şükela:  tümü | bugün
  • bu hafta bir arkadaşımı görmek için irlanda'ya ziyarete gittim.

    fransız arkadaşım beni hindistan'dan yüksek öğrenim için birmingham'a gelmiş, daha sonra dublin'deki google ofisinde çalışmaya başlamış hintli arkadaşı paratawan ile tanıştırdı.

    paratawan, türkiye'den geldiğimi duyunca "aa benim de google'a giriş mülakatımda sizin oralardan bir zeka sorusu gelmişti şansıma" dedi ve anlatmaya başladı.

    "şimdi eskiden olduğunu tahmin ediyorum ama belki taşımacılıkta hala deve kullanıyorsunuzdur arabistan'da. neyse, bir arap tüccarın yürüdüğü kilometre başına 1 muz yiyen devesi varmış.

    a kasabasında 300 muzu olan bu tüccar muzun pahalı olduğu 100 kilometre ötedeki b kasabasına devesiyle bu muzları götürmek istiyormuş. her kilometre başına 1 muz yiyen bu deve herhangi bir anda 100 muzdan fazlasını taşıyamıyormuş.

    bu tüccar geride hiç muz bırakmamak koşuluyla b kasabasına kaç muzu taşımayı başarır?"

    eh, beni arap yerine koyup deve goygoyuyla küçük düşürmeye çalışan bu kişiye "bizim ehonomimiz çok iyi. muzmuş deveymiş bizde hiç yok. biz duble yolla gidiyoruz oradan oraya." dediysem de yanıtımdan tatmin olmadı.

    belki sözlükte bana bu kendini bilmeze haddini bildirmemde yardımcı olacak zeki yazarlar vardır.

    edit: larker'in belirttiği yanıt doğrudur sevgili büyük resmi gören ilkokul mezunu akp seçmeni.
  • cevabı 300 olan sorudur.
  • burada olası bir çözüm yolu anlatılan problem.
  • açılın cevab veriyorum.

    i) bütün muzların 1 km götürebilmesi için deve önce 100 muzu 1 km götürecek, kalan 99 muzdan (1 tanesi yendi çünkü) 98 tanesini 1 km noktasında bırakacak, 1 tanesini geri doğru 1 km'lik yol için yanında götürecek, sonra ikinci 100 muzu alıp 1 km götürecek, 98 muzu 1 km noktasında bırakıp yanına 1 muz alacak, son olarak da kalan son 100 muzu yanına alacak ve 1 km noktasına götürecek. (toplam 5 hareket) bu hareket ilk 100 muzluk paket bitene kadar yani 100/5=20 km için tekrarlanacak. kaldı 200 muz.

    ii) geriye 200 muz kaldığına göre, 21. km'ye gitmek için ilk 100 muzu yanına alacak, geriye 98 tane bırakacak, yanına bir tane alıp 20 km noktasına geri dönecek, ikinci 100 muzu yanına alacak ve 21 km noktasına götürecek. toplam 3 hareket. 100/3=33 km daha bu 3 hareket tekrarlanacak. (

    (toplamda 20+33=53 km hareket edildi, geriye 100-53=47 km kaldı.)

    iii) 47 km'lik yol boyunca da, her km'de 1 muz yenerek yol tamamlanacak ve 100-47=53 muz ile varış noktasına varılacak.
  • öncelikle bizim minimize etmemiz gereken şey ne yakıt.
    yakıt ne? harcanan muz yani
    x = harcanan muz. bu cepte.

    muz başına düşen yakıtı hesaplamak için taşıdığı muzu limitimiz olan 100 yapıyoruz.
    yani (100-x)/x değeri max olmalı ki verimimiz yüksek olsun. muzları ikiye bölemediğimiz için bunu sağlayan en küçük x=1. yani 1 metre 1 metre taşıyacağız muzları.

    metre metre yazacak olursak ilerlemeyi

    1. metre kalan muz 295
    2. metre kalan muz 290
    ...
    20. metre kalan muz 200 artık 2 sefer olarak taşıyacağız muzları
    53. metre kalan muz 101.

    100 muzu aldıktan sonra 1 muz için geri dönersek 1 muz için 2 muz harcamış olacağız yani 1 muzu kendimiz yiyoruz kalan 100 muzumuzu alıyoruz ardımıza bile bakmadan yolumuza koyuluyoruz. varış noktasına vardığımızda 53 muzumuz kalmış oluyor.
  • google'ın giriş mülakatına skayım dedirten mevzu.. sonra bizim öküz ik'cılar da bunlardan esinleniyor hayal dünyalarını insanlara yaşatıyorlar mk...
  • ben olsam tam 1 km taşıtmaz 999 metre taşıtıp oradan geri dönüş yaptırırdım. ibnelik olsun deveye.
  • (bkz: kırk yapar)