlağı konusunda hiç yorum yapmayacağım. zaten ortada.
  • boyle bir sey olmamistir. tasinmazsa nasil dagitiyor yahu? atayizler aciklasin bunu artik.
  • müslümanlar nasıl ki muhammed'in cinsel hayatıyla ilgili gerçekleri, "ya o zamanın koşulları içinde ele almak lazım, savaş vardı erkek yoktu" gibi çocukça argümanlarla ele alıyorlarsa, kemalistlerin de aynı kalitedeki argümanlar üretmesini sağlayan etkinliktir.

    şimdi türk-kürt-ermeni vs kimliklerinizden bir sıyrılın da şu duruma ispanyol'larla portekizli'ler arasında yaşanmışçasına bir bakın.

    bir imparatorluk yıkılıyor, ortamda tüm güç dengeleri altüst olmuş ve bundan faydalanıp çeteler kuran bir dolu grup var. farklı birliktelik araçları kullanıyorlar. ırk kökenli, din kökenli, sınıf kökenli, millet kökenli olanlar var. aralarından hiç biri sütten çıkmış ak kaşık değil. sonra biri diğerinden daha güçlü oluyor ve diğerini günah keçisi ilan ediyor.

    hikayenin sonunda da kendini aklamak için "ama onlar da çeteler kurup, yerel halkın mallarına el koymuşlar, kadınlara tecavüz etmişlerdi." ulan bir milyon küsür insanın tamamının tecavüze girişebileceğinize aklınız kesiyor mu? kadınlar-çocuklar dahil? demiyorum ki tek bir tecavüz olmamıştır, en ufak bir cinayet işlenmemiştir. ama yapmayın, karşılıklı yapılanı bir ölçekleyin.

    bir de tüm bunları yaparken vicdanlı olup, yarın birgün aynılarının bizim de başımıza gelmeyeceğinin garantisi yok.
  • atatürk ittihat ve terakki'ci diye vurgulanmış fakat bunu söyleyenin atatürk'ün bu hareketten ayrıldığının ve kendi teşkilatını kurduğundan haberi yok. eleman aklı sıra ittihat ve terakki'nin olumsuzluklarını atatürk onaylıyor sanıyor.

    kendisi orduda siyasallaşmaya sonuna kadar karşıydı, bu yüzden ittihat ve terakki'den ayrılmıştır. bugünde aynı şeyleri yaşıyoruz. bazı tiplemeler geleneği ve tüm kuralları, disiplini hiç ederek güya özgürlükler uğruna kurulu düzeni bozması ilk fırsatta kaybetmemize yol açacak.

    ermenileri de sütten çıkmış ak kaşık yaptınız be. al bakalım adamların türkçe konuşanı duymaya tahammülü yok. o yerden yere vurduğunuz kemalist profilini bir de bunla karşılaştırın, adil olun.

    --- spoiler ---

    ermeni, yahudi, alevi, süryani deyince tüyleri diken diken olanların aksine benim aklıma hep çocukluğumun o güzel anıları gelir. uskumrudan zehirlenip kesik solucan gibi kıvrandığım o gece alt komşumuz madam eleni o karışımı yapmasa halim ne olurdu? üst katında kafasını şişirdiğim için beni sevmez sanırdım ama atina’ya göç ederken ömrünü verdiği sigara paketi koleksiyonunu bana hediye etmişti.

    yeşilköy koylarında yüzerken denk geldiğimiz ta fota bayramında denizden haçı bizim çıkarmamamız için çocuk gibi yalvaran eden rahip’i nasıl unutabilirim? o rahiplerden birine seneler sonra inanılmaz bir tesadüf eseri los angeles’taki bir kilisede rastladım. gözleri doldu. tam konuşurken korkuyla elini ağzına götürdü: o enteresan aksanıyla “türkçe konuştuğumuzu duymasınlar” dedi.
    --- spoiler ---

    http://www.mserdark.com/…urkum-dogruyum-caliskanim/
  • ermenilerin hiç suçu olmadığını düşünenleri gösteren dağıtma. adamlar "önce osmanlı imparatorluğu'nun" sonra da türkiye cumhuriyeti'nin topraklarına göz dikmiş, çeteler kurmuş masum vatandaşları camilere kilitleyip yakmış, hiç suçları yok ama. öldürdükleri adamın ailesini de öldürselerdi daha iyi olacaktı bazı hümanist görünümlü insanlara göre. savaştan sonra her şey iyi yönetilmiş cidden ihtiyacı olana dağıtılmış her şey, suçsuzların malına dokunulmamış diyemem ama ermenilerin hiç günahı yokmuş gibi göstermeye çalışmayın. soykırım diyenler ilk dediklerimi tekrar okuyup araştırsın, hocalı'dan da bahsetsin.

    edit: hızlı yazınca atlamışım biraz.
  • zenginliğin verdiği bıkkınlıkla göç edesi gelmiş bir osmanlı etnik grubunun malı mülkünün haklı paylaşımı.
    lütfen vatanınıza dönün, malınız mülkünüzü geri vermek istiyoruz çağrılarına "katiyen gelmeyiz" diyerek yetkililerin istemeye istemeye mülklerini fakir gurebaya dağıtmalarına sebep olmuşlardır.
    hatta osmanlı döneminde türkiye cumhuriyeti topraklarına bile göz dikebilecek ileri görüşlülükte olmalarıyla dikkat çekmişlerdir.
  • sevr antlaşması yürürlüğe girseydi bugünkü tr sınırları içinde kalacak olası ermenistan topraklarında benzer şey yaşanır ve türklere ait taşınır ya da taşınmazlar ermeni vatandaşlarına ya da ermeni devletine bırakılırdı.
    imparatorlukların çatır çatır çatladığı, ulus devletlerin patır patır patladığı bir dönemden bahsediyoruz. ermenilerin bir bölümü, bu hengamede geleceklerini ermeni ulus devletinde görmüş ve bu öngörüye göre konumlanmışlar; osmanlıya bayrak açmışlar. kendi durumlarına göre de bizde tarihi yazanların çetecilik diye tabir ettiği yöntemle mücadele etmişler. o dönemin en büyük kaybedeni olmuşlardır.
    tarihi kazananın yazdığı gibi ganimeti de kazanan paylaşıyor.
    mevcut halden ırkçılık çıkartmak, tarih bilmemek değil, eşyanın tabiatına kafa tutmaktır ancak.
hesabın var mı? giriş yap