hesabın var mı? giriş yap

  • öğretmen: ...işte arkadaşlar, talas savaşı sonucunda matbaa müslümanların eline geçmiş, bu savaşla birlikte matbaa ilk defa çin'in dışına çıkmıştır.
    öğrenci: hocam bu çinliler salaklarmıymış da savaş alanına matbaa ile gelmişler.
    öğretmen: çık dışarı, çııık...

  • alışık olmadığı bir iyilik ile karşılaştığı için buna cevap verme ihtiyacı duyan yayadır.

    aslında bir kültür olması gereken şey ülkemde iyilik haline gelmektedir ne yazık ki. sen arabanda oturduğun yerde konforlu konforlu oturuyorsun, arkanda yol vermekle tıkanacak bir trafik falan da yok... yaya ise yürüyüş eforu sarf ettiği gibi her türlü sıcak, soğuk yağmur, çamur, toz, ekzoz dumanı durumu ile karşı karşıya. tabi ki insan olarak yayanın üstünlüğü olacak, arabaya bindin de o insandan daha büyük bir şey mi oldun?

    ağa - maraba anlayışı genlerimize işlemiş, yani ata binmiş olan ağadır, atı olmayan ona hürmet etmelidir. ancak genel olarak şöyle bir şey de var;
    (bkz: trafikte yol verilince oluşan mahcubiyet duygusu)

    tam tersine haklı gururun bokunu çıkartan yayalar da vardır.

    (bkz: yol verilince ağır ağır hareket eden yaya)
    (bkz: yol verilince küstahlaşan yaya)

  • türk insanının özeti olan cümledir. diplomaside de bakkaldan sigara alırken de işler. dükkana girerken selam verir, çıkarken hayırlı işler dersin adam yüzüne bakmaz ama önüne parayı atıp "bi muratti versene" dediğinde buyur abi olur.

    nezaketin zayıflık olarak algılandığı bir topluma kaba ve sert davranmak lazım. trump da bunu çözmüş.

  • bisiklete binmenin birinci kuralıdır.

    kask takmamanın zararlarını girilen komikli entrylerden görebilirsiniz.

  • aynı egodan ambulans ekiplerinde de var. ay herkes beni sevsin, bana yol versin tripleri, artistik tepe süsleri vs. patlama, bekle, değil mi yaa?!
    edit: gelen mesajların gösterdiği sonuç: bu mecrada ironiden anlama oranı %95'lerde...%5 de sağolsun, varolsun. sokak hayvanlarını unutmayalım bu arada çünkü kar artıyor, durum vahim. allah yardımcımız olsun.

  • "basılan" her dünya haritası yanlıştır. bir haritanın tamamen doğru olması için tüm detayları barındırması, bunun için de gerçek boyutta olması gereklidir. böyle bir haritayı basmak da mümkün değildir. asıl büyük problem ise dünyanın geoit, harita basılan kağıtların ise düz olmasıdır.

    küçük ölçekte dünyadaki eğim fark edilemez ve küreyi açıp kağıda sığdırmak için bazı kısımları germeniz ya da kesmeniz gerekir. bunun yapmanın bir çok yöntemi olsa da 1569 yılında gerardus mercator tarafından bulunan mercator projeksiyonu halen kullanılan en yaygın yöntemdir. bu yöntem denizciler için bir navigasyon aracı olarak geliştirilmiştir.

    merkezinde bir ışık kaynağı bulunan küresel dünyanın, ekvatoruna teğet olarak geçirilen bir silindir vasıtasıyla harita elde edilmesini sağlayan yöntem mercator projeksiyonudur. mercator projeksiyonuna sahip haritalarda sadece ekvatora yakın olan bölgelerde doğru sonuçlar alınır. kutuplara doğru gittikçe şekiller bozulur.

    görsel
    silindirin alt ve üst kısımları açık olduğu için kutuplar gösterilemez. ekvatordan uzaklaştıkça da kuzey ve güney yönünde mesafeler giderek uzaklaşır. alaska, mercator haritasında brezilya ile aynı büyüklükte gözükse de aslında brezilya alaska'nın yaklaşık 5 katı büyüklüktedir. görsel grönland ise normalde olduğundan 14 kat daha büyük gözükmektedir.

