• dönem ödevi olan bir liseli serzenişi.
  • kabaca sebebi yeryüzünü oluşturan toprak ve kayaların tuz ihtiva ediyor olmasıdır. yağmur suları karbondioksit içerir. bu yağmur damlalarını asidik hale getirmektedir. asidik haldeki yağmur kayalara yağdıkça, onları eritir ve iyonik hale geçer.

    yağışlar ve akarsularla okyanus ve denizlere inen bu iyonik maddenin çoğu deniz florasınca tüketilir. hem bu tüketim işleminden sonra açığa tuz çıkar; hem de bu sulardan arta kalan tuz suda birikir. sonuç olarak denizler tuzlu olur.

    tuzun yoğunluğu ise, mevsim şartlarına; buharlaşmaya; iklim özelliklerine ve topografik yapıya göre değişiklik gösterebilir. bu da o alandaki suyun kaldırma kuvvetini etkiler vesaire vesaire...
  • balıkların yaşaması içün

    (bkz: içün)

    (bkz: üçün)

    gemiler yüzsün diye
  • giren çıkan yoksa kurcalanmaması gereken durumdur.
  • "bir gün bir çocuğa sormuştum, deniz neden tuzludur diye. babası uzun bir sefere çıkmıştı. çocuk hemencecik karşılık verdi: deniz tuzludur, çünkü denizciler durmadan ağlarlar! neden denizciler böyle çok ağlar ki! çünkü, dedi, yolculukları bitmez... onun için de mendillerini hep direklere asıp kuruturlar! gene sordum: ya niçin insanlar üzgün olunca ağlar? çünkü, dedi, daha duru görebilelim diye gözlerin camını ara sıra yıkamak gerek!"

    (bkz: august strindberg) - düş oyunu
  • balıkların ağlaması
  • sıcak yerlerde bu tuz oranı daha da fazladır, bundan dolayı akdenizin suyu diğer bölgelerdeki denizlerimizden daha tuzludur.

    karadeniz tuzluluk oranı
    karadenizin tuzluluk oranı tam olarak %18 ‘dir.

    marmara denizi tuzluluk oranı
    marmara denizine karadeniz’den gelen üst akıntılardan dolayı üst kısımlarında tuzluluk oranı %23 tür. marmara denizinin alt kısımlarında tuzluluk oranı ise %36 civarındadır.

    ege denizi tuzluluk oranı
    ege denizinin kuzeyinde tululuk oranı %33 güneyinde ise tuzluluk oranı %37 seviyesindedir.

    akdeniz tuzluluk oranı
    akdenizin tuzluluk oranı da %33 ila %39 arasındadır.
hesabın var mı? giriş yap