• sayın cumhurbaşkanımızın katar menşeli el cezire kanalına verdiği mülakatta söylediği beyan.
    http://t24.com.tr/…evleti-sifirdan-kuracagiz,353675

    iyi niyetli yaklaşalım, devletimizi bu hale getirenin, son 14 senede iktidarda olanın kim olduğunu da göz ardı edelim, "inşallah söylediği gibi sıfırdan kurabilir, herkes barış içinde yaşar." diye umutla bakalım diyorum ama gene de bir çok problemi de beraberinde getiriyor bu niyet.

    bunu biraz kentsel dönüşüm gibi düşünüyor herhalde sayın cumhurbaşkanımız. ama kentsel dönüşümde karşılaşılan problem burada da karşımıza çıkacaktır:
    -yenisini kurmak için eskisini yıkmak lazım, bu nasıl olacak?
    - yenisinde sadece bir devlet mi olur, yoksa birden fazla mı?
    - aynı sınırlara sahip olur mu?, yoksa daha ufak bir bir devlet mi olur?
    - bu yeni devletin vatandaşları eskisi ile aynı vatandaş mı olurlar? yoksa kentsel dönüşümdeki gibi bu mahalle sakinleri gider, arap yatırımcı mı gelir?
    bunları iyi düşünmek lazım, en azından halkı bilgilendirmek, ve en önemlisi mutabık kalmak lazım..
    uzlaşı olmayınca, kışla yapayım derken beton meydana dönen taksim meydanına döner ülke.
  • oysa devletin sıfırdan kurulması değil, 1923 fabrika ayarlarına dönmesi gerekiyor.
  • 1 kasım 2015 seçimleri öncesinde verilmiş olan vaat.
  • devleti sıfırdan kursan ne olacak. önce mülakat sistemini kaldırın, torpil yerine o işi hak edene verin. tübitak'ın başkanı hayavanat bahçesi müdürü olmasın mesala...
  • darbe bahanesiyle devleti istedikleri gibi şekillendireceklerinin ilanı. yani şimdiye kadar yaptıkları ortadayken bunun söylenmesi radikal değişikliklerin yapılacağının habercisi. tepki de olmaz artık. geçmiş olsun.
  • ey ay, felek harab olmuş, altüst olmuş senin için...
    bizi öyle harab, öyle altüst ediyorsun, etme. (bkz: mevlana)
  • malumun ilanıdır. oysaki devlet zaten 1850'lerden beri yeniden kurulmaya çalışılıyor. sorun da bu zaten. tanzimat döneminden beri inşa edilmeye çalışılan "kanun devleti", bırakın hukuk devletine dönüştürülmeyi, bugün 1850de olduğundan daha da geri bir noktada. evet, ortada bir kanun devleti bile söz konusu değil ve türkiye gibi bir memleket ohal khkları ile yeniden inşa edilemez. devletin reforma ihtiyacı olduğu açıktır. 90 yıllık cumhuriyet tarihinin 40 yılını fetö denen bir grup andaval heba etmiş durumda. ve kimse kusura bakmasın, buna asker, siyaset ve halk hep birlikte izin verdi.

    oysa ki, devletin hukuka yani nizama ihtiyacı vardır. bu nizam, rasyonel kurallarla çevrili, yeğenciliğin yani nepotizmin olmadığı bir bürokrasi ile işlemek zorundadır. rasyonel kuralları en iyi koruyacak, işletecek ve geliştirecek olan sistem ise meritokrasi yani liyakat sistemidir. böylece hukuk devletini kurabilir, devlet kurumlarının iç ve dış denetimini yapabilirsiniz. bu da bir grup andavalın devlete sızmasını önleyecektir.

    dahası eğer sistemi değiştirmek istiyorlarsa bir senato kurulması, dar bölge seçim sistemi, seçim barajının kaldırılması gibi demokrasinin temel gereklerinden başlasınlar. yoksa fetönun sızdığı kurumları kapatmak ya da ismini değiştirmek hiçbir işe yaramayacaktır zira işleyiş mantığını değiştirmediğimiz sürece bugün bu örgüt gider yarın başkası gelir.
  • devleti 0'dan değil, 0 noktasından kurun.
    atatürk ilke ve inkilapları ve laikliğe sırtınızı dayayınca ülkenin önü daha da açılır.
hesabın var mı? giriş yap