• yunan mutfağına özgü milföy hamuru ile yapılan peynirli bir tatlı.
  • poğaça gibi okunuşu ama değil. yaklaşık olarak bizdeki laz böreğinin karşılığı, tabii bazı nüanslarla. pudra şekeri konuluyor, içindeki muhallebi yerine göre sakızlı filan oluyor. çok lezzetli bir şey, şiddetle öneririm.
  • selanik'te yediğim tatlı, tarçınlı börek. bunun peynirli çeşitleri de varmış. ben bu creamy dediklerine aşık olduğum için diğerlerini denemedim.
  • ismi etimolojik olarak pogaca ve focaccia ile ayni kokenden gelir.
  • galaktaboureko benzeri leziz bir yunan tatlisi. bugatsa'nin ozelligi; galaktabourekoda kullanilan hazir yufkanin aksine, genelde hamuru elde acilir.

    (bkz: https://www.google.com/…axoecb0qaw&biw=1745&bih=948)
  • şerbetsiz galaktoboureko.

    ben sahurları iftarlardan daha çok severim. her gün iftardan sonra mutlaka, sahurda ne yapsam ne yesem diye bir litre kahve demleyip düşünmeye başlarım.

    hamur işinin olmadığı bir dünya benim için bomboş olacağından, kalori deryalarını göğüsleyip her gün bir şeyler yapıyorum.
    dün gece selanik usulü ıspanaklı börek yapmıştım ki bu börek önce atamın sonra benim favorimizdir.

    zübeyde hanım içine peynir mi koyardı herkes gibi yoksa sade mi yapardı bilmem ama ben süt koyarım, bu aşamada fırına ve fırını yönetişinize çok dikkat etmek gerek çünkü hafif ıslak iç, böreği hamur yapabilir, oysa bu böreğin özelliği çıtır oluşudur.
    üstüne susam, çörek otu bir şey serpilmez.

    neyse gezelim görelim programına çevirmeden, bugün aklıma bougatsa düştü.
    yunan'da filo dediğimiz ama bizim bildiğimiz baklava yufkası ile yapılır.
    iç dolgusunda irmik olur.
    kullanılan süt yağsız, tereyağı ise tuzsuz olmalı.
    mutlaka vanilya koyuyoruz.
    uzun bir dikdörtgen yufkanın içine kremayı koyup katlaya katlaya giderek küçük dikdörtgen porsiyonluk dilimler şeklinde yapabileceğiniz gibi bir bütün tepsi yapıp börek usulü kare dilimleyebilirsiniz.

    üzerine pudra şekeri ve tarçın ile kahveli, tatlı kahvaltılarda tercih edilir.
    kimi zaman dilimlerin üstünde karanfil görürsünüz.
    muhallebisine damla sakız katıldığını görürsünüz.
    içine mizithra peyniri eklendiğini görürsünüz.

    her şekilde güzel, az şekerli bir tatlı alternatifidir.

    ama gel gör ki, her sene bir tatlıyı patlatıp bougatsamın kendisini ünlü yapmayan tatlıcı lobisine o konuda ben de çok kırgınım.

    ayrıca siz dediğimi yapın yaptığımı yapmayın, ideal bir sahur alternatifi değildir, sonra bana gelip yok susadım yok doymadım demeyin.

    haydi öptüm, kaçtım, kahvem soğudu.
  • bildiğin küt böreği.
    görsel
  • kahvaltıda mükemmel giden şerefsiz. yanında yunan kahvesi ile.
    tavsiyem chania tarafına giderseniz bougatsa chania'da yiyin.
  • gece gece aklıma düşen tatlıdır. kendisiyle tanışmam, istanbul'da çalışırken yeşil pasaport almam üzerine "dur bakim gerçekten çalışıyor mu!?" diyip arabaya atlayarak yunanistan sınırını rahatlıkla geçmen üzerine ordan da hızımı alamayıp (bkz: tasos adası) 'na kadar gitmemle olmuştur. sabahın köründe varmıştım ki hâli ile yol acıktırmıştı ve öylesine ilk bulduğum pastane tarzı kahvaltı sunan mekana attım kendimi. baktım herkes kahve ile bundan yiyor etrafımda. gelen garsonun "hoşgeldin komşi, ne istersen?" diye sorması üzerine diğerlerini işaret edip "aynısından" demem üzerine o masama ilk gelio konulduğu sahneyi hiç unutamıyorum. nasıl bir lezzet bu böyle diye düşünerek tabağın dibini gördüm. sağolsunlar porsiyonlar o kadar büyüktü ki ikinciyi yiyebilmek için ertesi sabahı dört gözle beklemek zorunda kalmıştım.
    herkesin damak zevki aynı olmamakla birlikte, yine de eğer yunanistan'a gidilirse bir denenmesini öneririm (ama sıcak ve taze olacak). şimdiden afiyet olsun.
  • üzerine şeker ve tarçını da boca edince efsane lezzetlerim arasına giren, ince çıtır katkat biraz yağlı hamur içinde harika kremalı börek.

    gün itibariyle bogatsa coffee tea lemonidis'te 125 gr.lık porsiyonu 2.5 avro. yolunuz kavala'ya düşerse burayı cidden tavsiye ederim. bu arada peynirli, ıspanaklı börekleri de harika.
hesabın var mı? giriş yap