• senaryosunun yaziliminda 20. ve 21.yy in en onemli teorik fizikcilerinden ve black hole cosmology uzmanlarindan (belki de hawking öldugunden beri en onemlisi) biri olan kip thorne un danismanlik yaptigi bir filme sacmalik veya zirva demek, kusura bakmayin ama sadece ego sahibi olmaktan kaynaklanmiyor, boyle bir cumleyi kurmak ayni zamanda biraz haddini bilmezlikdir kanimca.
    kip thorne ve stephen hawking (ki cok yakin arkadaslardi) wormhole theory yi formule ederken hawking radiation u kesfediyorlar bu kesif bize kara deliklerin gercek oldugunu ispat eden cok onemli bir kesif.
    yine filmde kullanilan karadelik effecti thorne'un 1997 de yazdigi "gravitational lensing" formulunden yola cikilarak yaratiliyor. 2019 da the event horizon teleskopunun ilk defa resimlemeyi basardigi kara delik fotografi ise thorne 'un yazdigi formulun ne kadar isabetli oldugunun ispati. kip thorne ayni zamanda "ligo" yani "laser ınterferometer gravitational wave observatory" in kurucularindandir.
    uzun lafin kisasi thorne bu filmin senaryosunun bilimsel gerceklige uygun olmasi icin kendi ogrencileriyle bir takim kurup cok uzun bir sure calismitir. kendisi yaklasik 270 ödule sahiptir ve bu odullerden biri nobel fizik oduludur.
    bu cok onemli insanin inanilmaz bilimsel katkilari oldugu bir filme zirva demek bunaklik, haddini bilmezlik, simariklik gerektirir.
  • interstellar filmine bbc belgeseli muamelesi yapanları kızdıran haber. ulan alt tarafı bilim kurgu filmi. fiziğe de kimyaya da anasının bilmemnesine de aykırı şeyler olacak. celal efendi de konuyu pek ciddiye almış, karşı cenah ta.
  • başıma bir şey gelmeyecekse hocama bu konuda katılmak istiyorum.
  • https://youtu.be/jxhkzfu7sj4

    işte böyle... eğitim cahilliği almıyor. buradaki cahillik eskiye biat etmek, dar görüşlülükten çıkamamaktır. sen jules verne överken, yeniye zırva ve saçma sapan derken anlıyoruz biz senin nasıl bir balon olduğunu.

    fatih altaylı filmi izlediniz mi diye sorduğunda izledim diyemiyor sonradan itiraf ediyor ahahahah. utanma canım, nostaljin jules verne'ne bir şey olmaz ahahaha. filmi bile anlamamışsın. görmekten aciz insan nasıl bilim insanı oluyor hayret.

    nolan kardeşler dünyanın en ünlü fizikçileriyle oturup, görüş alıp bu filmi çekti. filmi izleyen dünyaca ünlü bilim insanlarının olumlu yorumlarını oku önce canım şu her şeyi ben bilirim kibrinden sıyrılıp. bu filmi üniversitede derslerinde gösteren dünyaca ünlü fizikçiler var. izafiyet daha basit ve bu kadar güzel anlatılamazdı diyen fizikçiler var. (bkz: interstellar) başlığına gidin, hepsini yazmış yazarlarımız.

    ama burada mesele; ufuk açan, sınırlarınızı zorlayıp, tıpkı geleceğe dönüş filmi gibi dünyaya ilham olmaktır. hayal gücünün sınırlarını zorlayıp "gösterebilmektir."

    evet, göstermek. buraya dikkat;

    kara delikler, evrenin en büyük sırrı. bırak içi hakındaki sırrını onu dışarıdan bile göremiyoruz. kara deliğin bir fotoğrafını çekebilmek için bile bilim insanları yıllardır uğraşıyor. hazırlanan görseller o kadar basit ve kötü ki hayal kırıklığına uğruyorsunuz. ama yapılacak bir şey yok. çünkü kara deliği hiç göremedi insanlar. görülen şey sadece yuttuğu cisimler.

    işte interstellar filmi size bir kara delik gösteriyor. çiziminde, hazırlanmasında bilim insanları tarif ederken görebilirsiniz videolarda. oğlum düşünün lan, kara deliği sanatsal olarak çekecekler ve bilim insanları tarif ediyor. muhteşem bir şey değil mi bu? heyecan verici değil mi? bilim ve sanat, hayal gücü ve yaratıcılıkla buluşuyor. yetmiyor hiçbir bilim insanının bile içinde neler olduğunu bilmediği bir kara deliğe sokuyor sizi nolan kardeşler.

