• dunyadaki ornekler:
    hong kong: independent commission against corruption
    cin: national bureau of corruption prevention
    ingiltere: the serious fraud office

    bize de super yetkileri olan benzer bir yapi gerekiyor.

    kuvvetler ayriliginda kendi basina bir oge olarak var olmasi gereken bir yapi. gerektiginde en tepedeki adam hakkinda sorusturma acabilmeli, gorevden alabilmeli.

    bu ulkede, sirtini bi yere yasladiysan; yaptiklarin yanina kaliyor. 99 depreminden sonra, mevcut yonetim bu kadar merkezilesmemis ve yozlasmamisken bile hicbir siyasi veya burokrat hesap vermedi. o zamanlar gunah kecisi ilan edilip hapse atilan muteahhitler bile bir sure sonra hapisten cikip, tekrar ayni isleri yapmaya devam ettiler. o zamanlar bir duzine belediye baskani cezalandirsaydi, bugun 40k kaybimiz olmayacaktir. zaten ekonomik kayba deginmiyorum bile.

    bu olusumun yozlasmamasi icin de bircok yapisal onlem alinmali, aklima gelen bazilari:
    - kurumun basina birileri disardan atanmamali, kurum kendi baskanini secmeli/atamali
    - mumkun oldugunca yatay hiyerarsiye sahip olmali. dikeyde buyeyen hiyerarsilerde yonetim takimi kadrolasmaya meyil eder. yonetimin lobilesmesi/kadrolasmasi engellenmeli
    - sozlu mulakatla degil, sinav + kura ile gorevlendirmeler olmali. rastgelelik birilerinin planlayarak birilerini sokma ihtmalini dusurecektir.
    - her meslek grubundan uzmanlar gorev sureleri 3-4 seneyle kisitlanacak sekilde istihdam edilmeli. birileri sistemde uzun sure gecirip, yozlasacak ozguveni bulmamali.
    - bu kurumlarda calisacak olanlarin; kendi sicilleri disinda aile sicilleri de arastirilirmali. cunku ahlak belki okulda ogrenilebilir fakat aileden/cevreden ediniliyor.
    - bu birimde, yolsuzluga karisan ve goz yuman insanlar mevcut yasadaki en agir ceza ile (aflardan muaf tutularak); omur boyu agirlastirilmis hapse mahkum edilmeli; ki buna cesaret edemesinler.
    - her dosyaya minimum 2 veya 3 kisi bakmali. ayrica 4-5 sene sonra, ilgili personeller isten ayrildiktan sonra; bu dosayalar tekrar incelemeli.
    - kolluk kuvvetleri tarafindan calislanlari aktif olarak korunmali (savci ve hakimlerde oldugu gibi). gorev sureleri bittikten sonra da talep dogrultusunda bu koruma devam etmeli.
  • tr gibi ülkeler için olmazsa olmaz kurumlardandır; hemen şimdi...
  • üyeleri kendi oy verdikleri partinin adamını savunacaktır.

    ama şu olabilir.

    - bu tür komisyonlardan bir değil, beş tane olacak..

    - hepsi aynı konuda ayrı ayrı rapor verecek

    - 3 komisyonun onay verdiği rapor kabul edilip halkla paylaşılacak

    - komisyondakilerin hangi partiye oy verdiklerini bileceğiz.

    - mesela a kişisi chp ya da akp’ye oy vermiş. halkın gözünün önünde oy verdiği partinin iyi ve hatalı yanlarını açık açık söyleyecek. şu olmaz: “chp irtica ile yeteri kadar savaşmadı”. bu geyik kabul değil. kendi ideolojisini açıkça eleştiren ve şeffaf insanların oluşturduğu birden fazla partiler üstü kurul bence de iyi olur.

    - şeffaflık diyoruz. bu kurulların işleyişi de internetten canlı yayınlanmalı.
  • bir ust entriye cevaben:

    - komisyon 5 tane olsa ne olacak? ayni dosyayi kac ekibe inceleteceksin? zaten bi dosyayi birden fazla kisinin incelemesi gerektigini, ve 5-6 sene sonra dosyalarin tekrar incelenmesini gerektigini yazdim baslikta.

    - komisyondakilerin hangi partiye oy verdigini bilsen ne olacak? rahatlikla "false flag" yapilabilir. adam akp'lidir; ama chp'ye acik oy kullanip, chp'ye karsi elestirme imtiyazina sahip olur.

    - dedigin gibi sefaflik onemli
hesabın var mı? giriş yap