hesabın var mı? giriş yap

  • şivesinden ve yüzünün bir kısmından hangi ırka mensup olduğu besbelli.
    bu devirde kimseye güvenilmeyeceğinin örneği, tam da omurilikten vurmuş muhtemelen taksici felç kalmıştır.

  • chanel ' den alisveris yapan ile cok farkli dusunen insan tipi. bu ne ya, magazadan aldigi kiyafeti yikamadan giymek igrencmis bilmem neymis. merak ediyorum, yun veya kasmir kazak da mi yikaniyor? ya da palto, mont veya saten, ipek bluz mluz de mi yikaniyor? sacmaligin dik alasi. icine sinmiyorsa pamukluyu aldigin donu yikarsin da vik vik magazadan aldigi kiyafeti yikamadan giymek filan diye soylemezsin. bu tiplerin cocuklari da oluyor, gelmis 6-7 yasina ilkokula baslamis, cocuk okulda yemek yiyemiyor agzinda bekletiyor. soruyorsun evladim niye? cunku anasi o gune kadar hep blender'dan gecirip yedirmis, cocuk cignemeyi ogrenmemis. ya da ev disinda baska yerde tuvaletini yapmayi bilmedigi icin cocuk okula altinda bezle geliyor o yasta. bravo! benzer kaygilarin sonuclarina hos geldiniz.

  • abd gida ve ilaç kurumu "fda"'in hakkinda 53 sayfalik raporu ile acil durum kullanim izni verdigi asi.
    raporun tamamini okumak isterseniz, pdf formatindaki dokumana burdan ulasabilirsiniz.

    rapor asinin etkisi hakkinda ne diyor ?
    raporda gorulebilecegi gibi ikinci dozdan sonra, asi %95'lik bir basari yakaliyor.

    yan etkiler hakkinda rapordan ne ogreniyoruz ?
    rapora gore, yan etkileri normal bir asilamanin yan etkilerinden farkli degil. bunlar sirayla: enjeksiyon yapilan yerde lokalize reaksiyonlar (%84), yorgunluk (%63), bas agrisi (%55), kas agrilari (%38), usume ve soguk ter dokme (%32), eklem agrilari (%24), ates (%14).

    peki, abd'de herkes bu asiyi olabilecek mi ?
    rapora gore asinin bazi risk gruplarindaki etkisi uzerine elde yeterli veri yok. bu risk gruplarini en fazla immundeprese veya immunsuprese (bagisiklik sisteminde bir problem bulunan) hastalar olusturmakta. diger yandan, daha once sars-cov2 virusu ile enfekte olmus bireylerde, asi yapmanin yarari olup olmayacagi da anlasilabilmis degil.
    hamile kadinlar ve pediyatrik populasyon ile ilgili de yeterince veri yok. rapor, bu populasyonlar icin ek bir calisma yapmanin onemini vurguluyor.

    ozetleyecek olursak, fda'in raporu, asinin guvenli ve 16 yas uzeri hastalarda etkili oldugunu belirtiyor.