• bazi corbacilara yada lokantalara oturdugunuzda garsondan paca corbasi istersiniz. garson size kelle mi? ayak mi? $eklinde bir soru yoneltir.
    eger ayak derseniz buyukce ve hafif kucurca bir tabakda icinda kalin ve ustunde et parcalari olan kemikli ayak paca gelir. hem hafif yagli corbayi icer ayni zamanda kemigin ustundeki etleri siyirarak bunu tuketebilirsiniz.

    bu tarz corba memleketin her yerinde yapilmamakla birlikte ege taraflarinda bazi bolgelerde esnaf lokantalarinda rastlamaniz mumkun.
    ak$amci corbacilarinda pek denk gelmezsiniz bu ce$ide.
    bir de cumhuriyetin ilk yillarinda bazi istanbul meyhanelerinde mu$teriye yapilan ozel, son bir ikram olarak da verildigini okumu$tum.
  • rakiplerinden 10 kat daha iyidir.
  • çorbaların ağababasıdır. bir alt kategoride kelle paça

    ne o öyle sikimsonik brokoli çorbası, soğan çorbası (-ki ayrıca çok severim), yoğurt çorbası bilmem ne... basacaksın sirke, sarımsağı şöyle pul biber serpeleyeceksin, ohhh.. gözlerin açılacak, misss.... ama bulamıyorum istediğim gibi, sonunda çorbacı açıcam aq .
  • corbalarin babasi, icmekten hicbir zaman bikmadigim.
  • rakipsizdir. kişisel deneyimlerime göre gece alkol sonrası yiyecekleri içinde en hijyenik olanıdır. kokoreç, işkembe vb. nasıl temizlendiğini yapıldığını bilmediğin bir mekanda yemek yürek ister. ama ayak paça bildiğin bacak lan, koyun-keçi bacağı. hayvanın tendonları ne kadar mikrobik olabilir bir düşün işkembe - kokoreçin yanında. her yerde bulunmaz orası ayrı. çoğu anlı şanlı çorbacı ayak paçanın kelle paçadan farkını bile bilmez. türkiyenin 34 ilini gezmiş bir adam olarak en iyisinin antalya (bkz: paçacı şemsi) olduğunu rahatça söyleyebilirim.
  • çorbaların şahıdır. eğer içtikten sonraki 8 saat boyunca dudaklarınızda yapışkan bir tabaka var ise; işte o içtiğiniz gerçek ayak paçadır.
    ege bölgesinde yaygın şekilde bulabileceğiniz bu çorba tıpkı beyran gibi saatlerce kemikli ayak etinin kaynatılması ve iliğinin büyük oranda sıvı hale gelmesiyle içime hazır olur.
    bir de erzurum ve yakın bölgesinde bulunan ve sırf toynağın içi kullanılarak yapılan ve ismi her ne kadar kulağa hoş gelmese de (tırnak paça) ayak paçadan bir tık yukarıda olan versiyonu vardır ki;
    hassas bünyeleri zorlamakla birlikte özellikle soğuk kış günlerinde adamı 10 saat ne soğuğu ne de açlığı hissettirmeyecek şekle getirir.
  • girne caddesi tantanlarinin orada yenilesi uber corba
  • hayatımda rastladığım en munis terbiyesiz.

    ekürisi kelle paça.

    ziyadesiyle memnunum sofrada yer bulmasına.
  • bir bütün dana ayağını kasapta böldürdükten sonra, 5 lt düdüklü tencereye parçalar konur. üzerine su ve birer adet sarımsak soğan ilave edilir.
    toplam 2.5 saat pişirilir.
    pişme tamamlanınca parçalar sudan çıkarılır. kalan suya bire bir ölçüde su ilave edilir (suyun açılması için, yinede ağız yapıştıran cinsten olur bu su). parçalar elinizi yakmayacak seviyeye geldiğinde istediğiniz boyutta doğrayın. doğrayıp ayıkladığınız etler bir yanda dursun.
    çıkan kemikleri tekrar tencereye alın ve bir saat daha kaynatın. bir saat sonra kemikleri çıkarın ve kenarda duran etleri içine atın, ama dikkatli bir şekilde... suyu sıçradımı can yakar!
    bir taşım kaynatın, afiyetle..

    bu çorba kendi suyunda tabir edilen ayak paça çorbasıdır. terbiye falan işin içinde yok, un çorbası değil, kendi suyunda çorba içeceksiniz.
  • çok sevdiğim çorba. annem terbiyesiz yapar. böyle söyleyince de tuhaf oldu ama neyse anladınız.

    tabi eskisi kadar içemiyoruz. neden ? çünkü eskiden kimsenin yüzüne bakmadığı, çöpe attığı ayaklar kıymete bindi, diğer sakatatlar gibi pahalı oldu.
hesabın var mı? giriş yap