• barrett firmasi tarafindan uretilen .50 browning mermili ve m82a1 kod adli sniper tufegi. piyade tarafindan kullanilan ilk .50 kalibre tufektir. uzunlugu 1.55m, agirligi 13.4kg. (bu sebepten oturu "light fifty").

    1.85** km menzilde etkili olmasi ile dunyanin ikinci en uzun menzilli sniper tufegidir. yalniz asil amaci canli hedefleri degil, kamyon, apc ve hafif zirhli araclarin motor bloklarini yok etmektir. allah muhafaza dostlar, .50 kalibre ne demek?

    $u oyunlarda kullanip hazzini tadabilirsiniz:
    delta force serileri ve rainbow 6 serileri.

    edit: "1.85 km menzilde etkili olmasi" ile kastedilen tufegin menzili degil, tam gucunu sapmadan yonlendirdigi "effective range" denilen olgudur. hani ben zannediyorum herkes biliyor bu ne demek, coluk cocugu unutuyorum, affedin.

    **edit2: etkili menzil update, 1.85 km

    bir de yuzuklerin beyefendisi tarafindan yapilan bir hatirlatma var, mcmillan tac-50 (kanada) 2.0 km etkili menzile sahip, ama servise girmesi 2000 senesi sonu oldugu icin ilk yazimda henuz baptised degildi, $u anda en uzun mesafe killshot bu tufege ait. barrett'in m82/m107 platformu uzerinden geli$tirdigi xm109 ise deneysel a$amada ve henuz baptised olmadigi icin teorik bir "3.0 km etkili menzil" ile sirasini bekliyor.
  • $u ana kadar dunya uzerindeki guvenlik olu$umlari,guvenlik agi gibi yapilar 1km etkin menzile gore du$unulerek organize edildiginden ve brifingler buna gore duzenlendiginden ciki$indan sonra tum guvenlik sistemleri we guvenlik personellerinin yeniden ek egitimden gecmesine sebebiyet weren, yakin we uzak koruma ihtiyaci duyulan organizasyon/insan'larin guvenlikleriyle ilgili olu$umlarda etkin menzilin 1.5 km'ye kadar cikarilmasina sebebiyet weren mukemmel otesi silah.
  • bir m-16'tının boyunun 2 katıdır ayrıca belirtelim.
  • sniper rifle değil anti-material rifle sınıfına dahil bir silahtır. 12.9 kg ile sınıfının en hafif silahlarından biri olduğu için ordular tarafından çok sevilir, çok kullanılır.
    gerçi aynı kategoride 2km uzaklığa 14.5mm'lik mermiler yollayan silahlar olduğu düşünüldüğünde pek de abartılacak bir alet değildir.
  • 86 yıllarında piyasaya çıkan ilk nesil "light .50"ler 17 kilogram ağırlığa sahipti. ayrıca sadece anti-material değil, gerektiğinde sniper rifle olarak da kullanılabilen taktik bir rifle idi. desert shied ve desert storm müdahalelerinde kendini kanıtladı. yeni nesiller hakkında fazla bilgiye sahip değilim ama bu canavar serinin ilk üyeleri 2000 metreden 50cm kadar bir sekmeyle atış yapar. bu değerler bugün için bile muhteşem bir accuracyye işaret eder. aslen browning m2hb ağır makineli tüfek için tasarlanan .50 kalibrelik bmg mermiler kullanır. 1.27 cm çapında ve 9.9 cm boyunda bu mermiler yaklaşık olarak 10000(onbin)joule enerji ve 900metre/saniye hızla ateş alır.
    kısaca rüzgarsız bir günde 2 kilometre ötedeki bir insanı bu silahla ikiye bölebilirsiniz fakat manzarayı görebilmek için tetiği çektikten sonra 2.2 saniye kadar beklemek zorundasınız. ayrıca hedef mahallinde silahın sesi hedef vurulduktan yaklaşık 4.4 saniye sonra duyulacaktır.
  • (bkz: syd barrett)
  • (bkz: bozar)
  • jagged alliance 2 oyunundaki en yüksek fiyatlı silah. gününde olan gus tarballs' ın eline verildiği zaman vuramayacağınız adam hemen hemen yok gibidir.
  • en hafif anti materyal tüfek olduğu ve kalibresi cenevre konvansiyonu esaslarınca piyadeye karşı kullanıma uygun olduğu için (karşılaştırma için bkz. hırvatistan yapısı rt 20 ve güney afrika yapımı nt 20 evet bu ikisi 20 mm mermiler kullanırlar. 20 mm mermiler cenevre konvansiyonuna göre top mermisi kategorisine girdiği için piyadeye karşı direkt kullanılamazlar.) tercih edilen, muadillerinden düşük kalibreli ama çok daha hafif ve kullanışlı, yarı otomatik anti materyal-keskin nişancı tüfeği.
  • discovery channel mythbusters programında havuza bu bebek ile ateş ederken adamın söylediği sözü örnek vermek istiyorum ;

    '' eğer bir binanın içindeki canlıları vurmak istiyorsanız;
    http://i44.tinypic.com/r7lv8g.jpg bu onları sadece ürkütür.

    http://i41.tinypic.com/2q9krih.jpg bu ise ortada bina yokmuş gibi içeri girer ve sinsice yok eder. ''
hesabın var mı? giriş yap