hesabın var mı? giriş yap

  • mrna teknolojisi ile üretilen bir diğer aşı adayıdır. faz 3 testlerinde %94.5'lik başarıya ulaşmış. aşının önümüzdeki yıldan önce abd dışına gönderilebileceği düşünülmüyor. 38 ila 45 sterlin (390-460 türk lirası) arasında fiyatlandırılması bekleniyor.

    aşı 2-8 santigrat derecede 30 gün kadar muhafaza edilebiliyor. -20 derecede ise 6 ay boyunca saklanabiliyor.

    aşının testleri 30.000 katılımcıyla yapılmış ve iki grup halindeki katılımcılardan ilk gruba 2 doz aşı, diğer gruba 2 doz placebo verilmiş ve başarı yüzdesi %94.5 olarak bulunmuş. yani placebo alan gruptan 90 kişi covid-19 olurken diğer gruptan 5 kişi covid-19'a yakalanmış.

    aşının önemli bir yan etkisine rastlanmadığı, aşı yapılan yerde ağrı, ilk doz sonrası baş ağrısı, ikinci doz sonrasında ise yorgunluk ve kas ağrısı görüldüğü ve yan etkilerin kısa süreli olduğu belirtilmiş. aşının bağışıklık süresinin tespiti için deneylerin sürdüğü şuan için kesin koruyuculuk süresinin bilinmediği de eklenmiş.

    modena, önümüzdeki haftalarda fda (abd ilaç ve gıda idaresi) ve eua (emergency use authorization)'ya başvuracaklarını ve yıl sonuna kadar 20 milyon doz aşı üretebileceğini duyurmuştur.

    aynı teknoloji ile üretilen pfizer biontech covid-19 aşısı'nın ise %90'lık başarıya ulaştığı ve -70 -80 derecede muhafaza edilmesi gerektiği duyurulmuştur.

    modena covid-19 aşısı klinik çalışma protokolü

    kaynak: the guardian 1 - the guardian 2

    edit: türkçe kaynak

  • çıktığı gibi, hiç geri adım atmadan, hapisteki diğer gazetecileri, tutuklu üniversite öğrencilerini, tüm düşünce tutuklularının hakkını savunarak, omurga nedir kimde bulunur, nasıl sosyalist olunur, haklı adamın duruşu nasıl oluru da göstermiştir.
    hem cemaat'e, hem cemaat basınına, kıvırmadan, şirin gözükmeden, dümdüz gitmiştir.
    ve bu komployu yapanlar hapse girene kadar adalet yerini bulmayacak demiştir.

    bu gece, sıcak yatağındaki, güce tapınan bir çok dönek, sabaha kadar gözünü kırpmayıp, boş boş tavana bakıp, inşallah bu cemaat göründüğü kadar güçlüdür, yoksa boku yedik, buralarda yaşanmaz demiştir. bir grup da, nedim ve ahmet için olumlu bir yazı yazmışmıydım diye arşivlerini karıştıracak. arşivinde vicdan parçacıkları arayacaktır.

    bir yıl hapiste, suçsuz yere seni tutsunlar, sen hala tutuklu öğrencilerin derdindesin, geride kalanların derdindesin. bu ülke ancak senin gibilerin omuzlarında insanlık katında yükselir. ama senden o kadar çok az var ki, sana bile tahammül edemiyorlar.

  • annemin, yahu bunun hamuru kalın oluyor sırf hamur yiyoruz diyerek ince hamurlu pizzayı icat ederek yapmaya başlamasıyla bizim evde yükselme dönemi şeklinde geçen dönemdir.

  • kötürüm anneannesini tekmeleyen, çocuğuna fuhuş yaptırarak kazandığı parayla kumar oynayan, namaz kılanların üzerine napalm bombası atan, oruç tutanların midesine tulumbayla rakı basan, karısını nançaku ile döven bir ergenekoncudur.

