• tartışanlar arasında bir tane kadının olmadığı tartışma.

    edit: ayıp olacak ama kadın olarak fikrimi belirteyim nasıl olsa kendime kadın deyip bir kez orospuluk etmişim;

    bayan gibi uyduruk bir sözcüğü benimsemiş kulaklar zamanla kadın gibi kaba ve ayıp bir sözcüğü kullanmaya da alışır. bu arada spor kurumlarını yönetenlerin kadın olmayı kaba olmakla bir tuttuğunu da görmüş oluyoruz. tabii filenin melekleri ancak bayan olabilir, kadından melek mi olur yahu, huriler kız değil miydi!

    edit2: filenin melekleri voleybol kız takımıymış zaten, ayrımı kesin yapmışlar. büyüyünce bayan oluyorlar ama (bkz: sarı melekler)
  • "geçen hafta türkiye basketbol federasyonu yönetim kurulu üyesi ve “bayan” basketbolundan sorumlu yönetim kurulu üyesi julide sonat, “bu kadar mücadele ve emeğin olduğu kadınların mücadele verdiği bir ortamda bayanlar olarak telaffuz etmeyi biz de istemiyoruz. bundan sonra bayanlar olarak kullanmayacağız” açıklamasında bulundu.
    tbf artık kadinlar diyecekmiş.
    tbf önümüzdeki sezon ligin adını değiştirecekmiş...
    hıncal uluç’tan destek bulamadık ama tbf’nin dikkatini çektik...
    darısı diğer federasyonların başına demeyeceğiz elbet.
    mücadeleye devam...
    ey diğer federasyonlar...
    sesimi duyan var mı?
    “kadın”ın adı var...
    bayan “cinsiyeti” ifade etmiyor, “erkek”in karşılığı anlamına gelmiyor. sadece bir hitap şekli, bir unvan...
    oysa iki cins vardır dünyada: kadın ve erkek...
    lütfen ne idüğü belirsiz şu bayan kelimesinden vazgeçin artık!"
    http://www.milliyet.com.tr/…010/1237305/default.htm
  • hakkında yapılan yorumlar, olayın kendisinden de komik bence.

    böyle bir isim değişikliği olamaz. dünyada ve avrupa’da womens league denir. bu da bayanlar ligidir. demiş birisi.

    ulan women, bayan mı demek a dangoz diye sormazlar mı adama? women demek bildiğin "kadınlar" demektir. bayan demek isteseler lady's league derlerdi.

    öbürü, "kadın sözü aynı anda kız çocuğu ve genç kızı kapsamaz" demiş!

    vay anasını be, bi kadın kelimesi nelere kadirmiş kardeşler. bence bundan sonra evli kadınlar için ayrı bi lig yapsınlar. onlara kadın ligi densin, kız oğlan kız geç kızların ligine de kızlar ligi densin. kızlar ligindekiler evlendikçe kadınlar ligine transfler olsun.

    21. yüzyıldayız hala kadındı kızdı ayrımı yapıyoruz ya hiç bişi demiyorum, ondan sonra siirt'te taciz olayı olunca ayıplayın. sizin sığ gçrüşleriniz yüzünden toplum bu hale geldi be utanın biraz!
  • çalıştığım iş yerinde arabesk modda çalışan dişi bireyler var. bi gün bunlardan biriyle konuşurken şimdi hatırlayamadığım bi konu hakkında sen bi kadın olarak ne düşünüyorsun diye sordum, hemen suratı değişti " neeee! kadın mı?! kız demek istedin herhalde" diye bi cümle kurdu, sonra bilinçli olarak bu ifadeyi bi kaç kişi üzerinde de denedim benzer tepkiler aldım.

    kıssadan hisse diyeceğim şudur; insanlar kadın ile kız arasındaki farkın iki bacak arasında olduğunu düşünüyorlar ve buna inanmışlar, haliyle de genele yayılan bu inanış yüzünden böyle gerzekce yorumlar, saçma sapan laflar duyuyor üstüne üstlük bunları federasyon başkanlığı gibi büyük mevkiye gelen insanlardan işitiyoruz. bu yanlış kanıdan ötürü zor bi değişiklik olacaktır ama insanlar zamanla anlayacaktır diye düşünüyorum..
  • erkek basketbol liginin, "bay basketbol ligi" olmamasındandır,

    kadın kulağa hoş gelsin ya da gelmesin, bir "kadın"a kadın denir. cinsel olgunluğa erişmiş her dişi birey bir kadındır.

    komik olmayın.
  • bayan kelimesinin bu kadar ısrarcı kullanımı yüzünden sorun haline gelmiştir olaydır. adamlar tutturmuş bi bayan gidiyor arkadaş. nedir bu inat, neyi kanıtlamaya çalışıyorsunuz?? e kadınların da cinsiyeti var naapsınlar, bazı durumlar oluyor sevişiyorlar, bazen de öyle oturuyorlar filan sevişmeden. nedir yani ?

    muhafazakarlık hayatın her alanında kadının karşısına maalesef çıkıyor. ama "bayan mıydı, kadın mıydı, amaaaan ne önemi var ki?" demek ne oluyor ? nasıl bir duyarsızlık kardeş bu ? bir kadın tecavüze uğruyorsa ona da karşı çıkacaksın, kadının cinselliği göz ardı edilip bayan kelimesiyle yok sayılıyorsa ona da karşı çıkacaksın. çünkü ikisi de kadına müdahale. ikisi de kadının cinselliğine müdahale. biri fiziksel olarak müdahale, diğeri dil üzerinden. ha bunu da böyle anlattık ya, daha derin kadın sorunlarını nasıl anlar bu millet ben ona yanarım.

