• bakteriyel ve tükürük kaynaklı polimer matrikslerinin diş yüzeyine yerleşerek oluşturdukları plaktır. diş yüzeyinde doğal olarak oluşur. diş plağı, biyofilmlere bir örnektir.
  • dişe sıkıca tutunan, yapışkan saydam bir tabakadır. oluşumu sürekli devam eder. tırnağınızla dişinizin üzerini kazıyarak plağı fark edebilirsiniz. plağın bir miligramında 1 ile 500 milyon arasında bakteri bulunabilir ve plak bakteriler tarafından üretilir. dil, dudak ve tükürük, yiyecek ve içeceklerle birlikte bakterileri de dişlerin üzerinden alıp mideye gönderir. bu yüzden bakteriler dişe tutunabilmek için bakteri yapıştırıcısı olarak bilinen dextran adında yapışkan bir madde salgılarlar. bu madde suya dirençli olduğu için ağız çalkalandığında plak uzaklaşmaz. bakterilere güvenli besin kaynağı oluşturabilmek için dextran başka işlevler de görür. yenilen gıdaların küçük parçalarını bir av gibi yakalar ve bakterilere uygun besini temin eder. eğer ortamda besin yoksa bakteriler kendi dextranlarının bir kısmını sindirerek sizin bir sonraki öğününüze kadar beklerler. sonuç olarak plak, bakteriler, bakterilerin salgıladıkları yapışkan dextran ve gıda artıklarından oluşan bir yapıdır. bakteriler besinleri sindirdikçe, asit salgılarlar. yapışkan madde içindeki asitler diş ile temastadır ve bu temasın uzun sürmesi dişten mineral kaybı ile sonuçlanır. plak temizlenmezse çürük oluşacaktır. kötü ağız bakımının tek sonucu çürükler değildir. plak daha çok diş eti hizasında oluşur ve irritasyona, kanayan diş etine veya daha ciddi problemlere yol açabilir.

    kaynak: http://www.dentalesthetic-implant.com/
  • dişlerinizi fırçalarken kanattığınız taktirde devreye giren, dişeti iltihaplanmasına yol açan, oradan da diş kaybına hatta kalp rahatsızlıklarına ve hatta pankreas kanserinin büyümesine ortam hazırlayan bakteri yüklü zar şeklinde bir plakadır. şeker yedikçe daha da azar, içinden çıkılmaz bir hal alır.
  • bir efsaneye göre yağda çözünürler. ağzınıza bir çorba kaşığı sıvı yağ alıp böyle gargara yapar gibi dişlerinizin arasına 15-20 dakika kadar basınçla fiti fiti yaparsanız akabinde fırçalamayla birlikte tamamı çıkar. dextran suya dirençli ama galiba yağa dirençli değil. deneyen olursa güncelleriz beraber, ben de bir ara bakarım artık.
  • yağda çözünmeyen, diş etinin altında veya üstünde olabilen ,diş eti iltihaplarına yol açabilen zararlı oluşumdur. mekanik temizleme(diş hekimi tarafından) şarttır.
  • tel tedavisi sonrasında diş dizilimini tekrar bozmamak için bir süre takılması gereken şeffaf materyal. şu an ağzımda bulunan plastik hede. görüntü olarak şöyle bir şey düzenli temizliğinin yapılması, ağızdan yemekler haricinde çıkartılmaması gerekiyor. takıldığında dışarıdan hemen hemen belli olmuyor. takıp çıkarması oldukça kolay. aynı zamanda diş gıcırdatma tedavilerinde dişlerin zarar görüp kırılmaması adına da dişçiler bu aparatı veriyorlar.
  • az önce elimde kırıp, pervasızca japon yapıştırıcısıyla yapıştırdığım şeffaf tıbbi malzeme.
  • tel tedavisinden sonra ben de 1 yıl kullandım.fakat dişimdeki bozulamalar sonucu doktor yeniden tel takacakmış.bakalım bekliyoruz
  • bir sene sadece yemek yerken ve sıcak birşeyler içerken çıkarıp, 1. yıldan sonra sadece gece takmam gereken aparat. totalde 5 sene. dışardan belli olmuyor şeffaf, tellerde çıktı rahatladım. fakat konuşurken s ve ş harfleri bozuk çıkıyor. dişler düzeldi konuşma bozuldu. bir insanın ağzına anca böyle sıçılır.
    teşekkürler.
  • diş teli tedavisinden sonra dişlerin tekrar bozulmaması için düzenli takılması gereken şeffaf kalıp.
    çoğu kişi gibi diş telinden sonra ben de “amman yaa dişlerim çok güzel bugün de takmıyım yarın takarım” diye diye 9 aydır takmadığımı fark ettim.
    -uzun süre takmadıktan sonra takınca oluşan ağrıyı ancak yaşayan bilir....-
    bugün bozulmaya başlayan dişlerimin hepsinin ağrıdığını hissetmemle takmaya karar verdim.
    çok zorlu bir gece olacak gibi gözüküyor. tüm dişlerinizin bir gecede gözle görülür derecede yer değiştirdiğini düşünün...
    neyse siz siz olun o aptal plağı takmayı ihmal etmeyin. yoksa ya tel taktığınız zamanlar boşa gider ya da benim gibi acı çekersiniz.

    biz de isterdik sizin gibi inci dişli doğmayı ama...
hesabın var mı? giriş yap