• ozveri isteyen ve zor bir gorev olan cocugunuzu yetistirirken yardimci olabilecek notlardir.
    tulay1959 ablam kadar tecrubeli degilim, annem kadar da degilim, ne haddime ve kimseye akil vermek gibi bir niyetim yok ama corbada tuzum bulunsun dedim kendi tecrubelerimden.

    -yemeyi istemedigi gidalari zorlamayin, sevmedigi sebzeyi farkli $ekilde pi$irin, tabagi susleyin bakin nasil yiyecek. kesinlikle sevmedigi bir yiyecek varsa da zorlamayin ba$ka $eyler yesin.

    -bir$eyi yapmasini istemediginizde sakin bagirmayin ama sesiniz biraz sert ciksin, gozlerine bakin bunu soylerken ve her zararli bir$ey yaptiginda ayni ses tonunu kullanin. bir$eye hayir dediyseniz devamini getirin. hayir hayirdir.

    -uyku saatine onem verin ki o da anlasin onemini. misafirlige giderseniz dahi satinde uyuyabilecegi bir ortam olsun. inanin siz azmederseniz ilk bir-iki seferden sonra vucut saati ali$tigindan kendisi yatmak istiyor. buna 1 ya$indan once ba$layin. gunluk uykulari icin de duzen olsun. bebekler duzeni sever.

    -emzik kullaniyorsa da 1 ya$indan sonraya birakmayin yoksa hatirlamasi ve ihtiyac duymasi daha kolay.

    -uyuturken sallamayin. 5 ya$ina kadar sallanan cocuk gordum, yanli$. sallanmadan uyuyamaz sonra. alti temiz karni toksa ve saati gemi$se yatagina yatirin ve kendi kendine uyumasina ali$tirin.

    -her$eye muhalefet ya$ina gediginde ki bizimkinde bu 2 idi, her soyledigi no/hayir kelimesine dik cikmayin. kar$iniza alin ve alakasiz bir hikaye anlatin. gs/fb maci bile olabilir. pur dikkat bu ne diyor diye dinliyorlar ve itiraz ettikleri $eyi unutuyorlar.

    - unutmadiklari zaman ki bu buyudukce makul ve mumkun, o zaman da yine alin kar$iniza..aciklarsaniz dinlerler.

    ***bak, seni $u anda uyutmaya cali$mamin sebebi ben sana gicik oldugum icin degil (ki bazen bu mumkun inan) * $imdi uyumazsan yarin uyandiginda yataktan kalkmak istemeyeceksin. kre$e/okula gittiginde arkada$larin zip zip co$arken sen yorgun olacaksin ve onlarla oynayamayacaksin, bunu istemezsin degil mi?

    10 dakikada uyunur. zafer

    *** anliyorum ben i$e etek giydim diye sen de giymek istiyorsun. hava buz gibi, hadi onu gectik, ancak bugun okulda tirmanma gunun olursa (aktivite) herkes ic cama$irini gorsun ister misin?

    30 sn'de pantolon giyilir. zafer

    -her saniye her dakika onu sevdiginizi onun yaninda olacaginizi hissetsin ama ozguvenli bir cocuk icin de bilmesi gereken sizin de bir birey oldugunuz. sizin de kendinize zaman ayirmaniz gerektigi. (buyudukce degi$ir ayrica kendine ne kadar yettigiyle ilgilidir bu sure) deyin ki $u anda acil bir durum yoksa i$im var/arkada$imla konu$uyorum/resim yapiyorum/dinleniyorum vs her neyse..ve benim bu zamana ihtiyacin var. hani sen arkada$larina olmak istiyorsun ya annenin de oyle zamanlari oluyor bazen.

    -evdeki sorumluluklari. kesinlikle ya$ina gore evde i$ verin. oyuncak toplamayla ba$latirsiniz bula$ik makinesi bo$altmaya kadar gidebilir. ama bu surekli olsun ki gerekliligini ogrensin. kendi ba$ina kaldiginda buyuyunce sap gibi napcam ben demesin, ba$inin caresine bakabilsin. odullendirmeyi ihmal etmeyin.

    -arkada$larinizin ortamina uygun oldugu surece sokun ki buyuklerin yaninda nasil davranacagini konu$acagini ogrensin. sozunuzu izinsiz kesmemeyi bilmesi, te$ekkur etmeyi ve gerektiginde ozur dilemeyi bilmesi ona yapacaginiz en buyuk iyiliklerdendir.