    bir daha söylüyorum, kara deliği gösteriyor. bunun için bile gelmiş geçmiş en iyi bilim kurgu filmlerinin başında olacaktır interstellar. bu çökmüş yıldız kütleleri benim için inanılmaz merak konusuydu. bütün belgeselleri izledim, yapılan çizimlere baktım. ama hepsi basit ve kötü işlerdi. bu yüzden filmin o sahnelerini, uzay aracından kara deliğe bakış sahnesini vs. hep izlerim. kendimi onun yerine koyarım. içine atlama sahnesini seyrederken zaman durmuştu benim için. hayal gücüm yetmedi olacaklara.

    filmden önce biz kara deliği yakından göstereceğiz, içine de gireceğiz deselerdi ne olurdu bir düşünün. kim cesaret edebilirdi buna?

    bu dar görüşlü, kendini bilim insanı sanan celal şengör mü danışmanlık yapabilirdi? onda öyle yaratıcılık, hayal gücü, ileriyi görebilme potansiyeli mi var? ahahaha

    anca her şeyi papağan gibi ezberleyip ona buna bok at sen. hayal gücü ve yaratıcılığın ötesine geçenlere laf etme sakın. senin potansiyelin buna yetmez. jules verne'i överken onun aslında bilimin o zamana kadar ortaya çıkardıklarını öğrenerek geleceğe muazzam bir şekilde baktığını anlayamamışsın. interstellar da bunu yapıyor. fizikçilerden her şeyi öğrenip bize daha önce hiç görmediğimizi göstermeye çalışıyor.

    süslü laflara kanıp kimseyi gözünüzde büyütmeyin gençler. dünyaca ünlü fizikçilerin referans olduğu, daha önce hiç görmediğimiz evrenin sırlarını göstermeye çalışan ve bunu da en iyi şekilde yapmış bir bilim kurgu filmine saçma, sapan, zırva diyenlere de asla vakit ayırmayın. kitap okuyun o zamanlarda. okurken bir ara da interstellar'daki solucan deliğini gösteren, sana bu deneyimi en iyi şekilde yaşatan nolan kardeşlere de minnet duyun, saygı duyun. geleceğe dönüş filminde 100 tane hata buluruz istersek ama o film çocuklara, yarının bilim insanlarına ilham oldu. ufuklar açtı. bilimin serüvenine inanılmaz katkılar yaptı. jules verne gibi. bu kitaplar ve filmler bizim için çok değerlidir. en kötü saygıyı hakediyorlar.

    beğenmemek başka bir şeydir ve kimse buna bir şey diyemez. ama bu şekilde saçma sapan zırva demek tam anlamıyla cahillik, dar görüşlülük, eski kafalılıktır.
  • celal'in dediklerini niye bu kadar ciddiye alıyorsunuz ki bok yedim hatunun sütun gibi bacaklara baktım sınıfta kızın götünü tokatladım falan diyen biri. ilgi çekmek için bir şeyler söylüyor adam
  • başka birkaç zırvaya da biz göz atalım:

    the lord of the rings
    star wars
    harry potter
    inception
    back to the future
    the matrix
    the green mile
    the terminator

    peki hepsinin ortak noktası nedir? bildiniz, bunlar belgesel değil film. bazısı kitaptan uyarlama, bazısı özgün senaryo ama hepsi kurgu.

    celal hocam'a saygılar.
  • celal abi uzay mühendisi, astrofizikçi filan da oldu herhalde, haberimiz olmadı, hayırlı olsun...

    (bkz: herbokolog)
  • gerçekten ne kadar salaksınız lan sabah sabah,kimse filmin tamamı gerçektir bilimseldir demiyor yahu. gelmis ama kütüphanede kitaplar düşüyor ehe ehe bu mu gerçek diyorsunuz.kara delik modellemesi ve etkisi gerçeğe en yakın hesaplanmış film olduğu için bilim çevresinde kabul görüyor. sinemasever olarak bizim de işimize geliyor uğraşmış adamlar işte.

    ama adamlar bir tek türkleri hesap edememiş. türkler halkı kendi kafasına yatmayan yada anlamadığı her şeye zırva falan der. o filme danışmanlık yapan fizikçiler diplomasını yırtsın atsın amk
  • celal şengör’ün giydiği takımı, papyonunu, oturuşunu, sakalını, gözlüğünü beğenmediyseniz rahat rahat yazın çizin, başlık bile açın buralarda.

    ama interstellar’a, yani endüstrinin eğlendirip para kazanmak için yaptığı bir fantezi ürününe “zırva” dedi diye karadelik uzmanıymış gibi atlamayın, biliyormuş gibi burun kıvırmayın..
hesabın var mı? giriş yap