• nasreddin hoca'nın karısı bir gün bamya çorbası yapar. sofraya getirir. kadının karnı o kadar açtır ki aceleyle çalakaşık girişir çorbaya. çorba çok sıcaktır. bamya çorbasının özelliğidir. yanar ağzı, dili, damağı kadının. gözlerinden yaşlar gelir. nasreddin hoca sorar tabii...

    - hatun hatun. neden ağlıyorsun?

    her kadının içinde ki o minik şeytan nasreddin'in karısında da mevcuttur. sinsi sinsi şu cevabı verir:

    - rahmetli anam bamya çorbasını çok severdi. aklıma o geldi. onun için ağlıyorum.

    nasreddin tüm saflığı ve iyiliği ile "allah rahmet eylesin." diyerek vurur kaşığı çorbaya. amma velakin onun da yanar ağzı, dili. onun da gözlerinden yaşlar akın eder. sinsi kadın pis pis sırıtarak sorar:

    - hoca hoca sen neden ağlıyorsun?

    hoca bu lafı gediğine koymadan olur mu? olmaz tabii ki... koyuvermiş kapağı:

    - anan geberdi sen sağ kaldın ben de ona ağlıyorum...
  • dünyanın en lezzetli sıcak içeceği.
  • konya'da yemekten önce, yemek sırasında, yemekten sonra içilen çorba.

    kuru bamya limonlu suda hafif haşlanır, süzülür. bir tencerede et bir miktar su ilave edilerek yumuşayıncaya kadar pişirilir. yağ ve ince doğranmış soğanlar konur. kavrulur. salça tuz limon, su (et suyu) ilave edilir. su kaynamaya başlayınca haşlanmış bamyalar da konur. özleşinceye kadar pişirilir. suyu eksilirse sıcak su ilave edilir, sıcak sıcak servis yapılır.

    http://www.konya.gov.tr/…ya/konyausulu/yemekler.htm
  • yemek seçmem ve yemek seçeni yadırgarım. ama bamyayı da hiç sevmem ve bamyayı sevmeyeni anlarım. allah'ın nimeti ama durum bu.

    fakat konya'ya yolun mu düştü bamya sevmeyen arkadaşım, sözüm sana: konya'ya geldiğinde bir bamya çorbası siparişi ver. limonunu sık ve ye. ya da iç. ama yeniyor galiba o, ye sen. çok güzel di mi? çok güzel. ikincisini de yemek istiyorsun? ye bence; etli ekmekle, mevlana börekle, bıçak arasıyla mideni doldurma. tatlı mı canın çekti? saç arası, akide şekeri falan yeme. bamya çorbası iç tatlı niyetine. iç iç "ortaaaaaaam" diye nara at.

    insanın sevdiğini söylemesi çok zor ama torku konyaspor'un isminin bamya çorbası konyaspor olmasını anlayışla karşılayacak kadar seviyorum bu çorbayı.
  • içinde muhakkak, küçük kuşbaşı kuzu etleri olmalı. koruk ekşisi ile pişirilirse muhteşem olur. yağ olarak tereyağı kullanılmalı.
    çiçek bamyası denilen türde bamya kullanılır bu çorbada. bazıları sultani bamya da derler bu bamyaya.
  • açık ara en güzel çorbadır.
  • bunca yıldır konya'yı ziyaret eder dururum, ilk defa geçen haftaki ziyaretim sırasında içtim bu çorbayı.

    ne yalan söyliyim, şimdiye kadar bir türlü ısınamamıştım konya'ya. şehirden midir, insanlarından mıdır, sanayisinden midir bilmem.
    bir tek mevlana'sını sevmiştim bu şehrin. ama bu çorbayı içtikten sonra kendime ait bir şey daha olduğunu hissettim en azından ve içim ısındı.

    çorba gerçekten muhteşem. pek et yemeyen bir insan olduğum için konya'nın yöresel mutfağında zar zor kendime göre yiyecek bir şey ararken karşılaştık bamya çorbasıyla. yediğim yerde pek yağlı da yapmamışlardı. sağlam ekşiydi. çok güzeldi. hala tadı damağımda. içinde kuzu eti olduğunu düşündüğüm et parçaları vardı, o etler dana eti olsa veya hiç et olmasa daha iyi olurdu nacizane önerim. neyse, ben etleri kenara ayırdım küçük küçük kurutulmuş bamyalardan yapılan bu ekşi çorbanın zevkini çıkardım. bundan sonra her konya ziyaretinde farz oldu bu çorbayı içmek.
  • didiklenmiş siyah et, nohut ve naneli yapılan bir türü de mevcuttur. üzerine sarımsak sirke sosu dökülerek içilir. ne mutfağı bilmem. belki de annem uydurmuştur.
  • bamyanın en güzel halidir. sümük gibi olanla yakından uzaktan alakası yoktur. şiddetle tavsiye olunur özellikle de bamya sevmeyen bünyelere.

    konya'nın yöresel yemeğidir gibi açıklamalar yapılmış ama kayseri'nin de vazgeçilmezidir. ayrıca kilosu 40-50 tl civarındadır.
  • ahir ömrümde bana bamya yedirebilen tek lezzet, muazzam lezzet.
hesabın var mı? giriş yap