hesabın var mı? giriş yap

  • bir anda ofisteki masadan kalkıp gitmek.

    herkesin şaşkın ve "nabıyo bu amk delisi?" bakışları altında dolaptan ceketi alıp. kimseye hiçbir şey demeden çıkıp gitmek. bilgisayarı bilgi işleme vermeden, çıkış işlemleriyle uğraşmadan o ortamdan uzaklaşmak.

    sonra odasından çıkan yöneticinin

    -"arkadaşlar oldboy nerde?"

    diye sorması ve akabinde

    -"bilmiyoruz ki çıktı gitti" cevabını alması. bu cevap üzerine dellenip

    -"birisi cebinden arayabilir mi?" diye sorması ve telefonun masada çalmaya başlaması.

    (bkz: hayallerde yaşıyor bazı ibneler)

  • dik gitmiyor aslinda, hava inceldikten ve belli bir hiza olastiktan sonra once capraz sonra baya yatay gitmeye basliyor. taa ki yatay hizi yercekimini asacak noktaya gelsin. roketler ucaklar gibi suzulerek gitmez, havadaki oksijeni de kullanmaz, bu yuzden yercekimine (edit: ve hava surtunmesine) karsi gereksiz yakit harcamaktansa bir an once uzaya cikip yatay hiza ulasmaya calismasi en efektif yoldur.

    edit: baslik sahibinin sorusu cok yerinde. buna benzer bir sekilde, yillar once uydulari roket yerine neredeyse yere paralel toplara yerlestirip patlama ile gondermek dusunulmustu. ama uydunun yorungeye oturmasi icin en az saatte 25 bin km hiza ulasmasi gerek. bu hizlara yere yakin ulasirsa, hava surtunmesinden dolayi eriyip parcalanacagi icin cok uzerinde durulmadi.

  • ned kelly, polis gücünün faşist tavırları ve baskıcı tutumu karşısında baş kaldırmış ve haksızlığı ortadan kaldırmak adına dağa çıkmış bir yaralı aslandır. üstelik kısa sürede robin-hood tutumu ve tatlı dili ve iyiliksever tavırları ile halk kahramanı -daha yaşadığı sıralarda- olmuştur. ortaçağ zırhı değil, şans eseri farkettiği demirin kurşunu durdurması üzerine kendine dövdüğü zırhı oluşturmuştur. ayrıca bu zırhı sadece kendisi değil onunla omuz omuza çatışmaya giren arkadaşları da çatışma esnasında giymiş victoria polis gücüne zor saatler yaşatmıştır. evet ned kelly avustralya'nın victoria eyaletine ait bir halk kahramanı iken, ünlü çatışması ve fısıltı gazetesi sayesinde tam bir ulusal kahraman olmuş başkaldırısı haklı sebeplere dayandığı söylenen eşkiyalardandır.

    (bkz: güzel eşkiyalar)

  • yunan efsanesine göre theseus gemisiyle birlikte girit'ten zaferle dönünce atinalılar, theseus'un gemisi'nin hatıra olarak korunmasına karar verirler. geminin tahtaları eskidikçe yenileriyle değiştirilir. (bkz: restorasyon) bir zaman sonra geminin tüm parçaları değiştirilmiş hale gelir. bu durumda gemi hala theseus'un gemisi midir?

    gemide girit'te fiziksel olarak bulunmuş hiçbir parça kalmamıştır. dolayısıyla artık bu gemi o gemi değildir diyenlere hak verebiliriz. öyleyse bu gemi tam olarak hangi tahtasını kaybettikten sonra theseus'un gemisi olma vasfını yitirmiştir? heraklitos bu durumu bir paradoks olarak kabul etmeyip, geminin zaten atina'ya geldiğinin ertesi günü bile aynı gemi olmadığını, aynı gemide iki defa yıkanılamayacağını söyler.*

    aristo maddeyi meydana getiren dört sebep sıralar: şekil, madde, amaç, etkin neden. maddenin ne olduğunu belirleyen şey şekli olduğuna göre gemi hala aynı gemidir. üstelik geminin bulunuş sebebi, amacı da değişmemiştir.

    paradoks bu kadarla sınırlı değildir. geminin değiştirilen her parçası saklanmış olsa ve bunlarla ikinci bir gemi yapılırsa ne olur? eski parçalarla yapılan gemi theseus'un gemisi olur mu? cevap evetse, bu durumda iki tane mi theseus'un gemisi olur? yoksa eskinin dirilmesi yeni parçalara sahip geminin sıfatını kaybetmesine mi sebep olur?

