• adıyaman'ın bir ilçesi özellikle üzümü ile meşhurdur ayrıca benim de memleketim.
  • üzümleri ve yetiştirdiği endüstri mühendisleriyle* ünlü adıyaman ilçesi.
  • 6. nesilin teşrif etmesiyle sözlükte bu güzide memleketten hemşeri sayısı günden güne artmaktadır.
  • "ilk filmlerin "sessiz film", özellikle belgesellerin gösterimine cogunlukla bir konusmaci ya da aciklayici eslik eder ve japonya'da hem hareketi yorumlayan hem de diyologlari seselendiren ünlü be$ni kurumu gelisir. diger ülkeler sesli sinemaya gecttikten sonra, japonya'da seessiz sinemanin varligini sürdürmesinin nedeni byük ölcüde be$ni'lerdi...."
  • (bkz: besni tavasi)
  • malatya'da daha iyilerinin yetişmesinden dolayı ikinci sınıf muamelesi gören üzümü ile meşhur bir adıyaman ilçesi...
    ola ki adıyamanlı hemşehrilerim küsüp kızabilir; hemen açıklamasını da yapayım...
    kabuğu kalın ve hafif sarıya kaçan rengiyle tatminkar bir tada sahip besni üzümü, yurt çapında da ilgi görür, ama komşu malatya'da yetişen arapgir üzümleri (bkz: #947251) bu meretin en başarılı örneklerindendir... (tabi bunları anlatırken tanebi denilen, yaz aylarında 15-20 günlüğüne çıkan ve meraklılarının manavlara 2-3 kilosu için yalvardıkları üzüm çeşidini saymıyoruz! o nimet klasman dışı...)

    edit: o mal* da yine bir malatya köyü olan gündüzbey de yetişir...
  • (bkz: ismet nergiz)
  • benim ve sülalemin memleketi. eskisi gibi olmayan yer. eski besnililer büyük şehirlere* göçtü, ilçede artık civar köylerden yerleşen var daha çok. bir de ilçeyi yenikent gibi besni' ye benzemeyen yerlere doğru genişletmeye başladır. şehirin esas ve ilk yeri ise aşağı şehirdi. ermenilerden kalma konaklarla dolu yerlermiş. ama ne olmuş? yıkılmış hepsi, belki de yağmalanmış. bir de bedirsesi vardır besni' nin. ermenilerin deyimi ile bedros. bedirse sonra ziverbey' e ve soyuna kalmıştır ama artık orası da başıboş kalmış yerdir. az mı top oynadık biz orada, az mı piknik yaptık.(bkz: nostalji)
  • dünyaya gözlerimi açıp ilk 18 yılımı yaşadığım ve halihazırda 18 yıldır görmediğim memleketim. ben onu orada bıraktığımda her sayımda biraz daha azalan nüfusu artık 15 binlere düşmüştü. benden kurtulmuş olmanın verdiği coşkuyla mıdır bilinmez, bugün 40 binlerde.

    insanları şehirlidir (bkz: medeni). "tayinim allah'ın dağına çıkmış" diye ağlayarak gelen pek çok kişinin geldikten sonra küçük şoklar eşliğinde yüzünün güldüğü ve sonraki hayatında genelde güzellikle andığı bir yerdir. nüfusu 15 bin iken beş tane lisesi vardı. şimdi daha fazla lisesi, dahası yüksekokulu var. ama besni'nin daha bir tek lisesinin olmadığı zamanlardan beri, okuyup bir yerlere gelmiş insanı hakikaten çoktur. hatta besni eğitim vakfı'nca sekiz-on yıldır düzenlenen besni eğitim bayramı da bildiğim kadarıyla ülkede bir örneği, benzeri olmayan bir etkinliktir.

    adıyaman'ın merkez nüfusu türk olan tek ilçesiydi besni. şimdiki nüfus artışını çoğunluğu kürt olan köylerine borçlu olduğu için etnodemografik yapısı değişmiş olabilir. kürtlük yönünden rahatsız olacak şoven bir tıynete sahip değilim. ama dilerim nevzuhur hemşerilerim köylerini de yanlarında getirmemişlerdir...
  • bu hafta sonu zıyaret ettıgım gezıp gordugum adıyaman ilçesi . doguda o bölgedeki ilçelere göre daha rahat gördüm insanlarını gece kadınlı erkekli insanlar sokaklarda hatta kızlar tek başına gezebiliyor her yerde fırın var ve her fırının yanında kasap nedeni besni tava tabi ki . bi de nasıl bir polis teşkilatı varsa iki günde iki defa cevirdiler yabancı plakasınız ne gezıyorsunuz ne arıyorsunuz diye .
hesabın var mı? giriş yap