• robert schumann'i orkestral yapitlar bestelemesi icin en cok yüreklendirmis ve desteklemis kisidir. mesela schumann piyano koncertosunu bir nebze de clara'ya borcluyuz.
  • cocukken 'deha piyanist' olarak olarak un kazanmis, fakat kadin oldugu icin besteleri o kadar ilgi gormemis (hala da yeterli ilgiyi gormuyor), en az kocasi kadar yetenekli bir besteci/piyanist. clara schumann'in lied'lerini siddetle tavsiye ediyorum. caginin ilerisinde olan cok romantik besteci.
  • 13 eylül 1819 da leipzig de doğup 20 mayıs 1896 da frankfurt da ölen sanatçı.
  • schumann, clara "wieck" - piyanist. büyük romantik alman bestecisi robert schumann'ın karısı clara josephine schumann leipzig'de doğmuştur. babası friedrich wieck tanınmış bir müzik pedagogu ve piyanistti. ilk derslerini babasından almıştır. robert schumann'la 1840'da evlendiler.on yıl sonra besteci schumann akıl hastalığına yakalanarak öldü. özellikle büyük besteci johannes brahms'a yakın bir dostlukla bağlıydı. bir yandan konserler veriyor, bir yandan öğretmenlik yapıyordu. 1878'den 1892'ye kadar frankfurt yüksek konservatuvarında piyano profesörlüğü yaptı ve orada öldü. clara besteci olarak robert schumann'a "rückert lied"lerinden op. 12, 4 ve 11 numaralılarını bestelemiş, ayrıca piyano eserleri, bir piyano konçertosu ve oda müziği eserleri bırakmıştır.
  • kocasından daha yetenekli olduğunu söylemek dahi mümkün, hatta robert schumann'ın karısını bu yeteneği nedeniyle kıskandığı da söylentiler arasında.
  • konserlerinde beethoven'in butun piyano sonatlarini ezbere calan ilk piyanist olmasiyla da bilinen doneminin en unlu kadin piyanisti..
    romantik doneme gelinene kadar bir bestecinin eserini notasiz icra etmek saygisizlik olarak dusunulurdu; bu saygi da hristiyanlik'da dua ederken incil'in acik durmasi ve duanin incil'den okunmasinin simgeledigi saygiyla ozde$le$tirilmi$tir ancak romantik donem piyanistleri (ozellikle franz liszt gibi virtuozler) bu eski gelenegi ortadan kaldirdilar. gunumuze ise, konserlerde ezbere calmamak bir bakima eseri iyi bilmemek olarak yorumlandigindan solistlerce tercih edilmez..
  • tedavülden kalkmis olan 100 alman marki banknotunun ustunde resmi bulunur.
  • son emisyon 100 deutsche mark'lık banknotlarda resmi bulunan, robert schumann'ın eşi, johannes brahms'la platonik bir aşk yaşayan piyano virtüozü.
  • robert schumann 'ın karısı, johannes brahms'ın da aşık olduğu kadındır.bir çok kadının yerinde olmak isteyebileceği bir kadındır.
  • 1810 ila 1856 yillarinda yasamis, zamaninin en iyi piyanistlerinden.

    1828 yilinda müstakbel esi robert schumann ile tanisir ve robert schumann clara'yi piyano calarken dinler.
    1835 yilinda clara ve robert birlikte zaman gecirmeye baslarlar ve robert claraya asik olur. clara'nin babasi bu aska karsi cikar clara'nin kariyerine olan etkisinden korktugu icin.
    1837 yilinda da hala gizli gizli mektuplasirlar ve nisanlanirlar.
    clara'nin 18.inci yas gününde robert clarayi babasindan ister.
    1840 yilinda clara 21 yasindayken evlenirler.

    ask romani gibi oldu biraz, film de cekilirmis hani konuyla ilgili.

    edit: konuyla ilgili bir film varmis zaten, ben bilmiyormusum.
hesabın var mı? giriş yap