    navigasyon için tercih edilme sebebi açıları korumasıdır. yaptığınız 90 derecelik bir dönüşü haritada da 90 derece olarak takip edebilirsiniz. a noktasından b noktasına gitmek için iki nokta arasında çizgi çekip bu çizgiyi takip ederek gideceğiniz yere ulaşabilirsiniz.

    bu haritada çizgilerle gözüken mercator projeksiyonu, yeşil renkle gösterilen ise tüm ülkeler doğru alanı kaplayacak şekilde tasarlanmış olan gall-peters projeksiyonunu göstermektedir.

    aşağıdaki gif de bunu boyutları düzelterek göstermektedir.
    görsel

    dijital haritalar, örneğin google maps ve google earth artık dünyayı gerçek şekli ile gösteren küre şeklinde haritalar kullansa da bir çok servis halen mercator projeksiyonunun farklı bir sürümünü kullanmaya devam etmektedir.

    kaynak: science focus

  • ı. dünya savaşının en trajik savaşlarından birisi: ölü adamların saldırısı

    ölü adamların saldırısı, (bkz: the battle of osowiec fortress) 1915'teki birinci dünya savaşı sırasında, osowiec kalesi muharebesi sırasında meydana gelen çok ilginç ve trajik bir olaydı.

    osowiec kalesi, günümüz polonya’sında bulunan stratejik bir kaleydi fakat o zamanlar rusya'nın kontrolü altındaydı. savaşta alman kuvvetleri, klor ve brom gazlarını kullanarak kimyasal bir saldırı başlattı. almanlar, bu gazı kullanarak kaleyi savunan rus askerlerini etkisiz hale getirip öldürebileceklerini ve kaleyi kolayca ele geçireceklerini düşünüyordu. bu zehirli gazlar kullanılmaya başlandığında, uygun gaz maskeleri ve yeterli korunmaya sahip olmayan rus askerleri hazırlıksız yakalandı ve çoğu dayanılmaz ağrılarla ve solunum sıkıntılarıyla hayatını kaybetti.

    teğmen vladimir karpovich komutasındaki ufak bir grup gazın neden olduğu solunum problemlerine ve vücutlarındaki yanıklara rağmen, alman kuvvetlerine karşı bir saldırı başlattı. üniformaları kana bulanmış, yüzleri gözleri şişmiş ve gazın etkisini hafifletmek için iyot ve kendi kanlarına batırılmış bezlerle ağzını kapatan bu askerler, yeniden dirilmiş cesetler gibi göründüler. bu "ölü adamların" görüntüsü, almanlara hayalet askerlerle karşı karşıya olduklarını düşündürdü çünkü bu kimyasal saldırıdan kurtulmalarına ihtimal verilmemişti. bu beklenmedik karşılık ve rus askerlerinin korkunç görünümü karşısında şaşkına dönen almanlar o kadar hızlı geri çekildiler ki, bir kısmı kendi dikenli tel tuzaklarına düştü, diğerleriyse rus silahlarının hedefi oldu, fakat ruslar bu savaşı kazanmasına rağmen bölgeyi çok uzun süre elinde tutamadı. almanların kaunas ve novogeorgievsk'i ele geçirilmesiyle, ruslar kalenin büyük bir kısmını yıkıp 18 ağustos'ta geri çekildiler.

    böylece ölü adamların saldırısı, rus askerlerinin böylesine zorluklar karşısında dayanıklılığını, cesaretini ve ruhunu simgeleyerek, savaşın ne kadar trajik olaylara sebep olabileceğini gösteren bir durum haline geldi.

    kaynak

  • okumadım.
    furkan murkan tanımam.
    kişiden bağımsız tek diyeceğim şu ki;
    bir insan gerçekten fetö düşmanı ise fetö düşmanıdır. bunu kanıtlamak için destan yazmasına gerek yoktur.
    bir insanın geçmişinde fetö sempatizanlığı varsa bunun aksini kanıtlamak için destan yazar.
    adios.

  • bazı durumlarda riskli olabilecek seslenme şekilleridir.

    - köprüyü geçince inebilir miyiz dayı.

    (evet günün birinde dayak yiyeceğimi biliyorum)