hesabın var mı? giriş yap

  • efendim bir krater gölü nasıl olurda koca bir bolgenin hanasını ağlatır hemen izah edeyim.

    şimdi bu nyos denilen göl, kamerunda bulunan sönmüş bir volkanın krater gölü.. bölgenin yağış alan bir bölge olmasından dolayı 21 ağustos 1986 tarihinde burada bir toprak kayması oluyor ve çılgın atan bir felaketin tetikleyicisi oluyor. yıllar yılı altında kaynayan magma sayesinde golün dibinden sızan karbondioksit gazı gol tarafından emiliyor ve aynı bir gazoz gibi su tarafından emiliyor. derinlerde oluşan su basıncı sayesinde ise su yuzeyıne çıkması engelleniyor. yıllar yılı emilen karbondioksit gazı sayesinde göl artık belli bir doyumluluğa ulaşıyor ve aniden gerçekleşen bir toprak kayması, karbondioksiti su yuzeyıne yukselterek (şampanya hesabı) gazın açığa çıkmasına sebebiyet veriyor.

    sonuç inanılmaz. normal şartlarda yüzde 0.3 değerinde bulunması gereken karbondioksit patlama yapıyor ve yüzde yüz değerine ulaşıyor. insan vucudu için sınır değer yuzde 10-15 arasında. anında 1700 kişi ölüyor. 3000 civarında besi hayvanı telef. doğal hayatın aldığı zararın boyutları ise bilinemiyor.

    aynı durumun okyanus veya denizlerde olması da teoride muhtemelmiş. hatta dinazorların yeryuzunden silinmesinin de bu tip bir olaya dayandığını söyleyen bilim adamları var. (korkmayın lan isviçreli değil adamlar bizzati gördüm history channel da öz be öz orinal amerikalı hepsi)

    vay ba.

  • garip bir kısır döngüyü barındıran süreç. kalksan kalkılmaz, yatmak istesen uyku yok, öyle yorganın içinde esir oluyor insan. ciddi manada sabır gerektirir.

  • tutanak
    sürgün karar

    hakim tatil günü zabıt katibini whatsapp'tan uyarıyor. katip de “çocuğumu covid testine getirdim, tatil günümde bari rahat bırakın” şeklinde konuşuyor. bu cevaptan hoşlanmayan hakim, memur hakkında tutanak tutup komisyona gönderiyor. komisyon da memuru 6 aylığına sürgüne gönderiyor.

  • başlık: eksi 40 derecede donmak üzere olan arkadaşınız

    1. karınızı siksin mi?
    2. eksi 40 derecede kaldırabilecekse helal olsun o adama, gelsin tüm sülalemi siksin.

  • bir bölümünde memnun ıssızda kadınları taciz eden bir sapık sanılmaktadır. tacize uğrayan bir kadın polise eşkal verir:

    - hani bizimkiler dizisindeki kapıcı cafer yok mu, aynı o.

  • • pazar sabahları bakkala gidip taze ekmek ve kahvaltılık bir şeyler alırdı. yanında da mutlaka bir dünya eki olan gazeteler.. kahvaltıdan sonra tüm günümüz gazeteleri okumakla geçerdi diyebilirim.

    • birlikte çalıştığı firmalardan getirdiği ürünler. örneğin; kutu kutu yumuşak şeker, sakız, kıyafet, ajanda, kalem vs.

    meyve. annem pazardan alışveriş yapardı babam ise pazara gidemediği için manavdan. bu nedenle babamın aldığı meyveler daha gösterişli olurdu.

    kestane. kışın en sevdiğimiz faaliyetlerden biriydi. kestaneler hemen ocağa atılır, sonrasında yere sofra bezi serer etrafında oturup yerdik.

    nur içinde yatsın.