• büyük bir yanılgıdır.

    chp, sol bir parti olarak tasarlanmamıştır, kurulmamıştır, işlememiştir. bir dönem sola yakın durup oy almıştır, şimdi de "ulusalcılık" zırvasına sığınıp oy almaya çalışmaktadır. baykal solcuyum dese de bir halt farketmez.

    anti-emperyalizm solun içine milliyetçiliği malesef soktu. sosyalizmi sınırların arkasına mahkum etmek, tek ülkede sosyalizm, bürokrasi vs derken en has faşistler solcuyuz diyebiliyor. türkiye'de tek örnek değil, nasyonal bolşevik parti var mesela rusya'da. http://en.wikipedia.org/…i/national_bolshevik_party emperyalizme karşı mücadelenin sınırların içine sıkışması milliyetçiliği tetikliyor.

    cehape'nin işçi sınıfıyla, azınlıklarla, ezilenlerle, kadınlarla, toplumsal cinsiyetle, mülkiyetle, bölüşümle, öğrencilerle, çiftçilerle, yasaklanmış dillerle, devletin cübbe ve postalıyla ezdikleriyle bir derdi yok. cehape, tüsaid'ın bir dediğini iki etmez, madımak'taki kıyımda (iktidarda olmasına rağmen-adı farklı da olsa aynı parti) ses veremez, türklük diye sınırları belirsiz bir tanımı düşünceyi açıklama hürriyetinden öne koyar, bahçelievler'de 7 tipli öğrenciyi elbise askısıyla boğan, kurşun sıkıp öldürenlerle ve binlerce solcu genci katledenlerle koalisyona yeşil ışık yakar.

    bezmimize kadar gelip, ensemize 3 kurşun sıkan faşizm, tek tek herkesi öldürme planları yaparken, cehape denkleminin öbür tarafı mhp'dir. baykal, bed sesiyle solcuyum dese ne farkeder, demese ne farkeder...
  • baskın oran'ı solcu sanmaktan çok daha aklı başında bir davranıştır. sosyal demokrasi bir sol duruştur. cumhuriyet halk partisi, 22 temmuz seçimlerine, hiçbir partide benzeri dahi olmayan pırıl pırıl, ilerici ve son derece ayrıntılı bir programla girmektedir.
    http://www.chp.org.tr/secim2007/index.php
  • (bkz: chp'yi solcularin partisi zannetmek)

    ek olarak:
    (bkz: chp'yi sol saymak sola hakaret olur)

    gibi basliklarda daha once incelenmis konu...
  • chplilere solculuk öğretme yetkisinin kendisinde toplanmadığını anlayan insanların yaptığı şey. yanlış bir sanrı değildir netekim.

    edit: dikkat ediniz çok gizli bkz'a. şahsı muhterem de öyle sanıyordu nitekim.

    yıllar sonra gelen edit: chp'yi ben de yeteri kadar solcu bulmuyorum. ama bu şahsi kanaatim sadece. benim kızdığım nokta, kendini neyin solculığu belirli bir kıstasa dayandırmadan yapan kişiler.
  • psikiyatristlerin şizofren tanısında kullanmaya başladıklar yeni ölçüttür.
  • akp'yi demokrasi yanlısı, özgülükçü parti sanmakla eşdeğerdir.
  • efenim öncelikle söze şurdan başlamak gerekir: iki adet chpden söz edilebilir. bunlardan birincisi atatürk'ün kurduğu chp'dir. ikincisi ise tarihdeki gelişimi ile bugünkü haline ulaşmış olan chp'dir.

    (lütfen sakin sakin okuyalım. provokasyon içermeyen sadece bilgi veren bir entrydir.)

    atatürkün kurduğu chp sağcı ya da solcu değildir. orta yol, üçüncü yol vb şekillerde ifade edilen korporatizm'i benimsemiş bir partidir. parti programı dönemin ünlü korporatist partilerinin programlarının türkçeye çevirisinin harmanlanmasından başka birşey değildir.

    bu şablon alınıp türkiye şartlarına başarıyla uyarlanmıştır. korporatist yapının birebir taklit edilmesindeki en büyük etmen uygulayan geri kalmış iki küçük devleti birden bire geliştirerek devler arasına sokmasıydı. (gerçi bu iki devlet bu güçle çok can yaktı ama o sonraki dönemde).(ayrıca savunan iki partinin çok başarılı olmasıydı. oy oranı açısından.)

    hadi lan sallıyorsun diyenler için bir nokta: devlet tarafından bu söz konusu partilerin programlarının tercümeleri basılıp dağıtılmıştır. isteyen arşivlerde bulabilir.

    hatta bunların dışında korporatist sloganlar da doğrudan türkçe'ye çevrilerek ya da azcık değiştirilerek kullanılmışlardır. (türk, ögün, calış, güven; tek millet, tek devlet; denk bütçe eşit ödeme işte cumhuriyet sermayesi!!!)

    diğer olaylar:

    korporatist sistemin en önemli araçlarından biri olan planlama için devlet planlama teşkilatının kurulması.

    korporatist sistemin iç denetim mekanizması olan müfettişlik sisteminin kurulması. (devleti, bürokratları, vekilleri, kurumları ve parti-devlet bütünleşmesinden sonraki dönemde partiyi denetleyen yüksek yetkili müfettişler.)

    korporatist sistemdeki lider imajının aynen kullanılması. (burada bir ek bilgi verelim. atatürk'ün ilk soyadı öncü'idi. mustafa kemal öncü yani. fakat daha sonradan işimize yarar diye ya da atatürk'e yalakalık olsun diye herkes öncü soyadını almaya başlayınca meclis mustafa kemal'e atatürk soyadını vermiş ve bu soyadın başka biri tarafından kullanılması yasa ile engellenmiştir.)

    bu iki ünlü korporatist partinin adları italyan faşist partisi ve alman milliyetçi sosyalist işçi partisi'dir. (sakin, aman diyim devamını oku.)

    fakat atatürk chp'si bu örnekler gibi faşist (ırkçı) bir parti asla değildi. faşizm yerine toplumsal dayanışma ve uzlaşı (halkçılık / solidarizm) ilkesini benimsemiş ve özümsemiş bir partiydi.

    (bkz: solidarist korporatizm)

    şuandaki parti ise kendisini sosyalist olarak tanımlamaktadır yani solcudur. yani sanırım öyledir.

    atatürk'ün kurduğu chp derken şunu da belirtelim kuruluş yıllarındaki ortamda öyle çeviriye falan vakit yoktu. ekşın zamanıydı. biraz daha sonrasında oluyo bunlar. 1927'den sonra.
  • fazla güç yüklemesi yapmaktır. kaldıramaz patlar.
hesabın var mı? giriş yap