    1 yılda vücudumuzdaki atomların neredeyse hepsi değişmiş oluyor. yeni atomları genlerimizdeki kodlara göre -ki genlerimizi oluşturan atomlar da değişiyor- tekrar dizdiğimizden aynı görünüyoruz ama 1 yıl önceki yapı taşlarımızın hiçbiri bizimle değil.

    konu bir bakıma madde ve mana çatışmasıdır. atinalılar theseus'un gemisi'nin onlara kazandırdıklarını unutmamışlardı. zamanla parçaları değişse de taşıdığı anlam onlar için değişmemişti.

    bizi biz yapan nedir? sevip değer verdiğimiz insanlar tam olarak hangi noktadan sonra o artık benim sevdiğim x değil noktasına ulaşır? hangi tahtaları değiştikten sonra? veya bizim hangi tahtamız değiştikten sonra?

  • 9 ağustos 1969'da sharon tate ve beraberindeki dört arkadaşının korkunç bir şekilde öldürüldükleri beverly hills'teki ev. sokağın adresi aynı zamanda evin de adı.

    ev, 1942 yılında mimar robert byrd tarafından fransız aktris michele morgan için tasarlanmış ve 1944 yılında yapımı tamamlanmış. foto. meşhur kapılı foto.
    yıllar boyu hollywood film ve müzik endüstrisinden pek çok ünlü burada ikamet etmiş. ikinci dünya savaşının bitişiyle michele morgan fransa'ya dönmeye karar verince evi de 1946'da lillian gish'e satmış. michele morgan evi terkederken çekilen bir foto. lillian gish.
    1960'lara gelindiğinde yetenek avcısı rudolph altobelli evi 86.000 dolara (2018 yılında 720.000 dolara karşılık geliyor) satın almış ve kiralamaya başlamış. cary grant ve dyan cannon 1965'te balayını burada geçirmiş. henry fonda, george chakiris, mark lindsay, paul revere & the raiders, samantha eggar ve olivia hussey 60'lı yıllarda evi kiralayan diğer ünlü isimler.

    mayıs 1966'dan, ocak 1969'a kadar evde (doris day'in oğlu) prodüktör terry melcher ve eşi candice bergen oturuyor. ve hatta o sıralar müzisyen olmayı düşleyen charles manson da 1968 yılının sonlarında çifti ziyaret ediyor. ama melcher'dan pek istediği geri dönüşü alamıyor. evden hoşnutsuz ve öfkeli şekilde ayrılıyor. daha sonra melcher ve bergen çifti 1969'un başlarında ayrılıyor ve melcher malibu'ya taşınıyor.

    ama charles manson'un bundan haberi olmuyor ve 8 ağustos gecesi, "müritlerini", melcher'in evde hala kaldığını düşünerek oraya yolluyor ve evde bulunan herkesi katletmelerini emrediyor. o sırada evde 1969 şubat'ında evi kiralayan roman polanski'nin eşi sharon tate ve onu ziyarete gelen dört misafir bulunmaktadır. 8,5 aylık hamile sharon tate ve diğer dört kişi (wojciech frykowski, abigail folger, jay sebring ve steven parent) evde katledilir. polanski o sırada iş için avrupa'dadır. haberi alınca hemen döner. bu da eve geldiği ilk anlardan bir fotoğraf; sharon tate'nin kanıyla kapıya yazılmış "pig" kelimesine bakmakta.

    steven parent'in de bir tanıdığı olan altobelli'nin bekçisi william garretson cinayetler işlenirken bitişikteki misafir evinde kalmaktadır ve polisler tarafından göz altına alınana kadar cinayetlerden habersizdir... daha sonra tüm suçlamalardan aklanır.

    altobelli bu korkunç olaydan yalnızca üç hafta sonra eve kendisi taşınır ve 1989'a kadar 20 yıl orada yaşar. abc'ye verdiği bir röportajda kendisine evde nasıl hissediyorsunuz diye sorulur ve cevaben, "safe, secure, loved and beauty" yanıtını verir. altobelli evi 1989'da 1.6 milyon dolara (2018 yılında 3.2 milyon dolara karşılık geliyor) satar.

    evin sonraki ve son sahibi nine inch nails grubundan trent reznor olur. 1992 yılında evi kiralar ve içine bir kayıt stüdyosu kurar. stüdyonun adını "pig" koyar... bazen "le pig" de derler. 1994 yılındaki the downward spiral albümünün büyük çoğunluğu bu stüdyoda kaydedilir. reznor 1993 aralık'ında evden çıkar. daha sonra bununla ilgili, "o evde benim baş edebileceğimden çok daha fazla tarih vardı" der. yalnız reznor evden çıkarken üzerine "pig" yazılmış olan o meşhur kapıyı sökmeyi de ihmal etmez ve onu new orleans'taki yeni stüdyosu nothing studios'un giriş kapısı yapar.

    nihayet 1994 yılında ev tamamen yıkılır ve yerine eskisini andırmaktan mümkün olduğunca uzak yeni ve büyük bir köşk yapılır. foto. sokağın adı da korkunç olayın izlerini silmek adına 10066 cielo drive olarak değiştirilir.

    şimdi bu evi ve içindeki korkunç hikayeyi tarantino'nun yeni filmi once upon a time in hollywood'da yeniden göreceğiz.