527 entry daha
  • senaryosunun yaziliminda 20. ve 21.yy in en onemli teorik fizikcilerinden ve black hole cosmology uzmanlarindan (belki de hawking öldugunden beri en onemlisi) biri olan kip thorne un danismanlik yaptigi bir filme sacmalik veya zirva demek, kusura bakmayin ama sadece ego sahibi olmaktan kaynaklanmiyor, boyle bir cumleyi kurmak ayni zamanda biraz haddini bilmezlikdir kanimca.
    kip thorne ve stephen hawking (ki cok yakin arkadaslardi) wormhole theory yi formule ederken hawking radiation u kesfediyorlar bu kesif bize kara deliklerin gercek oldugunu ispat eden cok onemli bir kesif.
    yine filmde kullanilan karadelik effecti thorne'un 1997 de yazdigi "gravitational lensing" formulunden yola cikilarak yaratiliyor. 2019 da the event horizon teleskopunun ilk defa resimlemeyi basardigi kara delik fotografi ise thorne 'un yazdigi formulun ne kadar isabetli oldugunun ispati. kip thorne ayni zamanda "ligo" yani "laser ınterferometer gravitational wave observatory" in kurucularindandir.
    uzun lafin kisasi thorne bu filmin senaryosunun bilimsel gerceklige uygun olmasi icin kendi ogrencileriyle bir takim kurup cok uzun bir sure calismitir. kendisi yaklasik 270 ödule sahiptir ve bu odullerden biri nobel fizik oduludur.
    bu cok onemli insanin inanilmaz bilimsel katkilari oldugu bir filme zirva demek bunaklik, haddini bilmezlik, simariklik gerektirir.
229 entry daha
hesabın var mı? giriş yap