• profesyonellikten uzak,hapishane görüntülerinden mahkumların anılarına geçişler amatörce.carandiru iyi bi malzemeymiş sinema için, tabi malzemeyi iyi kullanabilen bir yönetmenin varlığından söz edebilseydik (bkz: fernando meirelles).dublajlı halini izlemiş olmam bu şekilde düşünmeme neden olabilir ama adının cannes'da anılmış olmasına hiç tahammül edemiyorum.
  • bir başka gerçek hapishane filmi için:

    (bkz: attica)
  • brezilya'nin en buyuk kentlerinden sao paolo'da, carandiru cezaevinde 13 yil once yasanan katliam, brezilya'da polisin uyguladigi siddete karsi savasanlar icin bir anlamda sembol niteliginde. insan haklari orgutlerine gore, bu davayla, brezilya hukumetinin, polisin dokunulmazligina son vermeye ne kadar istekli oldugu sinaniyor.

    katliam, polisin bir ayaklanmayi bastirmak amaciyla cezaevini basip silaha basvurmasi sonucu meydana gelmisti. insan haklari orgutleri, emri veren polis muduru, yarbay ubiratan guimaraes'in, 632 yil hapis cezasina carptirilmasini memnuniyetle karsilamislardi. gimaraes, tutuksuz yargilanmasindan yararlanarak secimlere girdi ve eyalet meclisine secildi.

    secim numarasi 111'di - yani katliamda olen tutsaklarin sayisi.
    secilmis bir milletvekili olarak, eyaletin ust duzey yargiclarinin olusturdugu en ust mahkemeye cikma hakki elde etti.bu mahkeme, jurinin mahkumiyet kararini celiskili oldugu gerekcesiyle bozdu.

    iddia makami, simdi davayi federal mahkemeye tasimayi planliyor. insan haklari orgutleri ise karari kinadi. brezilya'da ulusal insan haklari hareketi'nden ariel de castro, kararin brezilya hukumeti acisindan "kucuk dusurucu" oldugu yorumunu yapti.

    katliama karismakla suclanan 84 polis memurundan biri bile bugune dek yargi onune cikarilmis degil.
    (bbc, sao paulo)
  • filmde geçen olayların tarihi, 2 ekim 1992'dir.
  • --- spoiler ---

    (bkz: orantisiz guc kullanimi)

    --- spoiler ---
  • oldukça başarılı bir hapishane filmi. siyasi göndermeleri gözden kaçmamalı.
  • kedi köpekli sahnesi ile unutulmazlar arasında yer alan film. kedi ile köpek birbirini koklayıp uzaklaştığı ortamda insan insana bunları yapar mı lan dedirtir.
  • yönetmeni hector babenco olan brezilya yapımı bir filmdir. oyunculukların son derece gercekci olmasi, yapay olan hiç bir diyalog barındırmaması, aşırı gerçekçi hapishane atmosferi ve brezilya sinemasına özgü çekim detaylarıyla oldukca etkileyicidir.

    --- spoiler ---

    polislerin hapishanedeki isyanı bastırdıktan sonra yerlerin kan gölüne dönmesi ve bu kanların umarsızca herhangi bir temizlikmiş gibi köpüklü sularla temizlenmesi, bu kanlı suların yavaş yavaş merdivenlerden akıp gitmesi filmdeki unutulmaz sahnelerden biridir.

    --- spoiler ---
  • gerçek olması istenilmeyecek kadar gerçek bir film. hastalıklı ilişkiler, çılgınsı davranışlar, paramparça aşklar, temiz kalmayı başarabilmek için direnenler, dibe vurmuş insanlar ve gözünü kan bürümüş bir otorite. polisler ellerinde otomatik silahlarla hapishane koridorlarında önüne geleni öldürürken, hayatta kalabilmek için zeka ve güçten daha fazlasına ihtiyaç duyarsınız... o da belki bir parça şans ya da hapishanede evlenen çiftin söylediği gibi belki de bir parça aşktır.

    özellikle filmin bir sahnesinde, polis operasyonunun ardından tüm koridorlar kan ve cesetlerin uğultusu altında inlerken, bir polis köpeği mahkumlardan birinin kedisiyle karşı karşıya gelir ve tuhaf bir şekilde kediye saldırmak yerine sessizce onu koklamayı yeğler. işte bu sahne yaşanan tüm şiddeti var gücüyle lanetleyen çok güçlü bir sahnedir. insanların hayvanlardan daha hayvan olabileceğinin en bariz ve en trajik yorumudur.
hesabın var mı? giriş yap