• hiristiyan protestolarina neden olmus kevin smith filmi. kevin smith bir kere sinemanin onundeki gostericilerin arasina karisip filmi onlarla birlikte protesto etmis.
  • "inançlara değil fikirlere sahip olun" ana fikrinin çıkartılabileceği körü körüne inanma karşıtı sempatik ve eğlenceli,kesinlikle arşivlerde yerini alması gereken bir film.
  • kevin smith’in tüm filmleri gibi komik bir film. karakterler geçidi zaman zaman izleyiciyi yorsa da son tahlilde ziyadesiyle eğlendirici bir film. film, özelde katolik kilisesi geneldeyse örgütlü din eleştirisi üzerine kurulu. bu eleştiri zaman zaman başarılı olsa da, sık sık ipin ucunun kaçırılması (örneğin kardinal karakteri) nedeniyle amacına ulaşmıyor. film kendisiyle gereğinden fazla dalga geçiyor, böyle olunca da yaptığı eleştirinin altı oyuluyor. sık sık başa geldiği üzere, kayıtsız ve temelsiz eleştiri nihilizme kapı açıyor.
  • --- spoiler ---
    dünyayı yok et butonuna basmaya 5 dakika kalmışken elemanın prezervatif kullanmaya çalışması dillere destandır.
    --- spoiler ---
  • --- spoiler ---
    allahin alanis morissette olmasiyla hayal kirikligina ugradim, bayagi supriz oldu..

    edit: filmin basinda disclaimer varmis, halbuki ne orjinal bir olaydi yine de.
    --- spoiler ---
  • filmin en komik esprilerinden biri de,

    --- spoiler ---
    "tanrı'nın sesini duysaydın aklını kaçırırdın ve kalbin patlayıp göğsünden fırlardı. bunu anlayana kadar beş tane adem harcadık"
    --- spoiler ---
  • filmin super kadrosundaki en onemli isimlerden birisi de kardinal rolundeki george carlin'dir.
  • yeni başlayanlar için italyanca filmi de dogma kurallarina göre çekilmiştir.
  • ingilizcesi gayet iyi olan insanlar için bile, hem sıklıkla kullanılan hristyan jargonundan, hem de hızla akan yoğun dialoglardan dolayı takip etmesi ve o kültüre ait esprileri yakalamak açısından, filmin türünden (absürd komedi?) beklenmeyecek derecede ağır bir dile sahip bir filmdir. ilk izleyişte tam olarak esprileri de, konuyu da anlamak hiç öyle kolay değildir.

    din ve benzeri oturmuş dogmatik manevi kavramlarla dalga geçmesi kadar, bu sırada verdiği ince mesajlarla da dikkate değerdir. (misal (bkz: loophole))

    bu filmle ilgili farkettiğim bir diğer noktanın da seyredip de kafası basmayan insanların "amaan saçma sapan bi film işte" yaklaşımıdır... onlara ancak gülerimdirdir...

    ama bu filmin sanırım tek eksiği, çok zekice hazırlanmış senaryosuna rağmen, hem o dönem 3d modelleme teknolojisinin yetersizliği; yada yüksek maliyeti, hem de prodüksyon bütçesinin olması gerektiğinden düşük olması yüzünden, filmdeki bazı özel efektler azıcık düşük seviye kalmıştır.

    ama olsundur, bunlar miramax'ın bok yemesidir.. kevin abimin yapabileceği bir şey yoktur, zira o elinden gelenin ne kadar şahane olduğunu bu filmde tekrar göstermiştir...
hesabın var mı? giriş yap