• alevi bektaşi geleneğinde, ölen kişinin arkasından söylenen sözdür. allah rahmet eylesin, allah taksiratını affetsin sözlerinin yerine bu sözün kullanılmasının bir sebebi de inanç farklılığıdır.

    alevi inancına göre bir insan, insanı kamil (kamil insan) olana kadar hakka yürümez. hakikat kapısından geçen ve dünyadaki devrini tamamlayarak kamil insan olabilen kişi hakka yürür ve geldiği yere geri döner. yunus emre bununla ilgili olarak şöyle demektedir:

    "ölür ise ten ölür, canlar ölesi değil."

    bunun yanı sıra mevlana'da şu şekilde bu konuya katkıda bulunmuştur:

    "mâden idim, bitki oldum; bitki idim, hayvan oldum; hayvan idim, insan oldum; insanım ölüyorum, ölmekle olgunlaşıyorum niye üzüleyim"

    başka bir kullanımı da hakka yürümek şeklindedir.
  • dört kitapta yoktur bu ilim inan
    ilm-i devriyedir bu bir sırrı kan
    bulup bir mürşid-i kamil ü irfan
    okuyup bu dersi âyâna geldim
  • reenkarnasyona yapılan göndermedir.
  • bir ölümün ardından, bir ölünün ardından söylenecek en güzel söz ve dilenecek en güzel dilektir.
    'başın sağolsun'un bireyselliği ve anlamsızlığının yanında daha da öyledir.

    bir güzel filmde, yağmur* isimli bir güzel adamdan gelen bir güzel devriye :

    "korkma.
    sadece toprağa gideceksin.
    sonra toprak olacaksın.
    sonra sularla birlikte bir çiçeğin bedenine. yürüyeceksin.
    oradan özüne ulaşacaksın.
    çiçeğin özüne bir arı konacak.
    belki;
    belki o arı ben olacağım..."
  • “kemteriyem yeryüzünde bittikçe
    çok kalıp eskittim gelip gittikçe.”
    kemter baba
  • çok güzel bir ifade.
  • ışık yıldız falan hadi neyse, parlamalı şeyler. devri daim olsun nedir lan? döngüsü sonsuz mu olsun? budist geleneğe daha uygun bir söz.
  • ölen insanların arkasından söylenen sanırım yeni nesil bir iyi dilek. bu akşam sözlük sayesinde kendisiyle tanıştım, vefat eden bir sanatçının başlığındaki iki entryden birinde bu söz geçiyordu ve samimi olmak gerekirse oldukça komik geldi. böyle şeyleri kim hangi motivasyonla uyduruyor bilmiyorum ama çok çiğ geliyor bana.

    yılların ateistiyim hala birinin öldüğünü öğrendiğimde allah rahmet eylesin, toprağı bol olsun falan derim. kültürden gelen bu ve türevi ağız alışkanlıklarından dolayı şehadet getirip müslüman olmuyoruz yav. bazı insanlar bu konuda çok köşeli geliyor bana, salın biraz. allah rahmet eylesin dedik diye allah kimseye rahmet eylemiyor çünkü zaten allah yok. bunu söylemek istememek de kişisel bir tercihtir ama muhakkak sık kullanılan başka bir söz vardır, illa inat edip komik komik şeyler uydurmaya ne gerek var? devri daim olsun diyor. olsun moruq. rahmetli 0'dan 100'e milisaniyede çıksın inş.
  • son zamanlarda alevilere rahmet yerine kitlenmeye çalışılan putperest adeti. baştan söyleyeyim ne hoca ahmet yesevi'de, ne hacı bektaş veli'de ne de şeyh bedrettin'de böyle bir inancın tozuna bile rastlanmaz hele imam cafer-i sadık'tan söz etmeye bile gerek yok.
  • bu da yeni çıktı galiba amına koyayım. baktılar artık ışıklar içinde uyusun marjinalliği kesmemeye, herkes tarafından kullanılmaya falan başladı hemen yeni bir şey uyduruvermişler amk asdsgfjghj

    (bkz: devirdaim pompası)
hesabın var mı? giriş yap