• almanya, “alman imparatorluğu” ismini çeşitli dönemlerde yürürlüğe giren anayasaların sonucunda kullandı. bismarck'ın kurucusu olduğu alman imparatorluğu, 1871'de küçük alman krallıklarının ve bağımsız alman şehirlerinin bir federasyonu olarak kuruldu, 1918'de ise kasım devrimi ile yıkıldı. 1919'dan 1933'e kadar almanya, “weimar cumhuriyeti” olarak isimlendirilen dönemde alman imparatorluğu ismini kullanmaya devam etti.

    30 ocak 1933'te hitler'in şansölye olmasıyla alman imparatorluğu, “nasyonal sosyalist führer devleti” sistemine geçiş yaptı. hitler'in liderliğini yürüttüğü alman imparatorluğu, ikinci dünya savaşı'nın son aşamasında, 8 mayıs 1945'te alman kuvvetlerinin kayıtsız şartsız teslimiyle aynı anda son buldu.

    “großdeutsches reich” (büyük alman imparatorluğu)
    nasyonal sosyalistler zaman içerisinde alman topraklarını genişletti. 12 ve 13 mart 1938 tarihlerinde “ostmark” olarak isimlendirilen avusturya ilhak edildi. ikinci dünya savaşı boyunca almanya'nın birinci dünya savaşı sonunda kaybettiği toprakların geri alınması ve doğudaki komşu ülkelerin işgal edilmesiyle, alman imparatorluğu en geniş sınırlarına ulaştı.

    nasyonal sosyalist rejim büyük alman imparatorluğu ismine, 1848 yılında habsburg monarşisi içerisinde yaşayan almanları kapsayan ve “büyük alman çözümü” olarak öngörülen, birleşik bir alman ulus devletinin planı doğrultusunda sahip çıktı. bu plan aslında 1871'de pan-alman birliği'nin alman imparatorluğu'nu oluşturmasıyla gerçekleşmişti. buna ek olarak, nasyonal sosyalist rejim “büyük alman imparatorluğu” kavramına yayılmacı bir niyet ekledi: etnik almanlar ile diğer alanlar bir “büyük cermen imparatorluğu” yaratmak için ülkeye dahil edilmeliydi. almanya sınırlarının ötesine gidilmesi tarihi bir zorunluluk olarak lanse edilmiştir.

    nasyonal sosyalist alman işçi partisi'nin 1920 yılında ilan ettiği 25 maddelik parti programında ulusal topluluğun egemen olduğu büyük almanya'nın kurulması açıklanmıştı. bundan dolayı, nsdap iktidarı boyunca ele geçirilen yeni alanlar büyük alman imparatorluğu'nun bir parçası ilan edildi.

    26 haziran 1943'te çıkan bir kararname ile, “büyük alman imparatorluğu” kavramı resmiyet kazanarak “alman imparatorluğu” isminin yerini aldı.

    isim değişikliğinin bir sonucu olarak, devletin bastığı posta pulları “deutsches reich” yerine “großdeutsches reich” ismiyle çıkarılmaya başlandı.

    “drittes reich” (üçüncü reich veya üçüncü imparatorluk)
    nasyonal sosyalistlere göre, kutsal roma cermen imparatorluğu birinci reich, otto von bismarck'ın 1871'den 1919'a kadar devam eden alman imparatorluğu ise ikinci reich idi.

    weimar cumhuriyeti döneminde parlamenter sisteme muhalif olan ve almanya'nın birinci dünya savaşı sonucundaki yenilgisini kabullenemeyen siyasî gruplar, milliyetçi ve otoriter bir yönetimin gelmesini istiyorlardı. beklenen oldu. 1933'te nasyonal sosyalistlerin iktidara gelmesiyle üçüncü reich ilan edildi.

    ayrıca, hitler üçüncü reich'ın bin yıl süreceğini ilan etmişti ve nasyonal sosyalist propaganda, “tausendjähriges reich” (bin yıllık imparatorluk) kavramını ortaya çıkarmıştı.
  • 1871'den 1943'e kadarki alman devletlerinin* **resmi adıdır.
  • (bkz: alman imparatorluğu)

    1943'te großdeutsches reicha dönüşmüş ve 1945'te almanyanın yenilmesiyle yıkılmıştır.yerine batı ve doğu almanya kurulmuştur.
hesabın var mı? giriş yap