• "yaşam kıldan yapılmış bir palto gibi kaşındırır ve yakar, ama düşünce dünyasının güneş ışınları yumuşaktır ve ısıtır."

    duvarda bir gülen yüz, duvarları temelinden sarsan bir sallantıda bana somurtmaya başladı, o günden beri böyle. doğru ve uygun olan ne zaman kendini gösterecek diye umutla kalktığım sabahların sayısı azalıyor, sabahların sayısı da. karanlığı zorla mı sevdim ya da aradığım, bana uygunluğundan şüphe etmeyeceğim doğru, bu daimi karanlık olabilir mi? neye harcayacağını bilmeden biriktirmek belirsizliğin yumuşak dokusunu sıyırıyor.

    raymond roussel'in sinirlerini almayın, karşınıza gustav meyrink çıkıyor.
  • gustav meyrink’in ilk kez 1915’de basılan dışavurumcu karanlık romanı.
    19. yy sonlarında prag’ın yahudi mahallelerinde geçen romanda değerli taş kesicisi athanasius pernath’ın başından geçen gizemli olaylar anlatılıyor. bahsedilen golem sadece bir detay. pernath’ın tekinsiz zihninde dolaşıyorsunuz.

    doğrusu pek bana uygun bir kitap değildi. kişisel olarak saçma ve sıkıcı bulduğum giriş ve uzun gelişmenin ardından yazar da benim gibi düşünmüş olacak ki ortalama bir twist ending ile bağlıyor olayı.

    belki ileride edebiyattan daha çok anlarım.
  • bu film 1920 yılında ikinci kez , carl boese ve paul wegener tarafından çekilmiştir. 1920 tarihindeki versiyonuna burdan ulaşılabilir.
  • editlenecek.
  • fantomas the director's cut albümünden.

    you must guard this secret with your life
    the hour has come
    breathe life into clay
    a slave
    we will be saved
    when he rises up a mental brave

    the creature walks
    combat the enemy

    follow follow follow follow follow follow follow
    your enemy
    follow follow follow follow follow follow follow
    your enemy
    the creature walks
    now who's your enemy?

    i'm the golem
    the secret stolen
    this is my body

    i walk again

    life born anew
    let silence scorn you
    reach out my body

    i walk again
  • restore edilmiş versiyonu, sanırım üç ayrı kopyanın bir araya getirilmesi ile oluşturulduğundan sahneler çoğu zaman -belki de her biri farklı bir kopyadan alındığında- yeşil, mavi, kırmızı ağırlıklı farklı renkler alıyor; sanırım her seferinde en iyi durumdaki kopyadan montajlamışlar. ama şu kesin ki, hem anlatımı hem de müzikleri ile sessiz sinema, tiyatro, opera ve sinema arasında -artık asla deneyimleyemeyeceğimiz, kaybolmuş- melez bir türün temsilcisi.

    ayrıca;
    (bkz: aemaet)
  • prequel filmlerin ilki.
  • "affedersiniz pernath usta", charousek'in sesi aniden öyle sert ve soğuk geldi ki, korktum, "böyle korkunç derecede bilmiş konuşmamı bağışlayın ama üniversitede okuyunca insanın eline bir yığın aptal kitap geçiyor, sonra insan ister istemez ahmakça bir ifade tarzına düşüyor."

    der golem, gustav meyrink, sami türk.
  • (bkz: bir canavar yaratmak)

    muhtemelen antisemitist duygularla çekilmiş bir propaganda örneği. amacına ne kadar hizmet etti, bilinmez.

    yahudi efsanesine göre, tehdit altındaki kavimlerini avantajlı duruma geçirmek üzere biçimlendirilen çamurdan bir adama, karanlık güçler yardımıyla hayat verilmiş. kontrol altındayken gayet işlevli bu dev, bir süre sonra sorun çıkarmaya başlamış ve asıl tehlikeye dönüşmüş.

    şu filmi tüm siyasiler izleyip ibret almalı.
hesabın var mı? giriş yap