• en önemli yorumlardan biri gelsin: karl richter, uzaya çıkan kayıt

    bu eserlerin bahsi gecen brandenburg bolgesinde calinmadan kutuphaneye kaldirildigini da not duselim. senin sallamayip calmadigin eser devran doner boyle seni donunda sallar brandenburg. akilli ol akilli.
  • otomatik portakal'daki alex'in "dinlendirici" olarak nitelendirdiği, bir yandan da içindeki şiddetin tetiklenmesine neden olan eser.
    edit: bazi okurlar tarafindan vasitasiyla iletilen tepkilere istinaden filmde degil romanda oldugunu belirtmek isterim.
  • nick drake'in antidepresan haplarını alıp bir daha hiç uyanamayacağı uykusuna daldığı esnada pikabında dönmekte olan plak aynı zamanda..
  • nasıl ki, wittgenstein'ın, ablası için tasarladığı eve "mantık olup çıkmış bir yapı," diyorlarsa, brandenburg konçertolarına da pekala "matematik olup çıkmış besteler," denebilir. tabii, bunu söylerken en ufak bir küçümseyici imada bulunanın aklına şaşmak lazım, o ayrı.
  • 5. koncertonun ilk kisminin asiri derecede kompleks oldugu eser(ler). nedense dinlerken merhameti, sevecenligi, güzelligi, iyiligi cagristirir. klavsen ile oyle garip seyler yapilmaktadir ki, dinleyeni saskina cevirebilir. sonlara dogru klavsen resmen delirmeye baslar, ve delirir.

    insana tek basina klavseni sevdirebilecek bir eserdir, bach'in en iyilerindendir.
  • söylentiye göre sürekli orkestrasının çok iyi olmasıyla övünen brandenburg bölge valisi christian ludwig'ın ısmarlaması üzerine bach'ın çalgı partilerini özellikle çok zor yazdığı konçerto grossolar. özellikle 5. konçertodaki uzun klavsen kadansı daha sonra klasik dönem konçertolarında görülecek olan virtüözite kadansların habercisi olması açısından önemlidir.
  • bach'ın pek çok eseri gibi bu konçertolar da içinde bir dizi matematiksel gizem içermektedir.

    özellikle iki nolu konçertonun birinci bölümünde (allegro), fibonacci dizisini görebilirsiniz. bir flüt girer ardında bir keman sonra ikisi birlikte, sonra bir diğer enstrüman daha eklenir ve bu şekilde eserin sonuna doğru tüm orkestra dizi dizi eklenmiş olur. tıpkı fibonacci dizisindeki gibi sırayla 1-1-2-3-5... dizilirler. ayrıca çoğu eserinde olduğu gibi sürekli benzer temanın farklı matematiksel varyasyonları tema olarak çalar. bazen o kadar değişik varyasyonlar ortaya çıkar ki, aynı notalar çalındığı halde eser bir anda farklı bir yapıya bürünür.

    fibinacci dizisinin notalara bürünmüş hali

    dipnot: bach dinliyorsam her zaman "musica antiqua köln" gurubundan dinlerim. çünkü bach'ın orijinal el yazmalarını kullanırlar. bu yüzden bach'ın tarzına en yakın çalanların onların olduğunu düşünmekteyim.

    bir de tanım ekleyeyim; barok dönemde disco müzik olsaydı, iki nolu konçerto'nun allegro bölümü tam da bu tanıma uyardı.
  • 2 numara olanının milyonlarca yıl sonra bile uzayda çalacağı konçerto serisi.

    (bkz: voyager 1)
  • bach bu eserleri "six concerts avec plusieurs instruments" olarak adlandırmış, ve ilk olarak philipp spitta'nın 1873'te yayımlanan bach biografisinde bu isim kullanılmıştır.
  • 2 numaralı konçertosu voyager uzay aracinda uzaya gonderilen muzikler arasında yer alan eser.
hesabın var mı? giriş yap