• vucudu keton cisimciklerini dolayisiyla da yag depolarini kullanmaya iten bir diyettir. normal metabolizma ile baslayalim.

    ana besin maddeleri herkesin bilecegi gibi uc gruba ayrilir: karbonhidratlar, yaglar ve proteinler. karbonhidratlar monosakkarit, disakkarit ya da polisakkarit olabilirler. insan vucudunun temel enerji kaynagi olan glikoz (kan sekeri) bir monosakkarittir ornegin. insan vucudu icin bir diger onemli karbonhidrat ise bir polisakkarit olan glikojendir. glikojen karacigerde ve iskelet kaslarinda gerektiginde kullanilmak uzere depo edilir. son olarak bitkilerden iki cesit polisakkarit aliriz: nisasta ve seluloz. nisasta insan vucudunda (insan kaynakli enzimler ya da mutualist bakterilerin yaptigi fermentasyon araciligiyla) sindirilir ve aciga cikan glikoz molekulleri emilir. seluloz ise mutualist bakterilerimiz olmadigi icin sindirilmez fakat bagirsaklarimizin duzgun calismasi icin gereklidir.

    agzimiza ilk lokmayi atmamizla sindirim baslar, kimi besin hemen sindirilmeye baslanir (ornegin proteinler), kimisi ise kalin bagirsaga kadar pek sindirilmez (ornegin bazi nisastalar). sindirilmis glikoz kanimiza karismaya basladigi andan itibaren pankreastan insulin salgilanmaya baslanir. insulin karacigere glikozun glikojene cevrilmesi talimatini verir ki kan sekeri sabit tutulsun (tabii ki aslinda biz o kadar cok karbonhidratli yemek yiyoruz ki glikojen depolari dolunca fazla glikoz yaga cevrilip bir guzel gobegimize kalcamiza kolumuza bacagimiza yerlesiyor). aclikta ise tam tersi olur: glukagon adli enzim salgilanir ve glikojen glikoza cevrilir ki kan sekeri yine sabit tutulsun.

    simdi burada bir parantez acacak olursak, gunumuzun bol sekerli ve bol islenmis yiyecekleri cok cabuk sindiriliyor ve kan sekeri bir anda firliyor. tepki olarak bol bol insulin salgilaniyor, bu sik sik tekrarlandiginda bunun 2. tip seker hastaligina yol acan sebeplerden biri oldugu dusunuluyor. kapattik.

    diger iki besinden hic bahsetmedik: proteinler ve yaglar. proteinler sindirilip, yapi tasi olan amino asitlere ayrildiktan sonra vucut yapim - tamir islemleri icin ihtiyaci olan amino asitleri alir kullanir. gerisi ise protein haliyle depo edilmez, azotlari ayrilir, buyuk cogunlukla da yaga cevrilip depo edilir. yaglar ise bazi yapim islerinde (ornegin hucre zari, hormonlar) kullanilsa da asil olarak depo besinlerdir. sindirilir, deri altinda depolanir.

    simdi gelelim atkins diyetine. bu diyette amac vucuttaki glikojen depolarini tuketip hucreleri yag yakmaya itmektir. onun icin ilk iki hafta karbonhidrat tuketimi epey sinirlandirilir: seker, makarna, pirinc, patates ve hatta bezelye, misir, vs. yasaktir. vucudun verdigi tepki aclik tepkisiyle aynidir. glikojen stoklari tukenince enerji icin protein ve yaga doner. burasi cok onemli, proteinlerden glikoz yapilmaya baslanir. bu acidan ozellikle ilk hafta bol bol protein tuketmek gerekir ki vucut hemen hemen tamamen yaglari kullanmaya baslayana kadar kaslari enerji kaynagi olarak kullanmasin. birkac gunde hemen 2 hatta 3 kilo verilir, ama maalesef bu siklikla yanlis anlasilir. aslinda verilen sadece (ilk karbonhidratli yemekte dolmayi bekleyen) glikojen depolari ve bunun cektigi sudur. yani gercekte verilen kilo neredeyse sifirdir.

    bundan sonra vucudun hemen hemen tum hucreleri ya yag asitlerini kullanmaya baslar ya da karacigerin yag asitlerinden sentezledigi keton cisimciklerini (yag asitleri kan-beyin bariyerini hemen hemen hic gecmez, keton cisimcikleri gecer ve ketojenik diyetin ikinci haftasinda beyin tarafindan buyuk olcude kullanilir). insan vucudundaki keton cisimcikleri uc cesittir: beta hidroksibutirat, asetoasetat ve aseton. aseton ucucu bir madde oldugundan nefeste kokusu fark edilir. o yuzden atkins diyeti gibi ketojenik bir diyet izleyen insanlarda alkol tuketimi sonrasina ya da uzun sureli aclik sonrasina benzer bir agiz kokusu olur.

    bir diger onemli husus ise "dengesiz" bir beslenmeye gecildigi icin vucut gerekli vitamin ve mineralleri cogunlukla alamaz. ozellikle kalsiyum konusunda kimileri vucut alisana kadar kalsiyum takviyesi almayi tavsiye eder. vitaminler icinse tablet alinabilir fakat en iyisi bol bol yesil yaprakli sebzeleri yemek, ornegin ispanak (cig olarak yenebilir, cok lezzetli olur), marul (fazla tatlisina kacmadan), roka, semizotu, cesitli akdeniz yesillikleri vs. bu besinler ayrica icerdikleri lif nedeniyle bagirsaklarin duzenli calismasi icin cok onemlidir.

    gelelim cok yaygin bir yanlis anlasilmaya:

    - istedigin kadar et, mayonez, tereyagi yiyebilirsin.

