• kadın bir arkadaşımın başından geçen bir olay, kendi klavyesinden:

    "az önce bir çay ocağına dalıp çay istedim. pek şaşırdılar ama getirdiler. herhalde kahvehane gibi bir şey burası. ama olsun, müşteri velinimettir. erkek egemen toplum nolacak diye içimden söylendim. hesabı ödemeye sıra gelince almadılar. meğer taksi durağıymış. adamların durağına girip oturmuş, çay küllük filan istemişim. :))"
  • işletmecileri prensip insanıdır.
  • sadece elini kaldırarak elemana ne istediğini ifade edebileceğin nadir yerlerden biri.seviyorum böyle basitlikleri.az ama öz.
  • emniyet ve jandarma'nın birbirinin görev sahasında yakaladıkları suçluları değiş-tokuş yaptıkları yerlere denir. burada, suçlularla beraber hatıra fotoğrafı ve adetten olduğu üzere bir de kısa film çekilir.
  • anadoluda hala pek bir yaygin olan esnaflik turu. esnafin cok oldugu carsi iclerinde, mahallelerde kurulan cay ocaklari ile mahalle esnafina cay servisi verildigi gibi, iki uc dandik masa ve hasir tabure ile seyyar musterilere de hizmet verebilmektedirler. musterilerine verdikleri hizmetler arasinda cay,oralet kahve disinda domino,aznif ve tavla da bulumaktadir. mahalle arasinda kucuk bakkal dukkani olabilecek bir dukkanda kurulu illegal kahve de diyebiliriz. sagladiklari ucuz cay, ocakcinin sinir bucak tanimadan en uzaktaki esnafa cay goturebilmesi ve bunu sogumadan yapabilmeyi basarmasi ve ille de kurulu diafon teskilati ile efsane olan bir esnaf koludur.
  • yıllarca komandoluk yaptıktan sonra işletmesi en keyifli olandır. işhanında bütün dükkanlara girer çıkarsın. herkesin sevgilisi olursun. o cızırtılı iğrenç kapalı devre hoparlörün yaylı butonuna basıp ne dediği anlaşılmayan siparişi tahmin etmeye çalışmak pek keyiflidir.
  • sürekli çay demlenmesinden mütevellit en taze ve en lezzetli çayların içildiği yer.

    evvel zaman içinde, kalbur saman içinde babamın geçirdiği kaza sonucu aileme bakma yükümlülüğüm olduğu zamanlar, çocuk sayılabilecek bir yaşta çay ocağında çalışmıştım. bu üst düzey lezzette çay yapılan yerler genellikle han girişlerinde olan köhne yerlerdir. gelelim kimsenin sizlere vermeyeceği o kutsal bilgiye.

    çay ocaklarında, bardakların sürekli deterjanla yıkanmadığını biliyorsunuzdur. bilmiyorsanız da artık öğrendiniz. bunu bir yer için söylemiyorum. bu durum çoğu kıraathanede de böyledir (çoğu diyorum ama temiz ocak ve kıraathaneler de var). boşlar yuvarlak tepsiyle (hani o içinde çay varken döndürülen tepsi) toplanır, içinde çay kaşığı varken suyun altında iki ovuşturulur ve temiz bardakların arasına konur. ama haklarını yiyemem. kapanışta tüm bardaklar ve çay kaşıkları, çamaşır suyu dolu kovanın için atılarak günlük hijyen bakımı yapılır.

    afiyet olsun.

    not: cafelerde durum farklı. kirli bardaklar sürekli bulaşık makinesiyle yıkanıyor.
  • kurması maliyet açısından en kolay iş türü...
  • eskiden sikca rastlanilan ama $imdilerde pek bulunmayan mekanlar.. caylari oyle guzel ve ucuz olur ki insan ictikçe içer..
  • muhtemelen ülkemizde outsourcingin en eski ve verimli kullanıldığı alandır.

    edit: şimdi bir outsourcing projesi olarak çay ocağı diye başlık açmak vardı ama..
hesabın var mı? giriş yap