• dün gece uyumadan önce kafama takılan sorunsal. sadece türkiye onbinlerce(bilmiyorum sayısını, sallamış olmayayım) mühendis var. mühendis dediğin projeler yapan, bir şeyler üreten insanlar değil midir? keza programcılar, yazılımcılar da öyle. e ne yapıyor bu insanlar, bunca eğitimli iş gücü? uçan arabaları geçtim, son yıllarda telefonlar-bilgisayarlar dışında hayatımıza giren ve fark yaratan büyük radikal şeyler oldu mu?

    napıyosunuz lan siz?

    edit : ne çok kişi başlığa takılmış yahu. günlük hayatımda böyle konuşmuyorum arkadaşlar, sadece formata uysun, azcık şakalı komikli olsun diye bu şekilde açtım. onlarca emsali var zaten, kısa bir arama ile görülebilir. saatli bomba gibisiniz vallahi, dokunan yanıyor.

    bir de bu öğretmenlere uygulanan sistematik psikolojik şiddet gibi bir sorma şekli değil, ''ne iş yapıyonuz lan dingiller'' demiyorum. sadece merak ettim.

    edit 2 : bazı entrylerde yandaş olduğuma dair imalar, gidin devlete sorun, siz şöylesiniz siz böylesiniz diye yaftalayanlar olmuş. üstüme iyilik sağlık hayatımda ilk kez yandaş olmakla itham ediliyorum. ne bu şiddet ne bu celal a dostlar, sizi azıcık aklıselim olmaya davet ediyorum.

    bir edit daha : sadece türkiye'deki mühendisleri kastetmediğimi eklemek isterim. ayrıca alınacak bir şey yok yahu, neden her şeyi kişiselleştirip agresifleşiyorsunuz inanın anlam veremedim.
  • (bkz: duz adam)
  • iş arıyor olabilir.
  • bütün mühendislerin yaratıcı olması gerektiği sanrısına kapılmış olan kişilerin sorusu. şimdi ana mühendislik dalları şeklinde değilde şirket pozisyonları içerisinde bu arkadaşların en basit düzeyde oldukça dar anlamda (tabiki daha fazlasını yapıyorlar) yaptıklarına bakalım:

    ar&ge mühendisi - evet bu arkadaşlar bulundukları sektördeki yenilikleri araştırmaktan ve geliştirmekten sorumlu yapıyorlar mı diye sorarsan, bilmiyorum ama neden olmasın?
    dizayn mühendisi - bu arkadaşlar yeni bir şeyler dizayn ediyor
    üretim mühendisi - seri üretim koşullarında üretimin sorunsuz gerçekleştirilmesi ve optimizasyon çalışmaları
    kalite mühendisi - parça onay süreçleri, oluşan kalite hatalarında problemin çözümü için koordinasyonun sağlanması için destek işler.
    sürekli iyileştirme / yalın üretim mühendisi - iyileştirme çalışmaları, kaizenler, optimizasyon vb gibi iyinin daha iyi olması çalışmalarını gerçekleştiren arkadaşlar.
    proje mühendisi - seri üretim öncesi müşteri ile kontakt halinde olan tüm makine ekipmanların devreye alınması sürecini takip eden ve seri üretime geçişte bir süre daha üretime destek veren arkadaşlar.
    bakım mühendisi - makine ekipmanlarda çıkan arızaların giderilmesi için organizasyonların gerçekleştirilmesi, toplam verimli bakım, kestirimci bakım vb gibi bakım sistemlerini planlayan ve gerçekleştirilmesini sağlayan mühendisler.
    lojistik mühendisi - ambar yönetimi ve depo optimizasyonu, tedarik sürecinin dizaynı ve yönetimi gibi konularda çalışan arkadaşlar
    satınalma mühendisi- tedarikçi seçimi ve yönetimi, tedarikçi geliştirme çalışmaları, tedarikçi denetimleri, fiyat çalışmaları vb çalışmaları gerçekleştiren mühendisler
    tedarikçi kalite mühendisi - tedarikçilerden kaynaklanan hatalar için fabrika ve tedarikçi arasında iletişimin sağlanması, tedarikçi adına fabrika içi ayıklama, rework faaliyetlerinin düzenlenmesi ve tedarikçilerin aksiyonlarının kontrol edilmesi, tedarikçi parça onay süreçlerinin yönetilmesi gibi işleri yapan mühendisler
    satış mühendisi - en basit anlamda fizibilite çalışmalarını yürüterek parça fiyatlarını belirleyen arkadaşlar.

    vb vb. kısacası mühendisler bir dünya iş yapıyor. bunlar aklıma gelen ilk örnekler kurumsal bir fabrikada çok daha fazla pozisyon ve buna bağlı iş tanımı vardır. hatta benim bahsettiğim bu iş tanımları çok basit düzeyde ve dardır. mühendis dediğin adam yalnızca dizayn yapmaz çok fazla şey yapar.
  • (bkz: dünya kurtarması)

    nasıl daha çirkin yazsam bilemedim :)
  • türkiye'de çoğunlukla kolej-ön lisans seviyesi işler yaparlar over qualified pozisyonlarda çalışırlar. şanslı olanları da gerçekten adam akıllı şeyler üretir.
  • hidrolikçi bir inşaat mühendisi olarak link verir kaçarım:

    deriner barajı
    kıbrıs su temin projesi
    yusufeli barajı

    bunlar gibi onlarca proje yapıldı ve yapılıyor.
  • (bkz: kaldırım mühendisi)
    üniversitelerimizin çoğu pek çok mühendislik bölümünde verdiği eğitim işte bu. elektrik elektroniklere laf yok. adamlar aşmış
hesabın var mı? giriş yap