    -kendi kiyafetlerini secmesine izin verin ama sinirlari belirleyin. benimki gibi okula anne, arkada$larim lip gloss suruyorlar ben de istiyorum derse hayirrr yerine, haftasonu istedigin bir lipgloss alalim sana ait okuldan gelince sur haftasonlari da ama okulda degil diye pazarlik yapabilirsiniz. hatta yaninda oje de alin.

    -arkada$larinin onunde falan kesinlikle kirmayin, kizmayin. gururarlarini incitmeyin. bir sorun varsa yalnizken halledin.

    -kalabalikta yururken hic elinizi birakmamasi gerektigini ogutleyin. oldu da elleriniz dolu eteginizin kenari ya da cantanizi tutabilir. bir $ekilde size ili$ik olmasi gerektigini anlamali. supermarkette, avm'de falan olur da sizden ayrilirsa bir kadin bulmasini ve ona derdini anlatmasini soyleyin. kiyafetlerinin bir gorunmeyecek kol ya da yaka kismina silinmez marker'la tel. numaranizi yazin. 15 dakkadan fazla almaz bunu en uste giydigi $eylere yazmaniz. cantasi varsa mutlaka adresli bir etiketi olsun. biraz buyuyunce zaten numaranizi adresinizi ezberleyebilir. guvenlik acisindan bunlari surekli anlatin.

    - cinsellikle ilgili sorular sormaya ba$ladiginda buyuyunce anlatirim diye geci$tirmeyin, o anda onu tatmin edecek anlayacagi bir cevap verin.

    kararlarina kucucuk olsa dahi saygi duyun. sevginizi asla unutturmayin ve onu asla birakmayacaginizi soyleyin.
    asla ve asla, sus sen cocuksun buyuklerin i$ine kari$ma gibi yerici sozler soylemeyin. unutmayin ki o bir insan, sadece kucuk.
  • çocuk yetiştirmeyi unuttum ama nacizane aklımda kalanlar:

    - çocuğunuz olacağını anladığınız anda asla ama aslaaaa onu istememezlik etmeyin.
    anne ya da baba çocuğu istemezse çok ilginçtir, çocuk bunu anne karnında birkaç günlükken bile hissediyor. bu bilinç altına, belki de dnalarına işliyor.
    istenen, beklenen ve özlenen çocuk daima biraz daha şevkatli ve sevgi dolu oluyor( çok şımartılmamak kaydıyla)

    - onu o kadar çok sevdiğinizi söyleyin ki. sevginiz onun için hava, su ve yemek kadar doğal olsun. unutmayın çocuğun en büyük besini sevgidir. bu onun ilerde sevgi dolu olmasını ve bu sevgiyi topluma geri vermesini sağlar. çocuk bir bilgisayar gibidir. ne yüklerseniz printe bastığınızda verdiklerinizin çıktısını aynen alırsınız. sevgi verirseniz sevgi. nefret verirseniz nefret alırsınız.

    - onu büyüyüp kocaman olana kadar asla terk etmeyeceğinizi, terk etmek zorunda kalırsanız, bunun sizin elinizde olmayan nedenlerden olacağını, o zaman bile onu sonsuza dek koruyacağınızı söyleyiniz. çocukların en büyük korkusu özellikle ama özellikle annesinin onu terk etmesidir.
    bunun olmasının olanaksız olduğunu bilirse geceleri rahat ve huzur içinde uyur.

    - çocuğunuzu sık sık öpün, mümkün olan her an öpün. sevgiyi sonuna dek gösterin, gösterin ki sevgi göstermekte cimri olmamayı öğrensin.

    - onunla her türlü oyunu oynayın. en büyük arkadaşı olun. anne olun ama arkadaş da olun. emin olun bu arkadaşlık çocuğunuz kocaman olduğunda bile devam ediyor. kimseye anlatamadığı tüm dertlerini, sıkıntılarını size anlatmaya alışıyor.
    mutluluğunu , mutsuzluğunu sizinle paylaşıyor.
    biliyor ki dünyadaki en büyük dostu annesi...
    daha ne olsun.
    işte bu mutluluğun kaynağı.
    çünkü bir anne için evladı yaşam pınarıdır. güzel ve muhteşem olan o pınarı berrak ve tertemiz tutabilmeyi başarabilmekdir.
  • çocuğa sevdiğinizi belli etmek gerçekten de çok önemli. çocuğun özgüveninin tam olması; buna bağlı olarak da başarısının temeli bu.

    ben kızıma gösterebildiğim kadar çok sevgi österiyorum. öpüyorum, seviyorum, ilgileniyorum. bir şey söylediği zaman eğilip, gözlerine bakarak onu sonuna kadar dinliyorum. bunu özellikle babadan görmesi çok önemli.

    babam orta anadolulu bir köylü ailesinin çocuğu. doğal olarak da sevgisini ve öfkesini içinde saklayarak yetişmiş. şımarmasın düşüncesiyle benimle hep annem üzerinden ilişki kurmaya çalıştı yıllarca. bu yüzden de aramız hep bozuk oldu. ta ki ben evlenene kadar. o yaşımdan sonra sevgisini içinden geldiği gibi göstermeye başladı, aramız düzeldi hepimiz mutlu olduk.

