• ya arada kaynamışsa?

    vadesiz hesapları kullanırken tüm para transferlerinin kimden geldiğini, o kişiyi tanıyıp tanımadığımızı, o transferin ne amaçla geldiğini bilmek zorunda mıyız?
  • burada yorum yapanların hiçbiri eminim haberi okumamış.

    adam zaten sabıkalı, paranın da dolandırdığı adamdan geldiği belli, zaten ortamda şikayetçi olmazsa durup dururken 3500tl para transferi için dava açılmaz (buradaki arkadaşların iddia ettiği gibi). sanık da "ben bilmiyorum hesabıma para geldi ben de yedim" diye ifade vermiş. biz de yedik.

    benim tahminim sahibinden letgo vb. sitelerden dolandırdığı yönünde. haber sitesi de sansasyonel haber yapmak için bilerek bilgileri eksik vermiş.
  • haberdeki olaya haberdeki cezanın verilmesi imkansız. ya olay farklı ya verilen ceza.

    zira kanunda dolandırıcılık suçunun tanımı şöyle;

    hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası verilir.

    ortada hileli davranışıyla bir kimseyi aldatma olmadığına göre bu olaya bu ceza verilemez.
    suçun "bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle" işlenmesi ise ağırlaştırıcı unsurdur.

    kesinlikle parayı harcayan şahıs ile parayı gönderen şahıs arasında bir münasebet vardır. başka türlü en azından bu suçtan ceza verilmesi mümkün değil.
  • bir yanlışlık olmalı. açıklamasız havale borç iadesi anlamına gelir. muhtemelen dosyada farklı bir durum vardır.
  • birisine ürün alımı için para gönderip dolandırılsak sittin duruşmada konuyu çözemeyen üstün hukuk sistemimiz gariban vatandaş olunca şak diye yazmış cezayı.

    vatandaşı olmasak gerçekten eğlenceli ülke.
  • o zaman yerde bulduğumuz 1 lirayı harcamak da dolandırıcılık. adam ahlaklı davranmamış ama kimseyi de kandırıp parasını çarpmış gibi bir şey yazmıyor haberde, nasıl dolandırıcı olmuş çözemedim.
  • sebepsiz zenginleşme kavramına girer.
    banka hesabı kullanan kişi hesabını bilmekle yükümlüdür.
    para transfer işlemlerinde bu tip hatalar olabilmekte, bankaların bu paraya, resmi bir karar olmadan el koyma yetkisi bulunmamaktadır.
    bu gibi durumlarda bankanın yapabileceği tek şey, yanlış para yatırılan hesap sahibini durumdan haberdar etmek ve iyi niyetiyle bu parayı iade etmesi gerektiğini bildirmektir. kişi parayı iade etmek istemezse banka bir yaptırımda bulunamaz. ancak parayı transfer eden taraf, karşı tarafa sebepsiz zenginleşme davası açma hakkına sahiptir. dava açılan hesap sahibi paranın kaynağını açıklamak ve ispatlamak zorundadır.

    edit: bu entry, ilk entryde bahse konu olayın içeriğinden bağımsız olarak başlığa göre yazılmıştır.
  • kayıp eşyayı kullanma suçudur. kaybedilmiş olması nedeniyle malikinin zilyedliğinden çıkmış olan ya da hata sonucu ele geçirilen eşya üzerinde, iade etmeksizin veya yetkili mercileri durumdan haberdar etmeksizin, malik gibi tasarrufta bulunan kişi, şikayet üzerine, bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır (tck m.160). ama burada sanki başka bir olay var gibi.

    bu arada sebepsiz zenginleşme suç değil borç sebebidir.
  • arada bir görüştüğünüz arkadaşınız sizi aradı ve benim hesaplar hacizli senin hesaba para yatırsalar çekip bana versen olur mu dedi diyelim. verdiniz ve bingo hapis cezası. çok klasik birini dolandırırken arkadaşı kullanan dolandırıcı kurbanısınız. sizin olmayan para hesaba gelirse dekontun açıklamasına dikkat edin adam oraya letgo bilgisayar bedeli dediyse o bilgisayarı sizin teslim etmeniz gerekir yada o bedeli ödemeniz.dekont mutlaka eşleşmeli bu kadar basit.
    gerçekten yanlışlık olsa bile paraya dokunmayın yerde bulunan paraya benzemez o iş. hatta bankanıza haber verin hatta mail atın elinizde delil olsun. türkiye burası az haber okuyun. ayık olun yoksa ayıklarlar.
  • emin olmamakla birlikte yasa dışı bahis kumar kokuları geliyor burnuma, paravan kişilerin üzerinden para aktarımı yapılarak işliyor sistem. kişinin hesaplarında olağan dışı hareketler yaşandığında ve kişinin gelir düzeyine aykırı bir durum söz konusu ise direkt soruşturmaya giriyorsunuz.
hesabın var mı? giriş yap