  • sozlukte bu ipuclarinin buyuk cogunlugu ogrencilerden gelecegi icin pek de dikkate almamak lazim. ogrenciyken gunler 32 saatti.

  • dsıde çalışan bir mühendisseniz, köy köy dolaşıp gölet yapıyor, sulama sistemleriyle ilgileniyor olabilirsiniz.
    ziraat bankasında uzman mühendisseniz, karış karış gezip tarıma kredi vermiş bir insan olabilirsiniz.
    maden şirketinde memursanız, işçilerin hakkını alması konusunda destek vermiş, gerekli düzenlemeleri getirmiş, enerji komitelerinde görev almış olabilirsiniz.
    devlet demiryollarında memursanız, dağ taş gezip anadolunun olmadık yerlerine bayramda seyranda gidip sorun çözen bir insan olabilirsiniz.
    öğretmen olabilirsiniz, doktor olabilirsiniz, hakim savcı olabilirsiniz.
    bu insanlar benim dedem, babam, anam, teyzem. hayatlarını insanlara faydalı olacak şeyler yapmaya çalışarak geçirdiler. vatana millete faydalı olmak için okumuşlardı. plazada yabancı bir firmanın temsilciğinde çalışmaktan daha az kazandırdığı doğrudur. ama güvenceleri, tatilleri, lojmanları, dostları, müdürü çekiştirdikleri iş arkadaşları, ve örgütleri vardı.

    memur dediğimiz insanlar her ne kadar bugün devletin çürümüşlüğü içinde kalsalar da ülkeyi çekip çeviren çalışanlar ordusudur. onların emekleri bir devleti sosyal devlete dönüştüren şeydir. manevi olarak zengin bir hayattır. sosyal olarak güzel bir hayattır. sizi özel sektör gibi birbirine maaşını söylemediğin, yanında oturanla rekabet ettiğin bir dünyadan alır, aynı amaçlar için mücadele ettiğin ortağa çevirir. akşamları hobi edinecek çoluk çocukla oynayacak zaman bırakır.

    kar için değil, insanlar için çalışırsınız. onurlu ve anlamlı bir yaşamdır.

    ek:
    “hiçbir zaman inandıramadım seni kahramansız bir dünyaya neden inandığıma. hiçbir zaman inandıramadım seni o kahramanları uyduran zavallı yazarların neden kahraman olmadıklarına. hiçbir zaman inandıramadım seni o dergilerde resimleri çıkanların bizden başka bir soydan olduğuna. hiçbir zaman inandıramadım seni sıradan bir hayata razı olman gerektiğine. hiçbir zaman inandıramadım seni, o sıradan hayatta benim de bir yerim olması gerektiğine.” orhan pamuk, kara kitap

  • zamanla sevmek gerçekçiliktir, ilk görüşte aşk hayalcilik
    zamanla sevmek daha mantıklıdır, ilk görüşte aşk daha çocuksu
    zamanla sevmek karşı tarafa güven verir, ilk görüşte aşk aşık olana heyecan verir
    zamanla sevmek uzun ömürlüdür, ilk görüşte aşk elbette kısa ömürlüdür
    zamanla sevmek kadınların işidir, ilk görüşte aşk içindeki çocuğu öldürmeyen erkeklerin
    zamanla sevmek evliliktir, ilk görüşte aşk kaçamaktır, meydan okumadır, risktir,
    zamanla sevmek dengedir, ilk görüşte aşk dengenin şirazesinin kaymasıdır
    zamanla sevmek geleceği görmektir, ilk görüşte aşk geleceği yaşamaktır
    zamanla sevmenin bir karizması vardır, ilk görüşte aşk zaten karizmadır
    zamanla sevmek razı olmaktır, ilk görüşte aşk fedakarlık

    zamanla sevmek aşkın bir parçasıdır, ilk görüşte aşk aşkın ta kendisi

    edit:imla