    çocuk, kendisini güven içinde hissetmek ister. anne babasını gözlemler. eğer onların arasında sorun varsa bu da onu olumsuz etkiler. ben de sık sık kızımın yanında eşime sarılıp, güzel sözler söylerim. çocuğun gözlerinde o mutluluğu görebilirsiniz.
  • (bkz: anne terliği)

    az yemedim. yaramaz veletler icin iyi bir tehdit araci.
  • - bizim çocuğu değil çocuğun bizi yetiştirdiğini anlamanın çooook uzun sürmesi.
  • "seni nasıl yetiştirsinler isterdin, bunu düşün öyle yetiştir " aklı başında insanlar için iyi bir püf noktası olabilir, en azından ben böyle yapmayı deniycem, bakalım görelim, yaşayarak öğrenelim.
  • yetiştirmeden öncelikle öğrenilmesi gereken konu :

    (bkz: psikanaliz)

    çocuk yetiştirmiş ve kendi sinir sistemi ve beynin nasıl çalıştığını ve geliştiğini bilmeyen anne , baba , dede veya anneannelerden, yakın çevreden tavsiye almayın. nasıl olsa çok bilmişlik taslayacaklardır. psikanaliz ve aşağıdaki konuyu okuduktan sonra onlara g.tünüzle gülebilirsiniz.

    ek olarak işinin ehli diye geçinen çocuk psikologları ve pedagoglara da dikkat edelim. çoğu para tuzağıdır.

    biraz bilinçaltının da ne olduğunu öğrenmek için :

    #45318936
  • ilk günden itibaren ona da yetişkin bir birey gibi davranılmasını en önemli tavsiyemdir. ha 3 aylık bebenin yanında onunla ilgili giydirsek ne olacak ki, anlayacak da etkilenecek mi diyebilirsiniz. o 3 aylıkken tamam da 33 aylık olunca siz tavırlarınızı bir günde değiştiremiyorsunuz. çocuktur anlamaz tavrı kemikleştiğinde değiştiremiyorsunuz .
  • çocuğunuza vermediğiniz herhangi bir şeyi (bilgi/öğüt vs.) sanki gökten çocuğa vahiy inmiş de biliyormuş gibi istemeyin.
    ileride çocuğunuzda hoşlanmadığınız bi davranış ya da tavır gözlemlediğinizde varsa bunun sizin eseriniz olduğunu unutmayın ve boşuna çemkirmeyin çocuğunuza.
    çünkü ona bildiği/öğrendiği bütün iyi/kötü şeyleri siz ve ona olan davranışlarınız/tutumlarınız öğretti.
    bu yüzden ileride herhangi bi olumsuz davranışını gördüğünüzde çocuğa kızıp bağırmak yerine hatayı önce kendinizde arayın. tabii hatanızı analiz edip farkında olmak çocukta oluşan olumsuz davranışı yok etmeyecektir ama en azından ileride yapılması muhtemel olan hatalarınızı bi gözden geçirmenizde büyük faydası olacaktır.
    iyi/güzel çocuk yetiştirmenin binlerce püf noktası var.
    bunu anlatması da uygulaması kadar zor.
    bi insanı hayat hazırlamak, ona mümkün olduğunca güzel/doğru/iyi şeyler öğretmek mesai saatleri oldukça esnek olan dünyanın en zor işi.
    "dediğimi yap, yaptığımı yapma" mantığı ile çocuğunuza asla güzel bi örnek olamayacağınızı unutmayın.

    çocuğunuzun gereksiz korkulara sebep olmasının önüne geçmenizi öneririm size naçizane.
    uslu ol yoksa abla sana iğne yapar, amca çükünü keser gibi taş devrinden kalma şeylerle lütfen korkutmayın çocuklarınızı.
    onlara korkmayı değil, cesur olmayı öğretin.
    tanımadıkları insanlardan korkup sinmelerine izin vermeyin.

    bir de daha fazlasını okumak isterseniz, yardımı olacak olursa:
    çocuk eğitimde yapılan hatalar1

    çocuk eğitimde yapılan hatalar2
  • önce kendini yetiştirmektir.
hesabın var mı? giriş yap