• top %1 ile çalışıp yıllık 100k$ ücret ödeyebildiklerini söyleyen şirket. yemek, yol, ssk, vergi, bilgisayar, her bir şey çalışanın üstünde olduğu için bir kısım ıt professional'ı için pek cazip değildir.

    bununla birlikte haftalık 40 saat uzaktan çalış geri kalan zamanınla ilgilenmiyoruz dedikleri için geri kalan vakitte başka işler yapılarak maaş ikiye katlanabilir.

    edit: türkiye branch'i biraz dağınık bir görünüm sergileyen şirket.
  • geleceği olan bir şirket. bendeki izlenimi bu oldu. zamanın ruhuna uygun.

    olay basit:

    bireysel iş disiplini olan ve işinde %1 klasmanında iyi/yetenekli bir sektör çalışanı iseniz, size home-office iyi bir kazanç ve o şekil bir iş hayatı imkanı sunuyor.

    türkiye sitesi:

    https://www.crossover.com/turkey/

    türkiye yöneticisi'nin olayı sistemi anlattığı aydınlatıcı sunum:

    https://www.youtube.com/…famwjsxe?wmode=transparent

    bu şirketin, daha doğrusu sistemin bence en önemli kısmı ise şu:

    it işindeki, dolandırıcılık mertebesindeki çalışma tarzı ve iş yapış şeklini değiştirmeyi vaad etmesi. bunu da patronajda oluşturduğu soru işareti ile yapabilir.

    kendi şirketinizden düşünün,

    bu sistemle kiralanmış bir ekiple 3 ayda "mükemmel" bitecek işi bir yılda "vasat" bitirecek 4-5 vasatın çalıştığı yazılım ekibi mi, maliyeti aynı ya da ucuza gelecek bu tür bir model mi?

    patronajı/üst yönetimleri bunu düşünmeye itiyor bu sistem. en değerli yanı bu.
  • yeni bir iş modeli deneyen şirket.

    uzaktan çalışmanın trend olacağı düşünülürse akıllıca bir girişim.
  • türkiye yöneticisinin konuşmasında "yurt dışına yazılım ihraç ettiğiniz için vergi vermeyeceksiniz" beyanında ciddi hata olan şirket. devlet gelir vergisini çatır çatır alır. ayrıca aynı yöneticinin sigortanızı "başka şirket üzerinden yatırabilirsiniz" yaklaşımı profesyonellikleri ile ilgili ciddi bir kuşku yaratıyor.

    kalburüstü bir çalışanın kurumsal bir şirkette sahip olduğu yan hakların (özel sigorta, eğitim, kariyer ve sosyalleşme olanakları) hiçbirini vaadetmedikleri için önerdikleri ücret çalışan için kısa vadede bir nebze (belki %20) olumlu olabilecekse bile orta ve uzun vadede pek de karına görünmemektedir. özellikle iş güvenliği ve garantisi olmaması çok ciddi negatifler.

    kendi açımdan bir hesap yapıp kısa vadede dahi maddi faydasını göremediğim için elemelerine başvurmadan kendilerini kafamda elemiş bulundum.

    (yıllar sonra gelen) edit: araştırmalarım sonucunda bu ve benzeri uzaktan çalışma fırsatı sunan bazı şirketlerden elde edilen kazanç için vergi beyanında bulunulması gerekiyor ancak vergi ödenmiyor. şirket yurtiçinde bir ofis bulundurmuyorsa ve ürünleri türkiye'de satılmıyorsa siz şirkete ortak değilseniz kazancınız vergi istisnasına tabi.
  • ön düzenleme: bazı türk şirket patronları ucuza eleman çalıştıramayacağından olsa gerek gelir vergisi odeyeceksiniz diye ağlıyorlar. onlar şurayı iyi okusun.
    "193 sayılı gelir vergisi kanununun 23 üncü maddesinin 14 numaralı bendinde; "kanuni ve iş merkezi türkiye' de bulunmayan dar mükellefiyete tabi işverenlerin yanında çalışan hizmet erbabına, işverenin türkiye dışında elde ettiği kazançları üzerinden döviz olarak ödediği ücretlerin gelir vergisinden istisna edileceği hükme bağlanmıştır."