    - hayir, yiyemezsin. ilk hafta protein eksikligi olmasin diye bol bol protein yiyebilirsiniz dedik fakat her diyetin nihai amaci vucutta enerji dengesizligi yaratmaktir. hicbir diyet fizik kanunlarina aykiri olamaz. sindirim sistemi normal calisan sagliklik bir insanda enerji esitligi her zaman:

    alinan besinlerdeki toplam enerji = isi kaybi + enerji ihtiyaci ± depo

    seklindedir.

    bu demektir ki bir gunluk toplam enerji tuketiminden fazla yemek yerseniz kilo alirsiniz, bir gunluk toplam enerji tuketiminden az yemek yerseniz kilo verirsiniz. atkins diyeti kesinlikle istediginiz kadar yiyebilirsiniz diyeti degildir, mucize yaratamaz (her ne kadar dr. atkins zamaninda "metabolizma avantaji sagladigini iddia etse de).

    bir diger husus ise abarti beklentilere sahip olmamaktir. diyelim ki gunluk enerji ihtiyacinizi 2000 kcal olarak hesapladiniz. bu demek ki ornegin gunluk besin tuketiminizi 1000 kcal (ki bu cok buyuk bir degisim ve epey irade ister, pek cok beslenme uzmani da gunde 500 kaloriden daha fazla eksikligi tavsiye etmez), bir gunde kaybedebileceginiz maksimum yag 110 gram civarindadir. yani haftada 770 gram, ayda en fazla 3 kg civari. tabii ki bol bol aerobik egzersiz yaparak enerji tuketiminizi arttirabilirsiniz.

    ozetleyecek olursak atkins diyetinin basarisinin sirri vucudu en kolay enerji kaynagi olan karbonhidratlardansa keton cisimciklerini kullanmaya itmesi, dolayisiyla da aclik hissini cogunlukla ortadan kaldirmasidir (aclik hissi kan sekeri dusmeye basladiginda anda ortaya cikar). sonucta basariya ulasmak istiyorsaniz mutlaka ama mutlaka vucutta enerji dengesizligi yaratmalisiniz. ilk iki uc haftadan sonra arada bir (belki haftada bir) kez bol kalorili yiyecekler (az karbonhidratli olmak sartiyla) yenebilir.

    bir diger mutlaka ama mutlaka ise, caniniz ne kadar cekerse ceksin, asla seker (yerine kullanilabilecek cesit cesit tatlandiricilar var) yememektir ki bunun icinde sekerli cay kahve, vs., her turlu tatli, cikolata, gofret, supermarketlerde satilan pek cok makarna sosu, salata sosu vs., vardir. meyvelerde ise fazla sekerlisine (erik, portakal, kiraz, armut, mango, uzum, kuru uzum, muz cok sekerli sayilir) kacmadan azar azar yemek en iyisi. az sekerli meyvelere ornek: limon, bogurtlen, cilek, papaya, karpuz, cok tatli olmayan kavun, nektarin, kayisi. seker hemen kana karisir, kan sekerinizi birdenbire yukseltir ve insulin salgilatir. bunun sonucunda 1-2 saat sonra caniniz daha da cok seker isteyecek, sonra daha cok, ve boyle gidecek. ayrica neredeyse seker kadar tehlikeli yiyecekler olarak undan (ozellikle beyaz undan) - hamurisinden, makarnadan, pilavdan uzak durmaktir.

    bol karbonhidratli sebzeler (ornegin: patates ve misir) cok cok az yenmeli, baklagillerde abartiya kacilmamali. her gun en az iki ogunde az da olsa bir miktar protein yemek sarttir, cunku vucudun bir miktar glikoza hala ihtiyaci vardir, karbonhidrat tuketimi oldukca sinirli oldugu icin proteinden glikoz yapilir. ayrica kaslarin tamiri ya da yeni kas yapimi icin protein gereklidir. yani kaslarin erimemesi icin mutlaka bir miktar protein gereklidir.

    not: hemen hemen her turlu diyet, check-up yaptirilmadan, bir uzmana danisilmadan ya da yeterince arastirmadan uygulandiginda tehlikeli olma potansiyeline sahiptir. atkins diyeti icin: ozellikle seker hastalarinda, saglikli insanlarda tolere edilen ketoz ketoasidoza donusebilir - seker hastasi oldugunuzu fark etmemis olabilirsiniz! ketoasidoz hayati bir risktir.

