• hiç sevemedim cesar franck eserlerini. bana hep fazla depresif ve iç karartıcı gelmiştir. anlaşılan tek sevmeyen ben değilmişim; mustafa kemal de hazzetmemiş hiç. 1930 civarlarında izmit körfezine demirleyen gülnihal vapuru'nda etrafındakilerle birlikte akşam yemeğine oturan mustafa kemal'e, tutmuşlar cesar franck'ın piano quintet'ini çalmışlar. ee be abiciğim yapılacak iş mi şimdi bu! insanın iştahı kesilir; zaten kesilmiş de. daha eserin giriş bölümü bitmemişken mustafa kemal etrafındakilerle muhabbete başlamış. bunu gören piyanist cemal reşit rey de artık nasıl sinirlendiyse, 33 yıl sonra atatürk'ün müzikle alâkası yoktu diye yazı döşenmiş. (bkz: atatürk ve müzik/@lairocse) hadi onun müzikle alâkası yok diyelim, ee be kardeşim cesar franck'ın hiç mi suçu yok! cık cık cık.
  • sakallı filozofların sakalsız filozoflara göre genelde daha iyi olması gibi; sakalsız bestecilerin sakallılara göre genelde daha iyi olması gibi bir durum vardır arkşlar. cesar abimiz böylesi bir durum baz alındığında, maalesef, iki arada bir derede kalmış bir isimdir.
    favoriyi kesseydi konumu çok farklı olurdu: https://www.youtube.com/watch?v=rshtuyqfm8e
  • adları pek anılmasa da yaylı çalgılar dörtlüsü, piyanolu beşli, bir de "psyche" senfonik şiirinin başyapıtları arasında ön sıralarda yer alması gerektiğini düşündüğüm cesar franck'ın, hercule poirot ile ortak bir yanı vardır : her ikisi de belçikalı olmalarına karşın fıransız sanılırlar.
  • senfonisinde ingiliz kornosunu one cikararak zamaninda tepki almistir. diger aletlerin yaninda cirkin ordek yavrusu konumunda olan bu uflemelinin ikinci bolumde edecek bir cift lafi vardir.
  • 1822 yilinda liege de dogmustur. babasi tarafindan bir piano virtuozu olarak yetistirilmek istense de paris konservatuarinda bir piyanist olarak basarisiz olunca kompositor olmaya karar vermistir.
    onemli eserleri ;
    symphony in d minor
    variations symphoniques
  • armoni konusunda cok ciddi sorunlari oldugunu dusundugum besteci.

    (bkz: prelude, chorale and fugue)
  • la minör keman sonat'ı fazlasıyla bunlu ve güzel olan besteci. bu sonatı chopin falan yazmış olsaydı öve öve bitirilmezdi gibi geliyor.
    hak ettiği değeri pek görmeyen bir besteci buyrun hakkını verin https://www.youtube.com/watch?v=dilpaqmcklk
  • fransız besteci ve orgcu. güçlü bir teknikle işlenmiş romantik yapıtlar vermiş, bir eğitmen olarak da fransız müziğini etkilemiştir.

    başlıca yapıtları:

    orkestra müziği:
    - les eolides, 1876, senfonik şiir
    - le chasseur maudit, 1882, senfonik şiir, (lanetlenmiş avcı)
    - les djinns, 1884, senfonik şiir, (cinler)
    - variations symhoniques, 1885, (senfonik çeşit-lemeler)
    - re minör senfoni, 1888; psyche, 1888, senfonik şiir.

    oda müziği:
    - piyano ve yaylı çalgılar için beşli, 1879
    - piyano ve keman için sonat, 1886
    - re majör yaylı çalgılar dörtlüsü, 1889.

    vokal müzik:
    - ruth, 1846;
    - üç motet, 1858;
    - les beatitudes, 1879, 8 bölümlü oratoryo, (mutluluklar).

    piyano için müzik:
    - prelude;
    - choral et fugue, 1884;
    - prelude, aria et final, 1887.

    org için müzik:
    - altı parça, 1862;
    - üç parça, 1878;
    - üç koral, 1890.
hesabın var mı? giriş yap