• şöyle de olabiliyor,
    yurdum insanı internetten bilimsel geçerli olmayan sitelerden bilgileri atıyor hafızaya, beyin bedava diyor kendince. sonra doktor karşında en az 6 sene insan vücudu nasıl bişi, nasıl hasta olur kafa patlatıyor. pratik yapıyor falan bilgisi daha iyi yani. doktor tanı koymayı biliyor hasta bilimyor ki bilmemesi normal. mevcut semtomlarını acayip hastalıklara yoruyor. sonra o fikir alışverişi oluyor hastanın eksik ve yanlış bilgilerinin tamiri ve evhamının giderilmesi seansı.

    kabul edelimki çoğunlukla böyle oluyor.
  • bilinçli hasta google'dan copy-paste'le önünüze gelip "şu şöyle daha iyi olmaz mıydı?" deyince emin olun o şahıs cahil hastadan daha çekilmez, daha tahammül edilmez oluyor.
  • tam tersi doğru olan önermedir. bilgili hasta işlerini kolaylaştırır hatta.
  • internetten okunup, bilgilerin doktorla paylaşılması problem değildir. ancak hasta kendi kendine teşhisi koymuş, tedavi yöntemini kendi seçmiş ve bunda diretiyorsa, bu hasta bilinçli değil, gerizekalıdır.
  • bu tahammulsuzluk azalarak bitmek zorundadir. artik doktorlarin karsisinda dik durabilen, onlara hesap soran kesim yalnizca yakin tanidigi doktor olanlardan ibaret degil cunku.

    misal kendimden ornek vermem gerekirse, laalettayin ortaya cikan bir hastalikta bana konulan teshisten ve radyoloji raporunu okuduktan sonra internetten bu hastaliga ve ameliyat tekniklerine dair yaklasimlari anlatan ingilizce makaleler okumustum. bu makaleleri okuduktan sonra bir docentle teknik ve teshis konusunda iyice konusmus, oyle ameliyat olmustum. uyanip elinden -iyi ki- kurtuldugum bir profesor, eger uyanmasaydim, beni arkaik bir yontemle ameliyat edecek, yuzumu gozumu dagitacakti.

    kisacasi, bilginin ustundeki egemenlik her yerde oldugu gibi doktorlar icin de bitiyor. artik egemenlik kayitsiz sartsiz google kullanabilenindir.
  • biliinçli (kendi etkinliğinin farkında olan, şuurlu) hastaya kimse düşman değildir, aksine gayet de memnundur; hekimlerin tiksindiği grup bilgiç ( bilgisiz olmasına rağmen bilgili görünmek isteyen, bilgili geçinen kimse) olanlardır. yalapşap bilgilerle hangi meslek grubunun işine karışılırsa, karşılıklarını da alırlar, bu profesyonelliğin gereğidir. gel gelelim başlığı açan arkadaş, bu iki kelime arasındaki farkı irdeleyemediği için; hekimin verdiği tepkinin mahiyetini de anlamasını beklemek anlamsız olur.
  • gerçekten var böyle bir şey. genelde bir rahatsızlığım olduğunda nette epeyce bir araştırırım. hatta eleme usulüyle bir çok hastalığı elerim ve bi kaç alternatifli şekilde doktora giderim anlatıp bu mudur şu mudur acaba diyebilmek ve eleyerek sonuca ulaşabilmek için. yalnız bizim doktorlar öyle adamlar ki daha bir günden bir güne bana bu hakkı vermediler desem yeri.

    geçenlerde ayağımda bir yara vardı ve bundan bir enfeksiyon kapmışım. neyse ateşlenince filan ben netten araştırma yaptım.
    kendimce çıkardığım alternatifler ; mantar enfeksiyonu, haşlanmış ayak sendromu, yaramı iğneyle patlattığımı hatırladığım için tetanoz ihtimali vs.

    istiyorum ki doktora da gittiğimde sadece "hadi bi antibiyotik bi ağrı kesici şimdi eve" demesin. tam olayı böyle en başından anlatmak isterken, tamam yaranı gördüm zaten başka ne şikayetin var deyip mevzuyu kesti. ateşim var bi de midem bulanıyo diyip kalakaldım. anlaşıldı diyip yazdı antibiyotik bi de ağrı kesici olay bitti.

    ha şimdi iyiyim belki de, iğneyle yaramı kurcaladığımı bile sormayan ve anlatmama da fırsat vermeyen doktor, ben tetanoz olsam suçsuz mu olacak?
    yahu öyle ortopedistler tanıdım ki adam ayağımda önceden varolan ve bir bakışa anlaşılan bozukluğu bile anlayamadı be.

    insan gerçekten bekliyor. doktorla muhabbet ede ede daha güvenilir çözüm önerileri duymayı bekliyor. ne bileyim ayağım burkulduğu için ortopediye gittiğimde daha önceden yaşadığım ve bir bakışa anlaşılan ayak bileği problemimin saniyesinde o doktorca anlaşılabilmesini bekliyor. lan benim gözümde odur zaten farklılığı. ben ona sağ bileğimdeki şişlik için gitsem de saniyesinde diyecek ki senin sol bileğinde ne var böyle? geçmişten gelen ihmallerim varsa azarlasın sorun değil. yeterki bana farklılığını ispatlasın. ne bileyim özgünlüğünü ispatlasın.

    bi antibiyotik bi ağrı kesici yazmaktan öteye bi şey yapsın.
  • milyonlarca hastalık arasından teşhisi koymakta zorlanması onun kötü doktor olduğunu göstermez. ama milyonlarca hastalıktan, hastanın internetten sadece sınırlı alternatifleri araştırabilmesi sonucu, sadece bir kaç hastalığı doktora söylemesi doktoru çıldırtır tabi. teşhis koymak kolay bişe değildir.
  • doktorlarin biraz daha insan iliskilerini gelistermesi gerektiginin delili. hicbir hasta kendi sagligini tehlikeye atacak isi yapmak istemez. eger bilgiclik tasliyorsa belli ki o o dusundugu seyin dogru oldugunu dusunuyor. sende doktorlugunu goster o dusundugu seyin yanlis oldugunu anlat, azarlayacagina, tiksinecigine, asagilayici sozlerle konusacagina. yok beceremiyorsan birak pratisyenligi cerrahliga yonel ya da hastalarla minimum interaction'in olacagi bir ise yonel doktorluk icinde veya disinda.
hesabın var mı? giriş yap