• makale ile ilgili baslik kalitesiz haber sitelerini aratmiyor.
    makale nature'da yayinlanmamis oncelikle (bir an aklim cikti nature makalesi zannettim) aging cell'de yayinlanmis.

    nature'da news tadinda roportaj girilmis.

    makaleye bakacak olursaniz, deneyi 9 (evet 9) kisi uzerinde yapmislar, kontrol ettikleri sey organlarin (beynin, karacigerin vs) yasi degil, epigenetik saate bakmislar.

    epigenetik saat (hatta daha ozel konusacak olursak dna metilasyon seviyeleri) tum canlilarda yas tahmini, hatta hayatta kalma tahmini yapmak icin kullanilan data. (tanim yapacak olursak, epigenetik insanlarin genomunu degistirmeden, hucrelerin davranisini degistirebilen bir kontrol mekanizmasi).

    tekrar edelim: biyolojik yasi epigenetik belirteclerle olcuyor veya tahmin ediyoruz dedik. fakat, diyelim ki kemik iligi transferi yapildi size, transfer oncesi ve sonrasi kaninizdan ornek aldik, biyolojik yasiniza bakacagiz. aa, ne gorsek begenirsiniz? sizin biyolojik yasiniz, ilik transferi sonrasi artik donorunuzun yasi olmus. peki diger organlarinizin bu konudan haberi var mi? ona da bakalim... malesef yok... onlar sizin biyolojik yasinizda. dolayisi ile, bulgular kotu gozukmese de, biyolojik yas anlik bir snapshot'tir, gercekten yaslanmanin tersine cevrilmesi gibi iddiali bir laf etmek icin yolumuz uzun.
  • (bkz: entropi)

    bir hücre, yepyeni taze bir hücre üretirken (bölünürken) bile efor sarf eder ve ömür tüketir. kaldı ki yenilenemeyen hücrelerin, hayati öneme sahip organlara ait olduğunu da görebiliriz. telomerleri sentezleyen telomeraz, rna'yı taslak alıp her bölünmede kısalan telomer uçlarını korumayı sağlıyor. kısaca; uygulanabilir hücreler için ölümsüzlüğü zaten buldular arkadaşlar. kanser hücresinin çalışma prensibini adamlar yedi, yaladı, yuttu. dolayısıyla; taklit edebilecek, ölümsüz sayılabilecek (yenilenebilen) hücrelerin, bu prensiple çalışmasını sağlayacak verileri elde ettiler.

    bir gün olur da; tüm hücrelerin yenilebileceği bir gelişme yaşarsak, zaten bulunmuş olan ölümsüzlük fiiliyata dökülür. büyük konuşmamak lazım, yapay organlar çok uzun olmayacağını sandığım bir sürede raflarda yerini alacaktır.
  • bazen sadece denek olmak istersin...
  • oksidatif stres sonucu oluşan reaktif oksijen türlerini (ros) elimine eden enzimlerin zamanla azalması ve lipofuscin başta olmak üzere bölünemeyen nöron , çizgili kas ve kalp kası hücrelerinde zamanla enzimlerle sindirilemeyen lipit artıklarının birikmesine çözüm bulmadan diğer bütün organları yenilemenin veya telomerlerin kısalmasını engellemenin hayat kalitesini artırmaktan öte gitmeyeceğini düşünüyorum

    #79118366 burada da bahsetmiştim aslında
  • iki üstteki entryde anlatıldığı gibi iş telomerlerde bitiyor ve şu anda telomerazın aktivitesini arttıran ilaçlar mevcut ve sır vereyim hammaddesi ülkemizde üretiliyor. bu ilaç sayesinde yaşlanmayı geciktiriliyor ve hatta bu molekülün bir aşama ilerisinde üretilen bir molekül de alzheimer tedavisinde kullanılacak. bildiğim kadarıyla onun klinik çalışmaları devam ediyor.

    ekleme: vay babayın derdine yanayım ne kadar çok genç kalmak isteyen varmış *. neyse atılan mesajlara buradan toplu cevap vereyim, ilaç ta-65 ama hammadde olan molekül yurt içine satılmıyor, üretici abdde ve patentleri var başkası üretmiyor. tamamen bir bitki üretilen molekülün adı da cycloastragenol, dileyen araştırabilir. ancak aşırı derecede maliyetli bir iş sermayem olsa şu gün bunu üretmeye bilen kişiye veririm.

    ekleme2: bahsi geçen ta-65 adlı ilaç piyasada gıda takviyesi olarak satılıyor ve pahalı bir ürün. öyle bir kutu alayım içeyim gibi bir şey değil sürekli alınması lazım. cycloastragenol ise türkiyede bol miktarda bulunan geven adlı bir bitkiden üretiliyor. ancak bu bitkinin bir takım işlemlerden geçmesi lazım öyle dağdan toplayıp yemeye kalkmayın zaten bildiğin odun gibi bir şey ayrıca bölge bölge fark ediyor. ben odun da yerim derseniz de boşu boşuna yemeyin*. bir de son olarak bu molekülü üretmek için bir çok yatırımcı ile görüştük ama bu ilaçtan para kazanılacağını düşünmüyorlar.
  • üzerine yıllardır araştırma yapılan, telaffuz edemeyeceğim miktarda paralar harcanan olayın tesadüfen bulunması ya acı ironidir ya fazla basit bir yalan.

    bilemiyorum altan
  • ılginç hadise.
  • tıpçılar konuşsanıza lan!
    sinir ve beyin hücreleri gibi komplike kaç tane hücre çeşidir var bunları yenilemeleri imkansız, netice olarak çoğalabilir, yenilenebilir dokuları tazelemek, beyin hasarlarını ve bundan doğacak kronik durumları kurtaramazlar. vadesi yetip ölen genç görünümlü yaşlılar olabilir mi? evet bu olabilir. kansersiz yaşamı bulmuş olabilirler mi? evet, kompleks hücreleri taze tutmayı bulsalar zaten felç dahil, ateşli hastalıklar nedeni ile oluian tüm beyin hastalıklarına, körlüğe, sağırlığa çare bulmuş olurlar. hiç buralara değinmemişler bence tıbbi ingilizcesi kuvvetli bir arkadaş güzelce okusun derim. bizim medya gündem dolduruyordur.
  • bir yandan dünya nüfüsu kontrol edilemez sekilde büyümeye devam ederken, diger yandan da böyle bir gelişme olması biraz ürkütücü.

    ınsanlar doğar, yaşar ve ölürler. hiç ölmeyecek birilerinin olma ihtimali korkunç. bırakalım ölmeyecek olmalarını, fazladan yaşamaları bile ekolojik düzeni altüst edecektir.

    nüfus artisiyla ilgili bir makale. tiktik.
hesabın var mı? giriş yap