    en iyi diyet dengeli beslenmek, az yemek ve duzenli egzersizdir. maalesef sagliksiz yemegin son derece ulasilabilir ve ucuz oldugu gunumuzde bunu yapmak o kadar kolay degil.
  • diyetlerin kralıdır.

    son bir senedir periyodik olarakbu diyeti uyguluyorum. 2012 yazında 120 kilo iken, once kademeli olarak 90 kiloya düşüp, burada mola verip diyete üç hafta önce tekrar başladım.

    sonuç? 82.4 kilogram :)

    hedef 70. burada yazanlara bakmayınız. o kiloları geri almıyorsunuz. en azından mola verdiğim surede almadım ki bu uzun bir süre idi.

    sadece karbonhidratsızlıktan dolayı bir süre leyla gibi geziyorsunuz, bu diyete dair en büyük sıkıntı da budur.

    edit: bugun tartıldım ve 71 kg. ha gayret az kaldı 60 kiloya
  • genelde vucut calisan insanlarin uyguladigi diyettir. karbonhidratli besin tuketmeyince vucudunuz mevcut karbonhidratini en fazla iki gun icinde yakip ardindan yaglari eritmeye baslar enerji icin. tabii bu diyeti uygularken spor yapmazsaniz o kadar yag yedikten sonra neye benzersiniz bilemiyorum. ya da biliyorum: (bkz: jabba the hutt)
  • kapitalist düzeni en çok besleyen tarım sektörünü savunanların karşı çıktığı diyet.

    hangi canlı yaşamında, herbivorlar dahil, %60 karbonhidrattan bahsediyor arkadaş ilginç. önümüze sunulan karbonhidrat belasını reddeden diyet olduğundan oldukça sağlıklıdır.

    kalbe ve böbreklere zararlı diyenler içinse, bbc'nin ilgili diyet hakkındaki belgeselini öneririm.
  • bu diyetin geli$tiren dr robert atkins, ne kalp krizinden olmu$tur ne de oldugunde obezdir.buzda kayip du$mu$, kafasina aldigi darbeyle komaya girip 10 gun sonra bobrek yetmezliginden olmu$tur. evet kalp problemleri varmi$ olmeden, ama doktorlarinin dedigine gore bunun atkins diyetiyle alakasi yok imi$. kalp kasina yayilan enfeksiyon menfeksiyon, ben anlamiyorum anacim bu i$lerden.

    neyse, diyetine ise hic bula$madim. bir kaşık yapay tatlandırıcılı krema sıkılmış diyet jöle ne lan? oyk.. ya$asin karbonhidrat dunyasi!
  • biraz irade, biraz da hareket (ev - iş arası yüksek tempolu yürüyüş) sayesinde 2 haftada 8 kilo vermemi ve 113 kilodan 105 kiloya inmemi sağlayan, ilk 2-3 gün kan şekeriniz düştüğü için adamın kafasının boşaldığı gayet başarılı diyet programı. yeni hedefim, önümdeki iki haftada bir 5 kilo daha vermek ve geri kalan 10 kilo fazlayı da 2 ay içerisinde vererek, 90 kiloya inmek.

    edit: sonraki iki haftada da 4 kilo vererek bir ayda toplamda 12 kilo vermemi sağlamış diyet. gerçi bu bir ay cehennem gibi geçti ama olacak artık o kadar.
  • dusuk karbonhidrat endustrisi'nin yaninda kabiz hapi endustrisini de patlamaya ugratan diyet...
  • ekmegi kesip yaga abanıcam derseniz bunyeyi yoracaginiz diyettir. onun yerıne pisireceginiz omlete maydonoz ekleseniz, yapacagınız et sotenın yanına karbonhidrat degerı dusuk sebzeler kaynatırsanız hem doyar, hem yediginizden zevk alir, hem de sagliginizdan olmazsınız.

    onun dısında ekmek ve turevi gidalardan -makarna, pilav, hamur isi, tatli- zaten her diyet uzak durur, ama sarkuteriyi serbest bırakan tek diyet olarak gonullere taht kurmustur. karbonhidrat alımının haftalarca mınımumda olması tehlikeli de olsa ıkı haftada bır kendınıze ızın vererek meyve sebzeye abanmak mantikli gelmektedir.

    atkins'in bir artisi da kalori hesabi yerine karbonhidrat hesabı yaptırmasidir, iyice arastirirsanız hangı sebzeden, hangi meyveden ne kadar yiyebileceginizi kendı kendınıze belırleyip ayda 10 kılo vermesenız bıle ot çöp yemeden ayda 4 kılo verebılırsınız.
  • kilonuzu azaltip bunun yerine kolesterol problemi kazanabileceginiz diyet turu
  • sayesinde 37 kilo verdiğim lakin deliler gibi saç dökmesinden dolayı (cinsiyet ayrımı olmaksızın) saçına önem verenler için*kesinlikle tavsiye etmediğim diyettir.
    edit: http://a9.com/hair loss atkins adresinden görülebileceği gibi sadece benim sorunum değil neredeyse çoğunluğun problemiymiş.
hesabın var mı? giriş yap