    ayrıntılar http://www.gib.gov.tr/node/99053

    uzaktan çalışma olduğu için haliyle kontrol fazla. 8 saat günlük verimli çalışabilmeni istiyorlar. bu da kronometre hesabı olduğu için çok zor. yani bu güne kadar verimsiz çalışanlar için çok zor. onun dışında istanbul'da 2 3 saat en az trafikte vakit kaybetmiyorsunuz. haftalık çalışma olarak 40 saati doldurduğunuz müddetçe gün içerisinde herhangi bir saatte istediğiniz işi yapabiliyorsunuz. bilgisayarı götürdüğünüz her yer sizin ofisiniz olduğu için avrupa turu yaparak çalışanlar bile oldu.*. sizden işi yapmanız bekleniyor. eğer yapamıyorsanız atilacaksınızdır türkiye'de herhangi bir kanuni korumanız yok. fakat bütün kanuni korumanız ve yan haklarınız nakit olarak ödeniyor gibi düşünebilirsiniz. örneğin bu gün bir chief architect crossoverda yılda 100k dolar alırken (390k tl) bu para yazılım mimarı için türkiye'de en fazla alabileceği rakam 96k-120k. arada 250k fazlalık var. bu paranın 50binini sigorta + özel sağlık sigortası olarak düşünebilirsiniz. geri kalan 200bin ise tazminat ve yan haklar. çoğu tecrübeli çalışan aslında brüt ve yan haklarla neredeyse aynı parayı alıyordur. fakat evden çalışma rahatlığı, ailenizle vakit geçirmek, çocuklarınızı okuldan almak götürmek, turkiye-dünya turu yaparken çalışmak gibi bir imkan arıyorsanız o zaman crossover sizin için çok güzel bir şirket olacaktır.
    tanım: uzaktan çalışma imkanı sağlayan tamamen olcunlenebilir sistemlerle seni ölçen ik ve iş takibi firması.
  • codefiction'ın crossover türkiye genel müdürü sinan ata ile yaptığı söyleşide akıllara gelebilecek bir çok soru cevaplanmıştır. remote çalışma ve crossover ile ilgili oldukça samimi ve güzel bilgilere şuradan ulaşabilirsiniz.

    direkt link de şöyle : https://soundcloud.com/…calisma-modeli-ve-crossover
  • sinan bey'le tanıştım ve kısa bir sohbet gerçekleştirdik. kendi gözlemlediğim artılarını ve eksilerini şöyle özetleyebilirim.

    kesinlikle disiplinsiz bir insanın yaşayabileceği bir sistem değil. laptop başında 8 saat takılırım, maaşımı alırım kafasındaysanız hiç bulaşmayın. ide mi açık, browser mı açık takibinin yanında, çalışma saatiniz içerisinde kameradan ekran görüntüsü alma hakkını da kendilerine veriyorsunuz. rahat çalışma ortamı ararken ufak bir big brother hissiyatı yaşayabilirsiniz. ikinci bir konu da kariyerinde yükselmeyi hedefleyenler için çok imkan sağlayan bir sistem olmaması. bu ilk ağızdan teyit aldığım bir bilgi değil, internet araştırmalarım sonucunda ulaşmıştım, o yüzden şu an geçerli olmayabilir. sistemde size yapacağınız işi atayan bir kişi ile muhattapsınız ve tek iletişim kurduğunuz kişi o. böyle bir sistem içinde de terfi ya da zam söz konusu görünmüyor.

    belirli bir iş disiplinene ulaşmış mimar ya da senior pozisyonda kişiler için uygun bir sistem diye düşünüyorum. eğer kendinizi organize edebiliyorsanız ve motivasyon konusunda sıkıntı çekmiyorsanız zamanınızı çok daha verimli kullanabilirsiniz.
  • ilk kurulduklarında internette araştırma yaptığımda haklarında pek çok olumsuz yorumla karşılaşmıştım, çok popüler bir stack overflow başlığında epey bir giydirmişlerdi hatta. şu anda hiçbir şikayet ya da olumsuz bir içerik bulamıyorum, bildiğin sildirmişler yani, pek hoşuma gitmedi o açıdan.
  • yazılımcı taşeronu.

    bir temizlik şirketinden, bir güvenlik şirketinden farkı nedir diye sorulacak olursa, o da şudur ki herhangi bir resmi evrakla ne bunların ne de sizi pazarladıkları şirketin elemanı olmadığınızdan herhangi yasal bir hakkınız yok.

    çok zorlu mülakat süreçlerinden bahsediyor türkiye genel müdürü, eğer bu süreçleri hali hazırda geçebileceğinizi düşünüyorsanız, başvuru kanalları aracılık şirketleri yerine gerçek şirketler olması daha mantıklı olacaktır. hiç değilse sizi sürekli webcam inizden dikizleyen bi sistemle çalışmak zorunda kalmazsınız. şirketinizi %10 fazla para ödemekten kurtarabilirsiniz.
  • milletin (kur farkından haberdar olmadığı için) beklenen nitelikler karşılığı sunulan paraya akıl sır erdiremediği köle ticaret aracılık şirketi. haftada 2000 usd kim kime hangi pozisyonda veriyor bu ülkede haberleri yok. bir de kaçırabilirsen vergi de yok. oh mis diye düşünüyor başvuran.

    >> https://twitter.com/…rah/status/1023241881000525826

    bu da github'daki iş ilanı: https://jobs.github.com/…ebf-11e8-9b83-8ef96ee2dcfe
hesabın var mı? giriş yap