• ing. adıyla fractionation. fraksiyonlu ayırma da denebilir.
    kaynama noktaları (buharlaşma sıcaklıkları) birbirinden farklı sıvıların oluşturduğu bir karışımı, bu sıcaklık farkından faydalanarak bileşen fraksiyonlarına ayırmak için yapılan ayrıştırma prosesi. damıtma yöntemi.
    bileşen fraksiyonlarından kasıt da şudur: ayrıştırılan madde kendi içerisinde de bir karışım olmaya devam edebilir; fakat ayrıştırma sonrasında ayrıştırılan bileşenlerin hangi kaynama aralığında olduğu bilinecek, yani damıtma kaynama aralıkları bilinen fraksiyonlara şeklinde gerçekleşmiş olacaktır.

    örnek vermek gerekirse, farklı kaynama noktalarına sahip sıvılardan oluşan bir karışım fraksiyonlandırma sonrası (farazi):

    kaynama noktası 120-150 c aralığında olan bir set
    kaynama noktası 150-230 c aralığında bir diğer set ile
    ..
    ..
    kaynama noktası x-y c aralığında bir sete ayrılabilir.
  • buharlasma isilari farkli sivilarin karisimini biribirinden ayirmak için kullanillan fiziksel yöntem
  • sanayide (bkz: petrol) veya (bkz: kömür katranı) gibi maddelerin ayrıştırılması gibi çeşitli kullanım alanları vardır. ayrımsal damıtma yoluyla elde edilen içkilerde de önemli bir uygulama alanı vardır. özellikle (bkz: metil alkol) oranının düşürülmesi, doğru damıtma yönteminin uygulanmasıyla mümkün olabilmektedir. aksi takdirde, ev yapımı rakı da olduğu gibi, uygun biçimde damıtma işleminden geçmeyen içki, insan sağlığına önemli zararlar verebilmekte, hatta ölümlere neden olabilmektedir.
  • kaynama noktaları birbirinden farklı olan homojen sıvı karışımları bileşenlerine ayırmak için kullanılan bir damıtma yöntemidir.
  • iki ya da daha fazla sıvıdan oluşan homojen karışımlarda kullanılan ayırma yöntemidir. kaynama noktası düşük olan sıvının buharı ilk önce soğutucudan geçerken yoğunlaşarak toplama kabında birikir, böylece ayrımsal damıtma gerçekleşmiş olur.

    ayrımsal damıtma'ya örnek; petrolden asfalt, mazot, lpg gibi maddelerin elde edilmesi.
  • diğer adı fraksiyonlu destilasyon olan, karışımların kaynama sıcaklıkları farkından faydalanılarak ayrıştırılması yöntemidir.
    damıtma işlemi, damıtılacak maddenin tabiatına bağlı olarak, iki şekilde yapılabilir.

    a) kaynama noktaları çok yüksek olmayan ve kaynama sıcaklıklarında bozulmaya uğramayan homojen karışımların damıtılması. bu işlem, genelde, iki yöntemle yapılır:

    1. normal damıtma
    2. ayrımlı(fraksiyonlu)damıtma

    b) kaynama noktası çok yüksek ya da, bu noktalarda veya noktalara ulaşırken bozunabilen karışımların damıtılması.bu tür işlemler için de, iki yöntem uygulanır:

    1. vakumda damıtma
    2. su buharı ile damıtma
  • kaynama noktaları birbirinden farklı sıvıların karışımlarına uygulanan damıtma işlemidir
hesabın var mı? giriş yap