    tek bir örnek vereceğim.

    televizyonda sabah yayınlanan bir kadın programında yaşlıca bir kadın kendisinden bahsederken, "ben okumamış bir kadınım, öyle cahil kaldım, ne yapayım.." diyor kendisinden bahsederken. tam o sırada televizyonda alt yazı "okumamış bir bayanım."

    yahu bir insan kendisinden bahsederken 'bayanım' mı der ?
  • yapılan değişikliğe karşı çıkarken açık veya ima yollu olarak bekaret göndermeleri yapan, konuyu müthiş bir fikri derinliği olan kız/kadın ayrımına getiren ve bunu değişik ironilerle süsleyerek karşıt fikirdekileri nasıl da kolayca aşağalayabileceğini gösteren, bunun yanında biz şanslı kullarını dil ve nezaket konularındaki engin birikimlerinden faydalandıran yüksek ilim sahiplerine ve türk sporunun başında bulunan birbirinden değerli federasyon başkanlarına söz konusu değişikliğin nedenlerini, kökenini ve kapsamını anlatmaya gerek olduğunu düşünmüyorum. en azından benim öyle bir niyetim yok, çünkü o kadar kuvvetli bir sinir sistemim yok.

    öte yandan ''ne gerek var, ona sıra gelmeden daha ne ayrımcılıklar var halledilmesi gereken'' kafasında olanların, o kafalardan çıkması gerektiğini düşündüğümü deklare etmemi sağlayacak kuvvette bir sinir sistemim ve konunun basitliğinin anlaşılabileceğine dair ümidim var. ilk olarak dilin tarihi gelişiminin ve yapısının oynanmaya gelmeyecek kadar hassas olduğu yönünde fikir beyan eden federasyon başkanı ve alaylı genç dil bilimcilerin atladıkları bir nokta var; ilkokuldan beri defaatle anlatıldığı gibi dil cansız bir varlıktır, dolayısıyla bir dilin yapılandırılması ve özelde seksist bir hale büründürülmesi dili kullanan toplumla ilişkilidir, bir dilin seksizmden arındırılmasına yönelik çalışmalara 'zorlarsan tutmaz, dil kendi gelişimini tamamlar' gibi argümanlarla karşı çıkmak bu nedenle tutarlı olmayacaktır. bununla birlikte bir cins ya da toplumsal grup ile ilgili yapılan göndermeler, bahsedilen cins ya da grubun toplumsal konumlandırılışı hakkında fikir verirken aynı anda bu kullanımın yerleşmesiyle muhtemel bir ikincilleştirmenin normalleştirilmesine de katkıda bulunacaktır. tüm bunlar göz önüne alındığında nasıl ki 'faşizm dilde başlar' muhabbeti anlaşılabilir bir niteliğe kavuşuyorsa kadının ikincilleştirilmesi ile dil arasındaki ilişki de normal bir düşünme sistemine sahip kişiler için kolayca anlaşılabilecek bir nitelik kazanmaktadır. bu nedenlerle seksist bir kelimenin yaygın kullanılışının o kelimenin meşru kılınmasını ve devamlılığının sağlanmasını gerektirmediği açıktır. bu geç kalınmış değişiklik, her ne kadar cinsiyetçiliği ve kadının ikincilleştirilmesini toptan söküp atacak mahiyette bir değişiklik olmasa da, dilin ve toplumsal tanımlamaların etkililiği düşünüldüğünde yaratacağı etki ve algı değişikliliği nedeniyle son derece gereklidir. basketbol federasyonunun doğru bir adım atarak yaptığı bu değişikliği küçümseyerek burun kıvırmak, sorunların çözümüne değil ancak çözümsüzlüğün ve eşitsizliğin devamına katkıda bulunur.
    daha fazlası için ; (bkz: dilde seksizm)
  • acilen değişmesi gereken bir cimnastik federasyonu başkanının varlığından haberdar olmamızı sağlayan gelişme
  • bu çok önemli bir olay, cesurca atılmış bir adım ve kadın özgürlüğü hareketi için bir kilometre taşıdır.

    "doğuda kızlar töre cinayetlerine kurban gidiyorken siz kadın-bayan mevzuuyla uğraşıyorsunuz! her kuşu siktiniz, bir leylek kaldı!" şeklinde olaya tepki koyan arkadaşların bir yandan da "siz gençlerbirliği galatasaray maçında coşkuyla tezahürat ederken anadolu'da çocuklar okullarına yalınayak gidiyorlar, alçaklar!" diye hıçkırıklar içinde yastıklarına gömülüp gömülmediklerini de merak ediyorum.
  • çok da mühim olmamakla birlikte sevindim. götünden türkçe uyduranlar içinse açıklama; bayan hitabet için kullanılan bir kelimedir. yani konuşmanın başında "bayanlar ve baylar vs" denir ama isim olarak kullanılmaz, bak tekrar ediyorum hitaba, çağırmaya özgüdür. yani türkçe'de "bayana yer verin" diye bir cümle zaten yok, çok kibar olmak isteniyorsa dil biraz döndürülerek hanımefendi gibi tercihlere de gidilebilir.

    "ay kadın çok kaba duruyor feşmekan..." diyenlere de ne diyem mahmut mu diyem diyorum artık, o senin algındaki bozukluktur. evet, iyi de oldu çok güzel oldu, eyyorlamam bu kadar.
hesabın var mı? giriş yap